17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSportZiua Z a negocierilor pentru Guvern?

Ziua Z a negocierilor pentru Guvern?

Democrat-liberalii se intalnesc astazi cu liberalii pentru o prima discutie despre formarea Guvernului. Pedelistii le ofera fostilor aliati postul de vicepremier. Intre timp, partidul lui Emil Boc a avansat in negocierile cu UDMR si a adunat deja suficienti parlamentari pentru ca Executivul sa poata primi votul de investitura.

Desi a adunat un numar suficient de senatori si deputati pentru ca viitorul Executiv sa treaca de Parlament, partidul condus de Emil Boc nu renunta la ideea cooptarii PNL la guvernare. Negocierile nu vor fi usoare tinand cont de conditiile celor doua partide, insa pedelistii pleaca relaxati la discutii. "Nu vreau sa fiu rau, dar, dupa declaratiile de ieri (n.red. – luni) ale lui Crin Antonescu, PNL se comporta ca o fata intr-un sat, care nu a fost prea cuminte, dar pune prea multe conditii inainte de maritis", a declarat, ieri, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, adaugand ca ramane "optimist" intrucat stie ca multi dintre liderii din teritoriu ai PNL doresc sa intre la guvernare. Potrivit lui Blaga, PDL este dispus sa cedeze PNL postul de vicepremier si chiar sa ia in calcul varianta numirii unui prim-ministru independent.

 

Referindu-se la Mugur Isarescu, Blaga a spus ca nu stie ca presedintele Traian Basescu sa fi discutat cu el pentru preluarea sefiei Guvernului, dar crede ca aceasta posibilitate ar trebui discutata si in interiorul PDL. In ceea ce priveste structura viitorului Cabinet, secretarul general democrat-liberal a explicat ca isi doreste ca acesta sa aiba maximum 14-15 ministere, chiar daca asta inseamna intr-un Guvern de coalitie ca PDL sa piarda portofolii. "Eu cred ca, din moment ce tot discutam de anumite eforturi pe care trebuie sa le facem cu totii, cred ca un guvern ca cel propus ca structura de Liviu Negoita ar fi foarte bun", a precizat Blaga.

UDMR intra in Guvern
Liderii PDL si cei ai Uniunii au avansat marti in discutiile privind formarea unei coalitii de guvernare. Emil Boc a aratat la finalul intalnirii cu UDMR ca cele doua formatiuni au stabilit cateva dintre principiile viitorului protocol scris de colaborare si regulamentul de functionare al viitoarei coalitii, precum si cateva dintre punctele principale ale programului de guvernare. La randul lui, Marko Bela a afirmat ca la in-talnire nu s-a discutat despre functii in viitorul cabinet sau structura guvernamentala, dar ca fiecare lider de formatiune "isi cunoaste colegii din partid si stie care sunt cei capabili sa faca fata unui portofoliu". Surse din PDL sustin insa ca maghiarii ar tinti trei portofolii: IMM-uri, Mediu si Comunicatii, insa, in cazul in care PNL ar intra la guvernare, UDMR ar ocupa numai doua ministere.

Antonescu isi sfideaza partidul
PNL a inceput runda de discutii proiectata cu toate partidele cu PSD. Crin Antonescu si Mircea Geoana au declarat ca intalnirea a fost fructuoasa si ca partidele lor inteleg sa fie consecvente in privinta unor principii stabilite in campania electorala. "Negociatorul" Crin Antonescu, a spus in fata usilor PSD ca partidul sau isi mentine solicitarea de a avea premierul in cazul unui Guvern cu PDL. Potrivit documentului adoptat luni de Delegatia Permanenta a liberalilor, premier PNL inseamna premier Crin Antonescu, o pretentie inacceptabila din perspectiva partidului reprezentat de Emil Boc. Mai mult decat atat, Crin Antonescu s-a aratat preocupat de o problema constitutionala inca nerezolvata care a stat la baza crizei politice de dinainte de alegeri: cand Parlamentul si presedintele se contrazic cu privire la nominalizarea premierului, cine are dreptate?

 

Ignorand faptul ca proiectul Iohannis nu mai exista prin decizia primarului Sibiului de a se retrage, Crin Antonescu pare hotarat sa impinga alianta sa cu Mircea Geoana din timpul campaniei pana la ultimele consecinte. Adica blocarea PNL in opozitie.
La negocieri participa insa si vicepresedintii Relu Fenechiu si Varujan Vosganian, mult mai flexibili in privinta unui armistitiu necesar cu PDL si Traian Basescu. Spre deosebire de lideri precum Ludovic Orban, si el parte a echipei de negociatori, acestia par mai atenti la semnalele categorice venite din filialele judetene ale partidului, care cer intrarea PNL la guvernare. Unii sefi de filiale au devenit foarte vocali criticand conducerea partidului pentru lipsa de realism.

Florin Turcanu de la Botosani spune, de pilda, ca rezolutia votata luni este ambigua si ca ea poate fi interpretata si in ambele sensuri opozitie/putere in conditiile in care majoritatea covarsitoare a liderilor partidului (173 din 181 de voturi) isi doresc o colaborare cu PDL. El crede ca fiecare partid, parte a unei coalitii de guvernare, trebuie sa-si desemneze proprii ministrii, fara sa puna conditii celorlalte parti: "Un guvern incepe de la programul de guvernare, nu incepe de la negocierea functiilor".

Multi liberalii se tem ca partidul nu-si poate permite intrarea in opozitie avand in vedere ca politizarea excesiva a deconcentratelor lipseste PNL de accesul la orice fel de finantare pentru proiectele locale. Opozitia inseamna pericole mari pentru PNL, poate chiar o noua sciziune, in timp ce prezenta la guvernare ar asigura un oarecare echilibru pe partea dreapta a spectrului politic.  Cat priveste amenintarea PDL ca poate face singur Guvernul, deputatul Tudor Chiuariu se declara cat se poate de linistit. "O majoritate pentru reforma inseamna majoritatea de doua treimi necesara trecerii prin Parlament a legilor organice. Daca vrea reforme, PDL are nevoie de PNL", spune el.

Cele mai citite

Rețea internațională de clonare de carduri, destructurată de autoritățile judiciare române și americane

Anchetatorii româno-americani au colaborat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi...

Dosar penal după ce o poartă metalică de pe un teren de sport a căzut peste un copil

Polițiștii din Alba au deschis un dosar penal după un incident petrecut pe terenul de sport al unei școli din Alba Iulia, unde o...

Un pod peste Tisa de la granița cu Ucraina intră în reparații capitale

Podul peste Tisa intră în reparaţii. De luni vor fi restricţii, timp de 30 de zile, între orele 10.00-15.00. În baza studiilor făcute de către...
Ultima oră
Pe aceeași temă