Pentru ca șoferii să nu fi surprinși precum autoritățile de venirea iernii, specialiștii recomandă ca din perioada aceasta să înceapă să acorde atenție pregătirii mașinilor pentru sezonul rece. Și cum paza bună trece primejdia rea, cel mai bine este ca până la căderea primilor fulgi de zăpadă, pregătirile să fie gata. Asta cu atât mai mult cu cât, potrivit legii, șoferii care circulă pe drumurile publice cu anvelope de vară atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă sau gheață pot primi o sancțiune de 9, până la 20 de puncte-amendă, adică între 810 și 1.800 de lei.
Astfel, pentru o pregătire corespunzătoate pentru sezonul rece, mașinile trebuie să beneficieze de un ”pachet” complet de servicii. În primul rând, anvelopele de vară trebuie să fie schimbate cu cele de iarnă, autovehiculul trebuie verificat pentru a fi siguri de buna sa funcționare, iar proprietarii trebuie să facă și unele achiziții de accesorii menite să le facă viața mai ușoară la volan în perioada iernii.
Iată, deci o scurtă listă cu ce aveți de plătit (în caz că nu aveți deja cele necesare):
- Anvelope de iană
- Lichid de parbriz pentru iarnă
- lopată
- Lanțuri antiderapnte
- Racletă
- Spray pentru dezghețat prbrizul
- Revizia la un service autorizat
Prețurile anvelopelor de iarnă încep de la puțin peste o sută de lei în cazul mărcilor fără pretenții și pot ajunge, în cazul mărcilor consacrate și pentru modele de top, la peste 1.500 de lei, acestea din urmă având calități sporite din punct de vedere al standardelor europene, înscripționate pe etichetă cât mai aproape de litea A (pentru consumul de combustibil și aderență) și la un nivel cât mai mic în cazul nivelului de poluare fonică.
Lichidul de parbriz pentru iarnă se găsește în comerț la prețuri începând de la puțin mai mult de un leu pe litru în cazul produselor proprii ale hipermarketurilor până la mai bine de 5 lei pe litru dacă vorbim de un produs care face față unor temperaturi mai mici de 25 de grade celsius și are in compozitia sa si particule de teflon și alți aditivi speciali. De asemenea, lichidul antigel concentrat poate fi procurat la prețuri cuprinse între 5 și peste 60 de lei pe litru în cazul soluțiilor concentrate.
O lopată ”sănătoată” de zăpadă poate costa mai bine de 150 de lei. Însă aceste scule pot fi cumpărate și la prețuri mai mic, de chiar sub 10 lei în cazul celor procurate din piețe sau supermarketuri.
În cazul lanțurilor antiderapante discutăm iar de diferențe mjore de preț. Dacă la nivelul ”entri level” avem produse cu o valoare de puțin peste o sută de lei, în cazul lanțurilor de top prețul depășește lejer suma de 2.000 de lei.
Cele mai ieftine raclete costă aproximativ un leu și jumătate. Dar pentru cei care doresc să aibă în portbagaj ceva mai mult decât o bucată de plastic neted, piața oferă raclete care trec de 50 de lei ca valoare și au și mai multe întrebuințări, nu doar desprinderea gheții de pe parbriz.
Nu în ultimul rând, s-ar putea dovedi util și un spray pentru dezghetarea parbrizului, care în combinație cu o racletă poate duce la scăderea timpului în care mașina poate fi gata de drum dimineața. Prețurile variază și în acest caz de la aproximativ 10 lei la peste 50 de lei pentru recipientele mai mari și cu o soluție mai performantă.
Însă potrivit sfaturilor specialiștilor, toate aceste achiziții nu valoarează prea mult din punct de vedere al calității pregătirii mașinii pentru sezonul rece fără o revizie corespunzătoare, efectuată într-un service autorizat. Astfel, mecanicii recomandă ca în cadrul unei astfel de revizii să fie verificat:
- sistemul de frânare
- articulațiile mașinii pentru a nu exista jocuri sau ”troncăneli”
- nivelul lichidelor mașinii și completarea acestora dacă este necesar
- funcționarea corectă a instalației de climatizare și a celei electrice
Toate acesta, costă, în medie, de la circa o sută de lei în cazul service-urilor fără pretenții și pentru mașinile din gama prețurilor mici, până la câteva mii de euro dacă este vorba despre o reprezentanță de marcă ce efectuează revizia completă a unei mașini de lux. Tot în cadrul reviziei poate fi realizat și schimbul anvelopelor de vară cu cele de iarnă, operațiune ce mai presupune și ea o cheltuială, după caz, între câteva zeci de lei și aproape 200 de lei.
Reiese astfel un total al cheltuielilor cuprins între circa 750 de lei și peste 4.000 de lei fără a lua în calcul posibila revizie a unui autovehicul de lux la un service de marcă despre care spuneam că poate costa, în unele cazuri și câteva mii de euro.