3.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSportZburați liniștiți, SRI și Otopeniul citesc pentru voi! Intelligence-ul şi aeroporturile din...

Zburați liniștiți, SRI și Otopeniul citesc pentru voi! Intelligence-ul şi aeroporturile din Bucureşti cumpără best-seller-urile despre terorişti

Două dintre instituţiile din România care se confruntă cu pericolul terorist, SRI și Otopeni, îşi fac temele şi se pun la punct cu cele mai proaspete informaţii despre istoria, organizarea şi metodele de atac ale extremiştilor. 

Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi compania care administrează cele două aeroporturi din Bucureşti au achiziţionat în ultimele luni mai multe cărţi scrise în engleză, franceză, olandeză sau germană. În acelaşi scop, Serviciul plăteşte 20.000 de dolari pentru a primi de la un institut din America monitorizări şi analize ale ştirilor şi emisiunilor de televiziune din lumea musulmană.

„The History of Terrorism – From Antiquity to ISIS” -(Istoria terorismului din antichitate la ISIS), „Understanding Dark Networks” (Înţelegerea reţelelor întunecate), „Terreur dans l’Hexagone” (Teroare în Hexagon), „Red Team” (Echipa roşie) sunt o parte dintre cărţile achiziţionate de Serviciul Român de Informaţii în decembrie 2016, alături de volume în care sunt descrise mijloacele de lucru ale altor instituţii similare din lume: „Handbook of European Intelligence Cultures” (Manualul culturilor de securitate din Europa) sau „Ethics and the Future of Spying” (Etica şi viitorul spionajului). Cumpărate prin intermediul unei societăţi de profil din Bucureşti, cele 13 volume intrate în proprietatea Serviciului Român de Informaţii la sfârşitul anului trecut au avut preţuri cuprinse între 133 şi 552 lei.

„Acestea fac parte dintr-un pachet extins de literatură specifică domeniului intelligence, menit să completeze fondul de cunoaştere existent în domeniul studiilor de securitate. Studiul literaturii de specialitate, al oricăror lucrări teoretice, autohtone sau internaţionale, reprezintă un punct central în cadrul modulelor de pregătire profesională derulate la nivelul SRI, dar şi al preocupărilor angajaţilor pentru dezvoltarea profesională. Titlurile volumelor invocate sunt relevante din perspectiva axelor cruciale în profesionalizarea cadrelor Serviciul Român de Informaţii: ameninţările din domeniul cyber, dezvoltarea gândirii critice şi imperativul eticii în derularea activităţii specifice”, a motivat Biroul de Presă al instituţiei aceste achiziţii.

Ce spun musulmanii despre lume?

La începutul acestui an, SRI a semnat şi un contract de 20.000 de dolari cu Middle East Media Research Institute (MEMRI), o organizație neguvernamentală din Washington – Statele Unite – care realizează monitorizări şi analize ale ştirilor şi interviurilor din ziare, site-uri şi emisiuni de televiziune din zona musulmană. Cel mai recent serviciu de acest gen al institutului include şi un pachet similar cu informaţii din Rusia.
Middle East Media Re-search Institute a fost fondat în 1998 şi are printre cei şapte fondatori trei foşti ofiţeri de informaţii israelieni. În jurul MEMRI au existat câteva controverse, organizaţia fiind acuzată de un editor pentru Orientul Mijlociu al publicaţiei The Guardian că pozează în institut de cercetare, fiind, de fapt, un mijloc de propagandă pentru agenda politică a Israelului.   

Aeroporturile şi violenţa din ceruri

Şi Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care are în administrare bazele Henri Coandă şi Băneasa-Aurel Vlaicu, are preocupări în a se informa despre tabieturile posibililor terorişti care-i trec pragul. Prin aceeaşi firmă la care a apelat SRI, compania a cumpărat anul trecut cărţile „The CRC Press Terrorism Reader”, „Understanding Suicide Terrorism: Psychosocial Dynamics” (Să înţelegem terorismul suicidar: Dinamica psihosocială), „Using Behavioral Indicators to Help Detect Potential Violent Acts” (Utilizarea indicatorilor de comportament pentru a identifica potenţiale acte de violenţă),

„Surveillance and Threat Detection” (Supravegherea şi detectarea ameninţărilor), „Terrorist Recognition Handbook” (Manual de recunoaştere a terorismului), -„Practical Aviation Security” -(Lecţie de securitate în aviaţie), „Violence in the Skies” (Violenţă în ceruri) sau „Aviation and Airport Security” (Securitate în aviaţie şi aeroporturi). Două dintre cărţile de mai sus costă 323, respectiv 330 lei.

Într-un răspuns pentru „România liberă“, CNAB a explicat achiziţiile prin faptul că, „în conformitate cu standardele de bază comune la nivelul Uniunii Europene în domeniul securităţii aviaţiei, sistemul de securitate aeroportuară al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti prevede pregătirea permanentă a personalului implicat în asigurarea securităţii aviaţiei civile. Instruirea personalului este fundamentată nu doar pe cunoaşterea actelor normative şi a reglementărilor specifice, ci inclusiv pe studiul şi analiza documentelor, cercetărilor, studiilor şi publicaţiilor internaţionale de specialitate“.

Cele mai citite

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă