17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialExistă prietenie dezinteresată între foştii iubiţi?

Există prietenie dezinteresată între foştii iubiţi?

Telefoanele şi mesajele de aniversări sau sărbători pot fi considerate dovadă de civilizaţie sau ascund, de fapt, intenţia de a recupera intimitatea pierdută.

Tendinţa foştilor iubiţi de a transforma relaţia pe care au avut-o într-una de amiciţie este sortită eşecului, susţin unii psihologi. În spatele acestei intenţii se ascunde dorinţa de împăcare sau neputinţa de a renunţa la relaţia în care au investit sentimente, timp şi bani. Alţi psihologi susţin însă că o relaţie civilizată poate exista între doi foşti iubiţi, dacă se trasează limite de la bun început. Menţinerea unei relaţii de prietenie între partenerii care au copii este însă esenţială pentru micuţi, pentru că aceştia au nevoie de doi părinţi.

SMS-uri de control în spatele bunelor intenţii

Cei care s-au implicat mai mult în cuplu şi cei care nu găsesc la partenerul actual ce le oferea celălalt acceptă mai greu faptul că o relaţie s-a terminat definitiv. „Relaţia intimă dintre doi oameni implică o dinamică din care se vor păstra mereu urme şi cel puţin unul dintre parteneri va avea şi altă intenţie decât cea de amiciţie. După ce ai condus un Mercedes, nu te mai poţi mulţumi cu un Trabant. După o relaţie ce a avut culmea ei, să te mulţumeşti într-un registru amical este imposibil”, spune Augustin Cambosie, vicepreşedintele Federaţiei Române de Psihoterapie.

Telefoanele sau sms-urile de sărbători ori cele de aniversare a zilei de naştere sunt la fel de nepotrivite şi-l împiedică pe emiţătorul mesajelor să se vindece şi să meargă mai departe. „Gesturile acestea pot rămâne ca o coadă de relaţie, ca să-l zgândărim pe celălalt, în speranţa că nici pentru el relaţia nu s-a terminat. După jumătate de an sau un an de sms-uri de control, va renunţa dacă nu va primi răspuns. Dacă primeşte răspuns înseamnă că ambii parteneri stau în umbra reală a trecutului”, spune Augustin Cambosie.

Atenţie la cadourile care creează obligaţii!

Nici scuza că e civilizat să daţi telefoane sau mesaje de sărbători nu stă în picioare, este de părere specialistul. „O relaţie nu are nimic civilizat în ea. Sărutul nu are nimic civilizat, pentru că se produce un schimb de bacterii, iar actul sexual, nici atât, pentru că este ceva animalic. A arunca relaţia pe un tărâm civilizat ascunde neputinţa de a accepta eşecul”, explică Augustin Cambosie, pentru care varianta cea mai sănătoasă este ruperea oricărei legături cu fostul partener şi realizarea perioadei de „doliu”. „Acesta se face mult mai târziu decât avem senzaţia că s-a produs, pentru că se întâmplă ca după luni bune de la despărţire să ne dăm seama că încă suferim după fostul partener. Majoritatea oamenilor fug într-o relaţie compensatorie, ceea ce împiedică facerea doliului şi conduce relaţia respectivă la eşec. Toate astea ne fac să ne prelungim suferinţa”, spune Cambosie.

Alţi psihologi sunt mai puţin tranşanţi şi spun că o prietenie sănătoasă poate exista între doi foşti iubiţi, dar pentru asta este nevoie de trasarea unor limite clare. „Mesajele de felicitări sau de condoleanţe pot fi inofensive. Cadourile trebuie să fie simbolice, precum o carte, şi fără obligaţii nerostite. De asemenea, dacă fostul iubit e în acelaşi grup de prieteni, poţi să-l inviţi la ziua ta. Dacă fostul partener nu face parte din acelaşi grup de prieteni, invitaţiile în oraş nu sunt un semn bun”, afirmă psihoterapeutul Alina Zevedei.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă