17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMuntenegru: nisip fin, cetăţi şi delicii culinare

Muntenegru: nisip fin, cetăţi şi delicii culinare

Dacă v-aţi hotărât să mergeţi în acest an în vacanţă în Muntenegru, aţi făcut alegerea perfectă. Cei care preferă să se relaxeze la malul mării au de unde alege plaja pe gustul lor, fie că optează pentru nisip fin, pietricele sau ceva mai stâncos.

Coasta Muntenegrului se întinde pe 293 de kilometri, dintre care 73 de kilometri sunt plaje împărţite în 117 locaţii. Veţi fi impresionaţi de frumuseţea plajelor din Budva, Bar, Ulcinj, Tivat, Kotor, Milocer şi Herceg Novi. Nu degeaba Lord Byron spunea despre litoralul din Muntenegru că este „cea mai frumoasă întâlnire a uscatului cu marea”.

Sveti Stefan, staţiunea vedetelor

Nu rataţi staţiunea Sveti Stefan, preferată în anii ’50 de celebrităţi ca Sophia Loren, Marilyn Monroe sau Elizabeth Taylor. Vizitaţi oraşul vechi, Biserica Sfântului Ştefan, Biserica Aleksander Nevsky, plimbaţi-vă pe străduţele înguste şi pitoreşti şi faceţi plajă pe nisipul roşiatic.

Ar fi bine să vă faceţi timp să ajungeţi şi în Kotor, oraş situat într-unul dintre cele mai frumoase golfuri din lume. Bogat în monumente medievale, vechiul sat pescăresc Kotor a fost inclus în patrimoniul mondial al UNESCO în 1979.

Dacă vreţi o panoramă superbă a golfului, atunci vizitaţi Fortăreaţa Sfântului Ivan, poziţionată la 260 de metri deasupra nivelului mării. Catedrala Sfântului Trifon (Sveti Tripun) este simbolul oraşului Kotor şi vă va impresiona cu arhitectura în stil romanic.

Merită să vedeţi şi bisericile Sveti Luca, Sveta Ana, Sveta Marija şi Gospe od Zradvlja. În timpul verii, în funcţie de luna în care mergeţi în Kotor, au loc fel de fel de evenimente, printre care Festivalul Filmului Subacvatic (în iunie), Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii şi Festivalul Internaţional de Modă (în iulie) şi carnavalul Bokeljska Noć (în august).

Cel mai mare lac balcanic

Pentru cei care au chef de plimbări montane, le recomand Parcul Naţional Durmitor, inclus în patrimoniul UNESCO în 1980. Ce veţi găsi aici? Lacuri glaciare, printre care şi faimosul lac Crno, „Lacul negru”, şi canionul Tara, cel mai adânc din Europa şi lung de 83 de kilometri.

Nu uitaţi să includeţi în itinerarul vostru şi lacul Skadar, cel mai mare din Peninsula Balcanică, celebru pentru pelicanii care se adună aici.

Dacă nu sunteţi prea obosiţi, nu rataţi Parcul Naţional Lovcen, situat în apropiere de Golful Kotor. Din Lovcen puteţi vedea întinderea mării, golful Kotor, lacul Skadar, fosta capitală regală a Muntenegrului, Cetinje, şi chiar muntele Prokletije. Una dintre cele mai frumoase staţiuni din Parc este Ivanova Korita, aşezată într-o vale plină cu păduri şi pajişti.

În fosta capitală Cetinje merită să vizitaţi Palatul regelui Nikolai I Petrovic, Palatul Guvernului, Biserica Vlasca, Muzeul de Artă, Muzeul Njegos şi Muzeul Etnografic. E păcat dacă nu mergeţi şi la Mânăstirea Ostrog, cu hramul Sfântului Vasile, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Balcani. Mânăstirea este plasată într-un loc foarte greu accesibil, pe o stâncă verticală a muntelui Ostrog, la 2000 de metri altitudine.

Podgorica, o capitală plină de istorie

Turul Muntenegrului trebuie întregit cu vizita în capitala statului, Podgorica. Nu strică puţină cultură, aşa că luaţi-vă bilete de intrare la Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Oraşului şi nu rataţi galeria de artă din complexul Dvorac Petrovica. Unul dintre simbolurile oraşului este Catedrala Învierii Domnului.

După atâta vizitat, ce-ar fi să încercăm câteva dintre specia¬lităţile culinare ale Muntenegrului? Din meniul dumneavoastră nu trebuie să lipsească kačamak, un fel de mâncare ce se aseamănă mult cu mămăliga noastră, făcut din mălai la care se adaugă cartofi, lapte acru sau brânză. Încercaţi şi miel în lapte, prsuta (şuncă afumată), cârnaţi preparaţi printr-o tehnică specială în Njegusi şi japraci, nişte sărmăluţe din foi de varză cu umplutură din carne de vită, orez şi piper. Nu uitaţi de fructele de mare şi de supele de peşte. De la masă nu ar trebui să lipsească un pahar de vin de Vranac sau Krstac ori rachiul de struguri.

Pentru cei care nu s-au hotărât unde să meagră în vacanţă în această vară, şapte zile în Muntenegru, transport cu autocarul, demipensiune, taxa de staţiune şi cazare la un hotel de trei stele sau vilă costă în jur de 300 de euro. Scoateţi din buzunar între 420 şi 890 de euro dacă alegeţi un sejur de şapte zile, cazare la hoteluri de 3*, 4* sau 5*, cu mic dejun ori demipensiune sau all inclusive, transport cu avionul, fără taxe de aeroport.

Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă