10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechDescoperire de senzație! Pământul are un nou satelit natural

Descoperire de senzație! Pământul are un nou satelit natural

Noul satelit natural al Pământului a primit indicele de catalog 2020 CD3.

O minilună, un obiect capturat temporar de atracţia gravitaţională a Pământului, poate rămâne pe orbita terestră câteva luni până la câţiva ani, înainte de a porni din nou prin Sistemul Solar sau de a arde la contactul cu atmosfera terestră.

Astronomii sunt de părere că există cel puţin o astfel de minilună pe orbita terestră tot timpul, însă aceşti sateliţi naturali sunt rareori descoperiţi din cauza dimensiunilor lor liliputane. Până în prezent, existenţa unei singure miniluni a mai fost confirmată – un asteroid cu diametrul de 0,9 metri denumit 2006 RH120, care a orbitat Pământul vreme de 18 luni în 2006 şi 2007.

Kacper Wierzchos, specialist din cadrul NASA, a anunţat descoperirea unei noi luni temporare printr-un mesaj postat marţi pe Twitter. Miniluna 2020 CD3 are diametrul între 1,9 şi 3,5 metri şi are o strălucire de suprafaţă tipică asteroizilor cu conţinut bogat în carbon.

Conform unui model orbital realizat de Tony Dunn, astronom american amator şi profesor de fizică la nivel de liceu, această minilună ar însoţi Pământul de aproximativ 3 ani şi ar putea să pornească din nou prin Sistemul Solar în luna aprilie a acestui an, reluându-şi orbita în jurul Soarelui.

Pe orbita din ce în ce mai aglomerată a Pământului se află aproximativ 5.000 de sateliţi, jumătate de milion de bucăţi de deşeuri spaţiale rămase din sateliţi vechi şi echipamente spaţiale degradate, Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi un singur obiect natural: Luna.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă