5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăGDPRCare sunt cele mai frecvente complicaţii ale diabetului şi cum pot fi...

Care sunt cele mai frecvente complicaţii ale diabetului şi cum pot fi prevenite

Diabetul zaharat se află printre cele mai răspândite boli cronice în România, iar controlul deficitar al acestei afecţiuni duce de multe ori la apariţia de complicaţii cu urmări grave asupra organismului.

Cele mai frecvente complicaţii ale diabetului sunt hipertensiunea arterială care afectează 74% din bolnavi, dislipidemiile (66%) şi obezitatea (46%) – procentele reprezentând media pentru diabet zaharat de tip I şi II, potrivit unui studiu Cegedim realizat în perioada august-septembrie 2012.

Citeşte şi Cum poate duce simpla neglijenţă la diabet

O altă complicaţie frecventă a bolii este neuropatia diabetică care afectează 43% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip I şi II. Deşi se plasează pe locul patru în topul complicaţiilor, neuropatia diabetică are o prevalenţă foarte ridicată şi, faţă de afecţiunile anterioare, este singura complicaţie invalidantă, cu efecte ireversibile şi cu impact major asupra calităţii vieţii persoanei cu diabet zaharat.

„Din păcate, neuropatia diabetică este subdiagnosticată în România, deşi ea poate fi depistată prin metode simple şi necostisitoare. Este important ca medicii să se implice activ în diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice. Totodată, persoanele care suferă de diabet zaharat ar trebui să fie informate atât despre mijloacele de prevenţie, cât şi despre primele semne ale acestei complicaţii”, a declarat prof.univ.dr. Amorin Popa, preşedintele Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetică.

Citeşte şi Atenţie la complicaţiile diabetului! Neuropatia are efecte IREVERSIBILE

Diabetul zaharat necontrolat reprezintă, de asemenea, una din principalele cauze de orbire sau insuficienţă renală. În plus, mulţi bolnavi cu diabet se confruntă cu probleme stomatologice, precum infecţii, carii dentare, boli parodontale sau chiar pierderi de dinţi.

Medicii specialişti sfătuiesc pacienţii cu diabet să îşi facă periodic o serie de analize, în afară de monitorizarea glicemiei, pentru a preveni complicaţiile bolii. Hemoglobina glicozilată şi un test de urină sunt două analize suplimentare obligatorii pentru diabetici, alături de un control oftalmologic şi unul stomatologic.

În plus, bolnavii de diabet trebuie să urmeze cu stricteţe tratamentul şi să respecte regimul alimentar.

Citeşte şi Care este cea mai eficientă armă împotriva diabetului

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord, spune Kim Jong Un. Acuzații la adresa SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de amplificarea tensiunilor, afirmând că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Cea mai înaltă femeie din lume s-a întâlnit cu cea mai scundă femeie din lume – VIDEO&FOTO

Cea mai înaltă femeie din lume s-a întâlnit cu cea mai scundă, într-un eveniment organizat de Guinness World Records (n.r. Cartea Recordurilor). https://www.youtube.com/watch?v=yostZeDldGQ Cea mai înaltă...
Ultima oră
Pe aceeași temă