Tortul de ciocolată este excelent atunci când vrei să ai parte de puțin răsfăț pentru tine, pentru familie și prieteni. Este potrivit atât pentru weekend, cât și pentru aniversări sau sărbători.
Ingrediente pentru cremă
- 175g de zahăr granulat
- 4,5 linguri făină de porumb
- 450ml smântână
- 270ml lapte gras
- 150g ciocolată neagră, cu cel puțin 70% cacao, tăiată în cuburi
- Două linguri de esență de vanilie
- Două linguri de esență de rom (opțional)
Ingrediente pentru blat
- 200g cacao
- 225g unt la temperatura camerei
- 500g zagăr granulat
- 4 ouă mari
- 1,5 lingurițe de esență de vanilie
- 350g făină
- Două lingurițe de bicarbonat de soiu
- Jumătate de linguriță de praf de copt
Mod de preparare
Se începe cu crema, pentru a-i lăsa timp să se răcească. Într-o oală mare, se amestecă zahărul cu mălaiul, sarea, smântâna și laptele. Se pune oala pe foc și se amestecă continuu compoziția, până când se îngroașă.
După ce s-a îngroșat crema, se adaugă ciocolata și esențele de vanilie și rom. Apoi, se lasă la răcit.
Pentru blat, se pune praful de cacao într-un vas și peste se toarnă 425 ml apă fiartă. Se amestecă și se lasă la răcit, la temperatura camerei.
Se preîncălzește cuptorul la 175°C și se pregătesc formele de tort, preferabil cu diametrul de 23 cm.
Se amestecă untul cu zahărul. Apoi se adaugă ouăle, pe rând, împreună cu esența de vanilie.
Într-un alt bol, se amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea.
Compoziția se adaugă treptat peste cacaua dizolvată.
Se toarnă compoziția în formele de tort, sau într-un recipient rotund, cu diametrul de 23 de centimetri.
Se dă la cuptor pentru 45 de minute.
Se scoate blatul. Se feliază în 3 părți, dacă a fost copt într-un recipient rotund și se lasă la răcit.
Se pune crema peste fiecare strat. Se acoperă tortul cu cremă și se ornează cu firmiturile de blat sau cu ciocolată mărunțită.