Vin sărbătorile, iar atenţia noastră începe să se îndrepte spre cu totul alte lucruri decât securitatea locuinţei. Şi pentru că spiritul Crăciunului ne îndeamnă să fim mai buni, avem tendinţa să lăsăm pe oricine în casă.
Dacă ne trezim apoi că cel care ne-a cerut un pahar cu apă, ne-a golit toată casa, e un pic prea târziu. Poliţia ne recomandă să fim mai vigilenţi ca oricând în această perioadă, deoarece infractorii şi-au făcut un obicei să profite de bunătatea românilor.
Poliţia spune că ţintele preferate de hoţi sunt în continuare bătrânii, pentru că ei lasă în locuinţe diverse persoane sub o serie variată de pretexte, de la colindători, până la falşii angajaţi ai instituţiilor publice.
Citeşte şi: Vin Sărbătorile de iarnă: Ce petarde sunt interzise
Anul trecut, în luna decembrie, la nivel naţional au fost înregistrate 2.639 de spargeri de locuinţe, cu 345 mai puţine faţă de anul 2011.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, până în anul 2012, în lunile de iarnă s-au comis mai multe furturi din locuinţe decât în celelalte anotimpuri ale anului.
”Scăderea furturilor din locuinţe sesizate vine în contextul în care anul 2012 a fost primul an în care, după 9 ani, criminalitatea sesizată nu a mai înregistrat creşteri, ci o scădere cu 5,66%.
Trendul s-a menţinut şi în primele 9 luni ale anului 2013 când furturile din locuinţe sesizate au scăzut cu 8,51%, faţă de perioada similară a anului trecut”, arată rapoartele Poliţiei Române.
Cu toate acestea, poliţiştii spun că fenomenul încă nu este stopat definitiv şi că infractorii găsesc noi metode de a da spargeri.
Citeşte şi: UTIL. Cum să ne ferim de incendii, în perioada sezonului rece şi de sărbători
”Modalităţile de comitere a furturilor din locuinţe sunt variate. În unele cazuri, autorii se recomandă ca fiind reprezentanţi ai unor instituţii sau firme, pătrund în locuinţe cu acceptul proprietarului şi îi sustrag bunuri. În alte cazuri, autorii forţează sau rup butucul uşii de acces sau folosesc chei potrivite pentru a pătrunde în locuinţe”, mai arată poliţia.
Conform rapoartelor poliţiei, în mediul urban, spărgătorii operează în timpul săptămânii între orele opt şi 18.00 (54,9%), iar în weekend preferă să acţioneze pe timpul nopţii (56,3%).
În mediul rural, hoţii preferă să dea spargeri noaptea, între orele 18.00 şi 4.00 dimineaţa.
Bunurile preferate de hoţi sunt cele mici dar de valoare mare. Astfel, banii, telefoanele mobile şi bijuteriile sunt în topul bunurilor furate din locuinţe, conform rapoartelor poliţiei.
Sunt însă cazuri, mai ales în preajma sărbătorilor, când se fură băuturi fine, alimente, haine şi jucării.
Cum să preveniţi atacurile spărgătorilor de locuinţe
La plecarea din locuinţă, închideţi bine toate căile de acces.
Păstraţi cheia în permanenţă asupra dumneavoastră, nu o lăsaţi la îndemâna oricui.
Nu ţineţi sume mari de bani sau bijuterii în casă.
Montaţi încuietori rezistente care au sistemul de prindere în interior la toate căile de acces.
Informaţi Poliţia când necunoscuţi se interesează de proprietăţile dumneavoastră sau de cele ale vecinilor.
Dacă aveţi la bloc interfon, nu lăsaţi necunoscuţi să pătrundă în bloc, indiferent de pretexte şi nu ţineţi uşa deschisă.
Citeşte şi: UTIL. La ”vânătoare” de pomi de Crăciun. Brazii confiscaţi, mai ieftini
Este recomandat să ţineţi uşa de la intrare încuiată şi când sunteţi acasă.
Copiii trebuie învăţaţi să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute!
Nu lăsaţi bilete în uşă atunci când sunteţi plecaţi de acasă!
Dacă locuiţi la parterul blocului, este indicat să vă montaţi grilaje la geamuri.
În cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul.
Atunci când sunteţi plecaţi de acasă pentru o perioada de timp mai îndelungată, rugaţi un vecin să supravegheze perimetrul locuinţei şi curţii dumneavoastră.
Nu permiteţi străinilor să intre în casă, indiferent de pretext! Atunci când este neapărat nevoie ca un străin să intre în locuinţa dumneavoastră, chemaţi un vecin sau o rudă să vă însoţească.
Nu lăsaţi indicii despre bunurile găsite în locuinţă, prin depozitarea ambalajelor acestora la vedere, pe balcon, la uşă sau lângă pubela de resturi menajere.
Este recomandat să faceţi fotografii ale bunurilor cu o valoare ridicată şi o listă cu elementele de identificare ale acestora. Dacă locuinţa dumneavoastră este spartă, un inventar detaliat poate duce la identificarea bunurilor furate.