23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportVosganian, apărat de colegii senatori

Vosganian, apărat de colegii senatori

Acuzat de subminarea economiei naţionale, ministrul Varujan Vosganian este la un pas de a scăpa de începerea urmăririi penale, după ce colegii săi jurişti din Senat nu au aprobat cererea DIICOT.

Solicitarea de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva ministrului liberal al Economiei, Varujan Vosganian, a primit cinci voturi „pentru“ şi cinci voturi „contra“ în Comisia Juridică a Senatului, drept pentru care se consideră că ea nu a fost aprobată, iar avizul este unul negativ. Cererea venită de la DIICOT, prin intermediul procurorului general, va ajunge în plenul Camerei Superioare, împreună cu avizul negativ, iar plenul va avea ultimul cuvânt. După declaraţiile din ultima vreme şi după antecedentele aleşilor noştri în alte cazuri similare, pare foarte puţin probabil ca plenul să aibă altă opinie decât Comisia Juridică, mai ales că votul va fi unul secret.

Judecata, mutată din instanţă la Senat

În dosarul DIICOT, liberalul Varujan Vosganian şi ex-ministrul PDL Adriean Videanu sunt acuzaţi că, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, ar fi aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi ar fi folosit Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, creându-se astfel un prejudiciu de circa 130 milioane dolari. În acest dosar a fost deja instituit sechestru asigurător asupra a cinci imobile ale lui Adriean Videanu, asupra a peste 66.000 de acţiuni deţinute de acesta şi asupra conturilor deschise la două bănci (diferenţa dintre Videanu şi Vosganian e că primul nu mai e parlamentar).

În pofida gravităţii acuzaţiilor şi a anvergurii cazului, Vosganian a susţinut, în notele adresate Senatului, că i se impută fapte de „natură exclusiv politică“, nu penală, iar procurorul de caz a „deformat“ grav şi cu rea-credinţă sensul documentelor semnate de el în calitate de ministru. „Senatul nu dă avize, Senatul nu este un ghişeu de informaţii, Senatul are răspunderea începerii urmăririi penale. Potrivit legii româneşti, Senatul trebuie să ancheteze el însuşi fapta respectivă şi să ofere dreptul la apărare (…). Nu Parchetul îi spune Senatului ce trebuie să facă, ci Senatul este cel care judecă“, a declarat în faţa presei Vosganian.

De altfel, în favoarea ministrului liberal s-au pronunţat, înainte de verdictul de ieri al Comisiei Juridice, mai mulţi politicieni importanţi, inclusiv preşedintele Senatului, Crin Antonescu. Acesta a arătat că, din ce a putut să vadă în documentele venite de la DIICOT, nu se pune problema unui vot favorabil asupra solicitării de începere a urmăririi penale împotriva lui Vosganian.

Antecedente parlamentare

Tot anul acesta, Parlamentul a mai fost în postura de a se pronunţa asupra începerii urmăririi penale a unui ex-ministru. Este vorba de liberalul Ovidiu Silaghi, ex-ministru al Transporturilor, acuzat de trafic de influenţă. Deputaţii au scăpat de un vot în acest caz după ce Silaghi şi-a prezentat demisia, ca urmare a trimiterii sale în Parlamentul European. Anterior lui Silaghi, Legislativul a mai avut două cazuri de foşti miniştri împotriva cărora procurorii doreau să înceapă urmărirea penală: liberalul Paul Victor Dobre şi udemeristul Laszlo Borbely. Amândoi au scăpat cu ajutorul deputaţilor, cererile procurorilor fiind respinse pe 11 septembrie 2012.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă