Mamutul lânos, care a dispărut în urmă cu 4.000 de ani, ar putea fi readus la viață de un grup de geneticieni, condus de George Church de la Harvard Medical School, care își propun un viitor în care gigantul epocii glaciare este readus în habitatul său natural, scrie CNN.
Anunțul unei investiții de 15 milioane de dolari a impulsionat luni aceste cercetări.
Apariția mamutului într-o formă modificată ar putea ajuta la refacerea fragilului ecosistem al tundrei arctice, la combaterea crizei climatice și la conservarea elefantului asiatic pe cale de dispariție, de care mamutul lânos este strâns legat, conform susținătorilor acestui proiect. Chiar dacă este un plan îndrăzneț, el este plin de probleme etice.
Nu se dorește clonarea unui mamut. Acest lucru nu mai este posibil pentru că ADN-ul pe care oamenii de știință au reușit să-l extragă din animalele înghețate în permafrost este mult prea fragmentat și degradat – ci crearea, prin ingineria genetică, a unui hibrid viu, elefant-mamut, care să să nu se distingă vizual de înaintașul său dispărut.
„Scopul nostru este să avem primele exemplare în următorii patru până la șase ani”, a declarat antreprenorul de tehnologie Ben Lamm, care, împreună cu Church, a cofondat Colossal, o companie de bioștiință și genetică care sprijină proiectul.