15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPortretul-robot al copilului străzii: Obligat să cerșească, bătut de polițiști, forțat să...

Portretul-robot al copilului străzii: Obligat să cerșească, bătut de polițiști, forțat să se prostitueze și să fure

În jur de 1.200 de copii și tineri trăiesc, temporar sau permanent, pe străzile din București. Mulți dintre ei spun că au fost bătuți cel puțin odată de oamenii legii, iar 24% dintre fetele care locuiesc pe străzi au fost violate, arată o cercetare lansată, joi, de organizația ”Salvați Copiii”. În replică la cifrele prezentate, consilierul superior Adina Codreș, din cadrul Autorității pentru Protecția Copilului, a spus doar că ”se fac pași”.

Cum au ajuns copiii pe străzi

87% din copiii și tinerii care trăiesc pe stradă se află în această situație de cel puțin un an, iar cel puțin 30% dintre ei reprezintă foștii copii ai străzii din anii 1990, a căror integrare în societate a eșuat.

Cei mai mulți au ajuns pe străzi după ce au fugit din centrele de plasament (6,4%) sau au fost dați afară de părinți (12%), 16% au fugit de acasă, iar 28% au părăsit domiciliul cu acordul părinților. Sociologul Ciprian Grădinaru a explicat că, în cazul copiilor care locuiesc temporar în stradă, singuri sau împreună cu familia, sunt de fapt copiii exploatați: obligați să cerșească sau să fure.

De altfel, 34% dintre copiii chestionați au spus că dau banii pe care îi câștigă altcuiva, iar 13% spun că muncesc pentru că sunt obligați de cineva.

Copiii cerșesc, muncesc cu ziua sau se prostituează

59,2% dintre copiii și tinerii de pe stradă nu merg la școală, iar 22,8% nu au fost niciodată la școală. Cel mai adesea, ei își câștigă traiul din cerșit (54%), furturi (16%), parcări (19%) și colectarea de deșeuri (33%). 27% muncesc ca zilieri, iar 6% se prostituează.

20% dintre ei spun că au fost cel puțin o dată internați în spital din cauza unei bătăi, iar în cazul celor care stau permanent pe străzi, rata crește cu șapte procente.

Jumătate dintre copiii care stau permanent pe străzi, bătuți de polițiști

În total, 37% dintre acești copii au fost bătuți cel puțin o dată de polițiști, iar 48% spun că au fost înjurați de oamenii legii. Dintre cei care stau permanent pe străzi, 48,9% spun că sunt au fost bătuți de poliție.

De altfel, întrebați dacă au apelat sau apelează la ajutorul oamenilor legii vreodată, 7-8% au răspuns afirmativ, în timp ce restul au spus că nu se adresează polițiștilor, pentru că nu sunt luați în seamă sau de frică.

24% dintre fete, violate

În ceea ce privește abuzul sexual, există o dimensiune de gen foarte puternică: 24% dintre fetele de pe stradă au fost violate cel puțin o dată, 19% spun că au fost obligate să se dezbrace în fața cuiva, iar 17% au fost obligate să se prostitueze.

Copiii străzii nu scapă nici de infracțiuni: 13% au fost obligați cel puțin o dată să fure, 14% au fost forțați să muncească, iar 15%, să cerșească.

Studiul realizat de ”Salvați Copiii” atrage atenția că tinerii de pe stradă sunt, în mare măsură, consumatori de droguri, iar tendința lor este de a înlocui drogurile inhalante (aurolacul) cu etnbotanicele. 9,3% dintre ei au HIV, iar 21%, hepatită.  33% consumă alcool, iar 62% fumează.

Protecția Copilului: Pași se fac

În replică la cifrele prezentate în studiu, consilierul de stat din cadrul Autorității pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții (ANPDCA), Adina Codreș, a precizat că ”pași se fac” și a invocat o mai strânsă colaborare între autorități, familii și comunitatea locală.

În aceste condiții, organizația ”Salvați Copiii” cere dezvoltarea unor servicii de intervenție stradală, servicii de sănătate – mai ales programe de tipul schimb de seringi – și servicii de educație.

Cercetarea lansată joi este una de tip cantitativ, a fost derulată pe 701 copii și tineri, cu vârste până în 35 de ani, care locuiesc temporar sau permanent pe străzile din București.

 

Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă