1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăGDPREşti diabetic? Află care este programul de exerciţii fizice potrivit pentru tine

Eşti diabetic? Află care este programul de exerciţii fizice potrivit pentru tine

Exerciţiile fizice pot contribui la fortificarea inimii, la scăderea tensiunii arteriale şi la diminuarea nivelului de stres, toţi factori importanţi în controlul diabetului şi prevenirea complicaţiilor acestei boli. 

Frecvenţa, intensitatea şi durata exerciţiilor trebuie adaptate la condiţia fizică şi starea de sănătatea a fiecărui pacient diabetic. De aceea, înainte de a începe un program de exerciţii fizice, pacienţii trebuie să meargă la medicul specialist pentru un examen fizic amănunţit. O evaluare a stării de sănătate şi a condiţiei fizice va ajuta medicul specialist să îţi indice programul de exerciţii fizice potrivit.

În general, un program potrivit de exerciţii fizice trebuie să includă 3 elemente esenţiale:

Încălzirea: Exerciţiile de întindere, flectare şi rotaţie care te pregătesc pentru antrenament prin întinderea muşchior şi ligamentelor. Încălzirea creşte de asemenea frecvenţa cardiacă, ceea ce va preveni ameţelile sau alte simptome.

Antrenamentul: Poţi începe un program de exerciţii cu o activitate care îţi face plăcere, ca de exemplu 10 minute de plimbare în timp ce asculţi muzica favorită. În timpul exerciţiului fizic trebuie să poţi purta o conversaţie. Dacă îţi este dificil să vorbeşti sau să îţi menţii ritmul respirator, este recomandat să încetineşti. Poţi creşte intensitatea exerciţiilor fizice gradat. Când te plimbi, balansează-ţi partea superioară a corpului şi braţele. Dacă medicul tău specialist este de acord, poţi trece treptat la exerciţii aerobice – exerciţii continue, ritmice, care cresc ritmul cardiac cu până la 70-85% din frecvenţa cardiacă maximă – pentru 15-20 minute. Medicul tău specialist va stabili cea mai potrivită frecvenţă cardiacă pentru tine, în concordanţă cu vârsta şi starea sănătăţii.

După antrenament: Verifică imediat dacă ţi-au apărut băşici, zgârieturi, crăpături ale pielii piciorului. Un control slab al diabetului poate determina infecţii ale pielii piciorului, de aceea trebuie să ai grijă imediat de orice iritaţie. Ia legătura imediat cu medicul tău specialist dacă pielea a suferit leziuni sau are başici care nu se vindecă în 24 ore.

Testează-ţi valorile glicemiei: Rezultatele testării vor indica dacă este necesar să măreşti sau să reduci mărimea porţiei de mâncare pe care o serveşti după exerciţiul fizic. Nu uita că valoarea glicemic poate scădea la câteva ore după exerciţiu, aşa că testează-te imediat şi câteva ore mai târziu.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Van Dijk a vorbit despre viitorul său la Liverpool

Virgil van Dijk a declarat că nu există o dată limită pentru clarificarea situației sale contractuale, în contextul în care actualul său contract cu...

Valeriu Iftime renunță la funcția de prim-vicepreședinte al PNL

Valeriu Iftime, președintele organizației PNL Botoșani, a decis să renunțe la funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal. Demisia a fost oficializată în cadrul...

Marcel Ciolacu, desemnat prim-ministru de Klaus Iohannis: Guvernul Ciolacu 2 pregătit să fie votat de către parlamentari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi desemnarea oficială a lui Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru al României. Guvernul Ciolacu 2, format prin coaliția...
Ultima oră
Pe aceeași temă