20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportVotul uninominal merge in Parlament

Votul uninominal merge in Parlament

PNL, PD si PSD au cazut ieri de acord sa trimita in Parlament spre dezbatere si adoptare proiectul "Pro Democratiei" privind votul uninominal. In acest context, presedintele Traian Basescu a amenintat ca va organiza chiar in ziua alegerilor europarlamentare referendum pentru acest tip de scrutin.
comisia parlamentara de Cod electoral si-a insusit ieri proiectul "Pro Democratiei" privind votul uninominal, hotarand totodata ca aceasta formula sa fie trimisa la Senat in data de 3 septembrie, spre adoptare. Presedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, a declarat ca proiectul in varianta Pro Democratia a fost semnat de 114 parlamentari ai PSD, PD si PNL. "Pe aceasta cale toate variantele de proiecte pe tema votului uninominal se considera respinse de comisia de cod electoral", a precizat Voicu. Propunerea pentru insusirea acestui proiect a venit din partea deputatului UDMR Marton Arpad, fiind votata de 10 parlamentari, doi de la PRM abtinandu-se.

Mihai Voicu a tinut sa precizeze ca insusirea de catre comisie a proiectului "Pro Democratiei" "arata ca exista vointa politica pentru introducerea votului uninominal, legea putand fi votata in sesiunea care urmeaza in aceasta varianta". Deputatul PD Valentin Iliescu sustine insa ca, desi membrii comisiei au luat aceasta hotarare, "PSD si PNL incearca pacalirea electoratului, iar proiectul nu va trece de Parlament". Proiectul de lege urmeaza sa ajunga la Senat pana la 3 septembrie. Membrii Camerei Superioare vor putea introduce amendamente timp de zece zile.
Proiectul "Pro Democratiei", asumat prin vointa politica de principalele partide parlamentare, prevede ca deputatii si senatorii sa fie alesi in colegii uninominale, prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Acest sistem de vot uninominal este specific modului de alegere a parlamentarilor germani. Proiectul sustine ca in fiecare dintre cele 43 de circumscriptii electorale sa se constituie colegii uninominale. In fiecare colegiu uninominal, fiecare partid sau alianta electorala sau politica va putea avea doar o singura propunere de candidatura, iar un candidat va putea reprezenta un singur competitor politic intr-un singur colegiu uninominal. Pragul electoral va fi pentru Camera Deputatilor de 5% din voturile exprimate pe toata tara sau in 6 colegii uninominale in care candidatii se situeaza pe primul loc. Pentru Senat, pragul va fi tot de 5% pe intreaga tara sau in trei colegii uninominale. In cazul aliantelor electorale, la pragul de cinci procente se mai adauga 3% pentru al doilea candidat al aliantei. Candidatii independenti vor ajunge in Parlament numai daca obtin 2 procente din numarul total al alegatorilor inscrisi pe liste in colegiul uninominal in care candideaza.
Ultimatum prezidenTial
Presedintele Traian Basescu a avertizat ieri Parlamentul ca va convoca referendumul pentru votul uninominal in aceeasi zi cu organizarea alegerilor europarlamentare ce urmeaza a avea loc pe data de 25 noiembrie in cazul in care forul legislativ nu va finaliza legea de introducere a acestui tip de vot pana pe 25 octombrie.

Amendamente PSD, pe fond
PSD a acceptat, oficial, proiectul de vot uninominal al Pro Democratia, pentru a nu lasa la nivel de imagine impresia ca se opune uninominalului, agreat de marea majoritate a electoratului. Insa social-democratii asteapta dezbaterile din cele doua Camere ale Parlamentului pentru a aduce amendamente care sa modifice proiectul cu care, pe fond, nu sunt de acord. Liderii PSD doresc un sistem de vot uninominal majoritar in doua tururi, ca cel de la alegerile pentru primari, si nu un vot mixt, asa cum propune APD.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă