5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăGDPRStrategii pentru pastrarea tensiunii arteriale in limite normale

Strategii pentru pastrarea tensiunii arteriale in limite normale

Hipertensiunea arteriala este una dintre principalele cauze de deces, spun statisticile. Chiar daca de cele mai multe ori nu are simptome, hipertensiunea poate duce la stop cardiac, atac cerebral, anevrisme, declin cognitiv si inactivitate a rinichilor. Din fericire, hipertensiunea poate fi prevenita, chiar si fara medicamente. Prima conditie este pastrarea unei greutati normale. Abia apoi pot fi implementate urmatoarele strategii, sugerate de Prevention.com si citate de ziare.com.

Plimbari in forta

Exercitiul fizic, care poate lua forma unor plimbari in pas alert, ajuta inima sa foloseasca oxigenul intr-un mod mai eficient, asa ca acest organ nu va mai munci atat de mult pentru a pompa sangele. Incearca sa te plimbi cel putin 30 de minute, in cat mai multe zile din saptamana, marind viteza si distanta gradual.

Respira profund

Incetineste cat mai mult respiratia si foloseste-te de practicile meditative precum yoga, tai chi, pentru ca acestea micsoreaza nivelul hormonului stresului. Fa exercitii de respiratie sau mini-sedinte de yoga de cate 5 minute dimineata si seara, avand grija ca atunci cand expiri sa dai afara toata tensiunea acumulata.

Alege alimente bogate in potasiu

O parte importanta a programului de micsorare a presiunii arteriale este consumul de fructe si legume. Specialistii recomanda intre 2.000 si 4.000 de mg de potasiu zilnic. Cele mai bune surse de potasiu sunt cartofii dulci, rosiile, sucul de portocale, bananele, fasolea, mazarea, pepenele galben si fructele confiate, precum prunele sau stafidele.

Verifica pe etichete cantitatea de sodiu

Anumite persoane sunt predispuse hipertensiunii, printre acestea aflandu-se cei cu origini africane, dar si aceia care au antecedente in familie. Insa pentru ca e greu de determinat cine este sensibil la sodiu, se recomanda tuturor sa verifice pe eticheta continutul de sodiu. Recomandat este consumul a 1.500 de mg zilnic, respectiv jumatate din cantitatea pe care oamenii o consuma in mod normal. De retinut e faptul ca o jumatate de lingurita de sare contine 1.200 de mg de sodiu.

Consuma ciocolata amara

Ciocolata amara contine o substanta care face vasele de sange mai elastice. Un studiu in cadrul caruia pacientii hipertensivi au mancat ciocolata amara zilnic a aratat ca nivelul tensiunii arteriale a scazut vizibil. Cantitatea zilnica recomandata este de 14 grame, cu conditia ca ciocolata sa aiba cel putin 70% cacao.

Supliment de coenzima Q10

Acest antioxidant, necesar pentru producerea de energie, dilata vasele de sange. Se recomanda un supliment de 60 pana la 100 mg de coenzima Q10 de trei ori pe zi.

Alcoolul – nici prea mult, nici prea putin

Conform unei cercetari in cadrul careia au fost revazute 15 studii, cu cat bei mai putin, cu atat sangele se va subtia mai mult, dar doar pana la un punct. Un studiu recent realizat in Boston a aratat ca, in cazul femeilor, un sfert de pahar pana la un pahar si jumatate de alcool zilnic ajuta mai mult in cazul hipertensiunii decat lipsa totala de alcool.

In plus, cercetarile anterioare au aratat ca un pahar de alcool, in cazul femeilor, si doua, in cazul barbatilor, feresc si de bolile de inima. Drept urmare, consumul moderat de alcool este mai de dorit decat abstinenta.

Cafea, ceai, cola… cu moderatie

Cat despre cafea, cercetatorii se tot razgandesc pe aceasta tema. In timp ce unii spun ca aceasta nu are niciun efect asupra presiunii arteriale, o cercetare recenta a aratat ca ea subtiaza vasele de sange, amplificand efectele stresului. La fel se intampla si in cazul ceaiului care contine cafeina, dar si in cazul sucurilor cu cafeina. Cat despre ceaiul fara cafeina, acesta este recomandat.

Munceste mai putin

Mai mult de 41 de ore de munca saptamanal reprezinta, cu siguranta, prea mult, iar urmarea este o crestere a tensiunii cu 15%, potrivit cercetatorilor americani, care au testat 24.500 de persoane. Prea multe ore de munca fac dificila vizita la sala sau alimentatia corecta, explica cercetatorii. Plecarea de la munca la o ora decenta te ajuta sa-si pastrezi bunele obiceiuri ce tin de zilele programate pentru a merge la sala. Daca pierzi notiunea timpului muncind, pune-ti un reminder pe calculator, asa incat sa-ti amintesti ca e vremea sa il inchizi si sa mergi acasa.

Relaxeaza-te cu muzica

Daca in ciuda tuturor eforturilor, tensiunea ta nu vrea sa revina la valori normale, incearca si terapia prin muzica. Potrivit cercetatorilor italieni, 30 de minute de muzica clasica sau indiana, rastimp in care se recomanda si o respiratie mai rara, te vor ajuta sa iti scazi tensiunea. Rezultatele sunt vizibile chiar dupa o saptamana.

Cele mai citite

Creștere robustăa comerțului cu amănuntul în 2024: consumul de produse nealimentare, motorul principal

Principalul factor al acestui avans a fost consumul de produse nealimentare, care a înregistrat un salt de 14,7% față de anul anterior. Vânzările de produse...

Adrian Mutu a explicat de ce a ales Petrolul Ploiești. „Spiritul echipei m-a convins”

Adrian Mutu a revenit în SuperLigă în această iarnă, semnând cu Petrolul Ploiești, formație pe care o va antrena în a doua parte a...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă