15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. VIDEO. Pietonii au protestat, sâmbătă, față de condițiile de circulație din...

UPDATE. VIDEO. Pietonii au protestat, sâmbătă, față de condițiile de circulație din București

UPDATE 15.20:

Marşul pentru un Bucureşti accesibilizat s-a încheiat fără incidente. Câteva sute de bucureşteni, inclusiv oameni în scaune cu rotile sau sprijiniţi în cârje, nevăzători şi cu deficiențe de auz și vorbire, au participat sâmbătă, în Capitală, la un marş pentru un oraş accesibil pietonilor, cu mesaje ca "Vrem oameni pe trotuare, nu maşini şi autocare".

—–

Peste 300 de persoane vor protesta, sâmbătă, pentru un București accesibil pentru pietoni, mai cu seamă pentru cei cu mobilitate redusă – persoane cu dizabilități locomotorii, vârstnici, părinți cu copii în cărucioare. Oamenii sunt nemulțumiți de bordurile foarte înalte ale trotuarelor, de lipsa accesibilizării spațiilor publice pentru cei cu dizabilități locomotorii și parcarea mașinilor pe trotuare, conform unui comunicat al Active Watch.

De asemenea, vineri, trei persoane în scaune rulante, îmbrăcate în supereroi, le vor semnala bucureștenilor problemele cu care se confruntă zilnic. Ei vor împărți pliante la stația de metrou Piața Unirii, în timp ce un absolvent al liceului Dinu Lipatti, Vlad Coman, va interpreta la pian melodia ”Heroes” a lui David Bowie.

Pietonii din Capitală sunt nemulțumiți că Primăria Capitalei nu respectă Legea 448/2006 privind adaptarea spațiilor publice pentru persoanele cu dizabilități, ceea ce le face aproape imposibilă oamenilor cu dizabilități deplasarea prin București. Cu aceste probleme se mai confruntă și părinții care au copii mici în cărucioare.

Bordurile foarte înalte, trotuarele prea strâmte, străzile pline de gropi, lipsa semafoarelor accesibilizate pentru cei cu probleme de vedere sunt principalele nemulțumiri ale oamenilor.

 

Protestatarii vor trimite și scrisori deschise primăriilor de sector, Primăriei Generale și Ministerului Muncii, în care le solicită măsuri pentru rezolvarea problemelor semnalate.

Pe pagina de Facebook a evenimentului ”Oraș accesibil pentru oameni”, 828 de persoane și-au anunțat participarea.

La marș vor participa și șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Filote, ambasadorului Cehiei Jiří Šitler și a ministrului plenipotentiar Jürgen Heissel, de la Ambasada Austriei.

Marșul începe la ora 11.00, la Piața Universității și se va încheia la Piața Victoriei (Piața Universității – Bd. Nicolae Bălcescu – Strada C.A. Rosetti – Bd. Magheru – Piața Romană – Bd. Lascăr Catargiu – Piața Victoriei).

Organizatorii și susținătorii marșului sunt: ActiveWatch, OPTAR, ONPHR, Asociația pentru Tranziție Urbană, Ecopolis , Nu Aștepta Super Eroi , Estuar , Funky Citizens  , Kommunitas, Miliția Spirituală, Quantic, Mai Mult Verde, Arhiterra, Pro Patrimonio, Asociația Peisagiștilor din Româna – Filiala București, Unu și Unu, Front, Vincero, Inimă de copil, Assoc, Light into Europe , Asociația România Connect 1990, Asociația Distroficilor Muscular din România – ADMR.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă