15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechFotografia Zilei: Eneceladus cu noi ,,gheare de tigru”

Fotografia Zilei: Eneceladus cu noi ,,gheare de tigru”

NASA a publicat în 27 Aprilie 2020, captură cu Enceladus.

Se pot observa fâșii proaspete de „gheare de tigru” pe suprafața Enceladus, luna care aparține lui Saturn.

Enceladus este a șasea lună ca mărime a planetei Saturn. Enceladus are o activitate geologică continuă.

Prezentare generală publicată de NASA.GOV:

De zeci de ani, oamenii de știință nu au știut de ce Enceladus a fost cea mai strălucitoare lume din sistemul solar sau cum a avut legătură cu inelul E al lui Saturn. Cassini a descoperit că atât acoperirea proaspătă de pe suprafața sa, cât și materialul înghețat din inelul E provin din orificii de cratere conectate la un ocean de apă sărată subterană globală care ar putea găzdui cratere hidrotermale.

Puncte cheie
◆ Luna Saturn Enceladus este un corp mic și înghețat, dar Cassini a dezvăluit că această lume oceanică este una dintre cele mai interesante destinații științifice ale sistemului solar.
◆ Cassini a descoperit că jeturile asemănătoare ghezerelor scurg vaporii de apă și particulele de gheață dintr-un ocean subteran, sub scoarța glaciară a Enceladus.
◆ Cu oceanul său global, chimia unică și căldura internă, Enceladus a devenit un lider promițător în căutarea noastră pentru lumi unde viața ar putea exista.
Înainte ca Cassini să ajungă la sistemul Saturn, exploratorii planetari aveau doar bănuieli că s-ar putea întâmpla ceva interesant pe Enceladus. Imaginile de la nava spațială Voyager din anii 1980 au indicat că, deși această lună este mică – doar aproximativ 500 de mile (500 de kilometri), suprafața glaciară este remarcabil de netedă în unele locuri și de un alb strălucitor peste tot. De fapt, este cel mai reflector corp din sistemul solar.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă