0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăGDPRUTIL. La ”vânătoare” de pomi de Crăciun. Brazii confiscaţi, mai ieftini

UTIL. La ”vânătoare” de pomi de Crăciun. Brazii confiscaţi, mai ieftini

Mai este puţin şi ne vom strânge cu toţii în jurul bradului împodobit pentru a-l aştepta pe Moşul cu daruri multe. Dar pentru a face acest lucru trebuie mai întâi să avem pomul de Crăciun. În această perioadă începe ”vânătoarea” de brazi sau molizi, după preferinţe. Şi pentru a nu da o avere pe acest simbol al sărbătorilor de iarnă, trebuie să ştim ce alternative avem.

Romsilva scoate la vânzare aproximativ 51.000 de brazi şi molizi pentru Crăciun şi Anul Nou, cu 21% mai puţini decât în 2012. În 2013, Romsilva a redus numărul brazilor scoşi la vânzare din cauza retrocedării unor suprafeţe de păduri către foştii proprietari. La aceştia se alătură şi cei veniţi din ocoalele silvice private, dar şi cei confiscaţi. Asfel că peste 120.00 de brazi şi molizi ar trebui să fie pe piaţă, anul acesta, în România.

În afară de cei de producţie internă, vor fi şi mulţi brazi din import.

Citeşte şi: FOTO. Brazi creaţi de designeri, la licitaţie pentru copiii săraci

Brazi pe toate gusturile şi pentru toate bugetele

De la ocoalele silvice pomii pleacă la preţuri cuprinse între 10 şi 30 de lei, aceştia ajung să aibă preţui de până la zece ori mai mari, în funcţie de locul în care sunt vânduţi. Mai sunt şi brazii din import, mult mai scumpi faţă de cei tăiaţi din pădurile româneşti, dar cu o coroană mai bogată.

În hipermarketuri, deja un brad de import, cu o înălţime de 1,75- 2,20 metri, costă 80-90 de lei. Un brad de 3 metri ajunge la aproape 300 de lei. În pieţe sunt ceva mai ieftini. Mai mult, în astfel de locuri se pot negocia preţurile.

Citeşte şi: Peste 51.000 de brazi de Crăciun, puşi în vânzare de Romsilva

Ar mai fi o opţiune brazii la ghiveci, care după sărbători vor putea fi plantaţi în curţi, ori duşi înapoi dacă politica magazinului permite acest lucru. Aceştia sunt însă mai scumpi. Un brad de 1,5 metri costă aproximativ 200 de lei, iar cei de peste 2 metri, aproximativ 450 de lei.

Pe site-urile de profil, pomii de iarnă au preţuri mai accesibile iar unele firme îi aduc gratuit la domiciliu.

Un brad artificial costă între 100 de lei şi 500 de lei, în funcţie de mărime, dar şi de materialul din care este produs. Un brad care va imita foarte bine ununl natural va avea un cost mai ridicat. Cu toate acestea, investiţia se amortizează în câţiva ani, iar planta artificială are avantajul că poate fi folosită ani de-a rândul şi nici nu face mizerie (ace) în locul une este aşezată.

Brazii confiscaţi de la ocoalele silvice, buni şi ieftini

În fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, Poliţia Română confiscă mii de pomi de Crăciun.

Conform rapoartelor, anul acesta, ”în perioada 15 noiembrie – 6 decembrie, Poliţia Română, împreună cu instituţiile participante la acţiuni au confiscat 8.426 de pomi de Crăciun, 7.173 de coroniţe de brad şi 16.083 de kilograme de cetină de brad şi molid, urmând ca până la data de 24 decembrie să fie continuate activităţile în acest domeniu”.

Citeşte şi: Oraşele europene îşi deschid pieţele de Crăciun

Pomii de Crăciun confiscaţi sunt predaţi în custodia Ocoalelor Silvice care au dreptul să-i valorifice. Brazii confiscaţi sunt mult mai ieftini, la Ocoalele Silvice, Astfel că un astfel de pom de iarnă de aproximativ doi metri poate fi achiziţionat cu până la 30 de lei, faţă de pieţe unde unde un astfel de brad poate costa între 60 şi 70 de lei.

În perioada 15 noiembrie-24 decembrie 2011, au fost confiscaţi 16.094 de pomi de Crăciun, 13.680 de coroniţe de brad şi 3.300 de kilograme de cetină de brad şi molid.

În aceeaşi perioadă din anul 2012, poliţiştii au confiscat 11.701 pomi de Crăciun, 10.096 de coroniţe de brad şi 8.406 de kilograme de cetină de brad şi molid.

Cum alegem bradul de Crăciun

Multe persoane au tendinţa de a achiziţiona pomii de Crăciun cu mult timp înainte de sărbători, pentru că îi găsesc mai ieftin. Însă trebuie să ţină cont că este posibil ca aceştia să nu reziste până la sărbători. Dacă totuşi consideraţi că nu aveţi timp să alergaţi după pomul de iarnă chiar în apropierea Crăciunului, optaţi pentru brazii în ghiveci sau artificiali. Pentru menţinerea prospeţimii bradului, se înfige coada într-un cartof, spun specialiştii.

Mai trebuie avut în vedere că un pom de Crăciun cumpărat în noiembrie, de exemplu, poate fi tăiat chiar cu două luni inainte şi ţinut ”la rece” în diverse beciuri. Pentru a evita să daţi banii pe un pom care se veştejeşte în câteva zile după ce l-aţi băgat în casă, trebuie să verificaţi dacă are acele flexibile şi de culoare verde închis. De asemenea, dacă scuturaţi uşor de brad şi cad foarte multe ace din el, mai bine renunţaţi la achiziţie. Bradul a fost tăiat cu mult timp înainte să ajungă la vânzare şi nu va rezista. De asemena, bradul care are acele din vârf casante nu va mai rezista mai mult de câteva zile.

Bradul este mai rezistent ca molidul aşa că dacă optaţi pentru prina variantă puteţi vă puteţi bucura mai mult timp de pomul de Crăciun.

Cele mai citite

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă