24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăȘtiințăTelescopul spaţial James Webb a reușit să observe cea mai îndepărtată galaxie...

Telescopul spaţial James Webb a reușit să observe cea mai îndepărtată galaxie din Univers

Telescopul spaţial James Webb a observat cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată, care s-a format în cele mai timpurii perioade le Universului, la numai 320 de milioane de ani după Big Bang, conform unor studii publicate marţi, transmite AFP, citată de Agerpres.

Cu cât galaxiile sunt mai îndepărtate şi, prin urmare, mai tinere, cu atât sunt mai greu de detectat, semnalul lor luminos fiind slab. Primele date ale telescopului James Webb (JWST), în funcţiune din iulie 2022, au identificat numeroase galaxii „candidate”, în spectru infraroşu, o lungime de undă invizibilă pentru ochiul uman şi a cărei observare permite cercetătorilor să se întoarcă mult în trecut.

Capacitatea mare în spectru infraroşu a instrumentului său NIRCam, combinată cu măsurători spectroscopice care analizează lumina provenită de la un obiect pentru a determina elementele chimice ale acestuia, au confirmat „fără ambiguitate” existenţa a patru galaxii. Toate situate spre extremitatea roşie a spectrului, deci foarte îndepărtate.

Vârsta lor: între 300 şi 500 de milioane de ani după Big Bang (care a avut loc în urmă cu 13,8 miliarde de ani), detaliază două studii publicate în Nature Astronomy. Universul avea atunci doar 2% din vârsta sa actuală, aflându-se în aşa-numita perioadă de reionizare: după o perioadă supranumită „epoca întunecată”, s-a „reaprins” şi a început să producă un număr enorm de stele.

Cea mai îndepărtată dintre galaxiile descoperite de JWST, numită JADES-GS-z13-0, s-ar fi format la „320 de milioane de ani după Big Bang”, iar lumina sa este cea mai îndepărtată observată vreodată de astronomi, a explicat pentru AFP Stéphane Charlot de la Institutul de Astrofizică din Paris, unul dintre autorii studiului.

Telescopul spaţial a confirmat, de asemenea, existenţa galaxiei GM-z11, pe care a dat-o la 450 de milioane de ani după Big Bang şi a cărei prezenţă a detectat-o telescopul Hubble.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

Sfidare, numele tău este Klaus

Poate că cei care și-au luat bac-ul cu o notă de peste 7,03 își vor aduce aminte că împăratul roman Caligula şi-a învestit...
Ultima oră
Pe aceeași temă