5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăGDPRTransplant cu sânge din cordonul ombilical

Transplant cu sânge din cordonul ombilical

În Marea Britanie, specialiştii estimează o creştere a ratei natalităţii în 2010, cu un nou-născut la fiecare 80 de secunde. Aproape fără excepţie, cordonul ombilical al fiecărui bebeluş este prins în cleme, tăiat şi apoi incinerat, odată cu placenta (produse considerate până recent deşeuri biologice) – o procedură extrem de păguboasă, după cum spun numeroşi medici şi chiar părinţi. Motivul – această sursă de celule stem este irosită fără rost.

Potrivit unui studiu publicat în ziarul „The Independent”, specialiştii au descoperit că, la fel ca şi placenta, cordonul ombilical conţine sânge bogat în celule stem, care pot fi folosite cu succes în tratarea diferitelor boli ale sângelui, în special a leucemiei. Sângele din cordonul ombilical conţine o cantitate mare de celule stem, sau celule suşă, care sunt precursoarele tuturor celulelor din organism. Celulele stem dau naştere de asemenea şi celulelor care alcătuiesc sângele (trombocite, eritrocite – globule roşii, leucocite – globule albe). „Este, într-adevăr o sursă magică şi foarte simplu de utilizat, care poate salva mii de vieţi”, a spus Henny Braund, directorul unei clinici pentru tratarea leucemiei.

„Celulele stem din cordonul combilical pot fi recoltate cu uşurinţă şi, spre deosebire de donatorii de măduvă osoasă, nu sunt necesare anumite criterii stricte pentru efectuarea transplantului”, explică doctorul Derwood Pamphilon, directorul secţiei de imunoterapie din cadrul unei institut de transfuzii şi transplant. 

Sângele din cordonul ombilical reprezintă o sursă importantă de celule stem care pot înlocui sângele infectat şi sistemele imunitare deficitare în transplanturile acestor celule, deoarece materialul provenit de la donator nu trebuie să se potrivească perfect cu al pacientului. Lipsa unei potriviri reprezintă cauza pentru care 30% dintre persoanele care au nevoie de transplanturi de celule stem în tratamentul cancerelor de sânge, precum leucemia, nu pot găsi donatori compatibili. Pentru cei care fac parte din minorităţile rasiale, numărul celor care nu pot găsi donatori compatibili este de aproximativ 95%.

După naştere, cordonul ombilical este tăiat în mod normal, sângele este extras cu ajutorul unui dispozitiv special, iar apoi este introdus într-un kit de recoltare şi trimis la un laborator al unei bănci de sânge pentru conservare prin congelare pentru o perioadă de timp de până la 20 de ani. 

Totuşi, transplanturile de sânge din cordon au nevoie de mai mult timp pentru a se grefa, spre deosebire de celulele stem standard, prelevate de la donatori, din cauza numărului mic de celule stem din unităţile de sânge ce provin de la cordonul ombilical (aproximativ 10% din cât primeşte un pacient printr-un transplant convenţional).

În Marea Britanie există deja două bănci de celule stem din cordonul ombilical, inclusiv cu probe aduse din import din Japonia, de pildă.  Problema constă în faptul că doar şase spitale din jurul capitalei londoneze acceptă să efectueze astfel de transplaturi. 

Bancherul Rajan Jethwa, directorul Băncii Virgin Health, a venit însă cu o soluţie: 1.500 de lire sterline pentru o poliţă de asigurare pentru familiile cu un nou-născut, în cazul în care acesta sau o rudă de gradul I se îmbolnăveşte de o boală de sânge şi necesită un transplant de celule stem. Jethwa speră ca astfel să fie încurajat şi sistemul de donare privată. În acelaşi timp, o comisie guvernamentală a propus spre dezbatere un proiect de lege care să atragă atenţia asupra beneficiilor acestui tip de transplant şi să permită iniţierea unui parteneriat public-privat pentru operaţiunile de donare şi transplant, pentru a sprijini financiar acest tip de procedură medicală extrem de costisitoare (1.500 euro pentru recoltarea şi stocarea unei mostre de sânge, la care se adaugă o taxa anuală pentru depozitare de aproximativ 100-300 euro). 

Primul transplant de sânge din cordonul ombilical s-a realizat la Paris, în anul 1989, sângele fiind folosit pentru tratarea anemiei Fanconi. În urmă cu trei ani, o astfel de premieră a avut loc şi în Statele Unite, unde o fetiţă a fost vindecată de leucemie limfoblastică, medicii folosind sângele care i-a fost prelevat la naştere din cordonul ombilical. În prezent există şi în România companii private care se ocupă cu prelevarea şi conservarea sângelui din cordonul ombilical al nou-născuţilor în scopul unui eventual tratament cu celule stem. 

Potrivit specialiştilor, celulele stem pot fi înmulţite în laborator, iar când sunt transferate la o persoană, aceste celule pot creşte rapid numărul leucocitelor din sânge şi al altor componente ale sistemului sanguin. De asemenea, în urma unor modificări, celulele stem ar putea fi folosite pentru regenerarea ţesururilor (miocard, ţesut hepatic, epidermă etc.), dar şi pentru tratarea unor tipuri de cancer, diabet, infarct miocardic, boli neurologice, inclusiv Alzheimer sau Parkinson. Aproximativ 97% din sângele ombilical se află în placentă, iar 3% în cordonul ombilical. Experţi recomandă ca prelevarea să fie făcută cât mai repede, pentru a se evită coagularea sângelui.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă