» Pesedistii lui Viorel Hrebenciuc au punctat ieri in batalia cu puterea pe bugetul de stat, obtinand retrimiterea la comisie a unui amendament care sporeste cu 10% suma gestionata de baronii locali pentru diverse proiecte zonale.
Impartirea banilor pentru administratiile locale a fost ieri, in Parlament, subiect de disputa intre opozitie si putere si motiv de blocare a dezbaterilor timp de aproape doua ore. Alesii au decis, in cele din urma, dupa negocieri cu ministrii PDL, sa retrimita la Comisiile de buget articolele care fac referire la modalitatea de directionare a banilor de la consiliile judetene (CJ) catre primariile de orase, municipii si comune. Mai exact, social-democratii vor ca 30% din resursele alocate unui consiliu judetean sa fie impartite administratiilor locale prin decizia a doua treimi din consilieri. In varianta actuala a legii, numai 20% din buget sunt puse la dispozitia consiliilor judetene pentru finantarea proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala si finantarea unor cheltuieli curente, restul fiind directionate direct de catre Guvern. Mai mult, amendamentul PSD schimba si numarul de voturi necesar adoptarii hotararilor de consiliu de la 50% plus 1 la 2/3. Gaselnita PSD nu modifica in nici un fel cifrele din varianta bugetului de stat prezentata de Guvern, dar sporeste practic puterea executiva a presedintilor de consilii judetene, asa-zisii baroni locali. Victoria de etapa a PSD intra in portofoliul lui Viorel Hrebenciuc, "sforarul" partidului si liderul deputatilor social-democrati, care prin artificii de procedura si negociere directa cu ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a reusit sa retrimita amendamentul la comisie. Deputatii PDL sustineau pe holurile Parlamentului ca Blaga nu avea cum sa se impotriveasca solicitarii PSD, intrucat un argument rezonabil pentru marirea feliei de bani gestionati de baroni ar fi descentralizarea administratiei locale. "Daca ar fi descentralizare adevarata, nu as avea nici o problema sa se dea mai multi bani catre consiliile judetene. Dar cum pot eu sa fiu de acord cu o asemenea masura, in conditiile in care stiu foarte bine cum se impart mai departe banii in judete, pe cumetrii si pe cunostinte si cum se castiga licitatiile organizate de consiliile judetene?", ne-a declarat Gelu Visan, deputat PDL, singurul care a votat impotriva retrimiterii la Comisia de buget a amendamentului PSD.
PSD a boicotat dezbaterile
Social-democratii au pus ieri o serie de piedici in dezbaterea pe buget, cerand pauza dupa pauza pentru consultari pe procedura, astfel ca in aproape sase ore s-au adoptat trei articole de lege. Inaintea debutului sedintei, parlamentarii PSD au primit ordin de la seful partidului, Mircea Geoana, sa sustina fiecare amendament in parte "pana-n panzele albe", ne-au declarat surse din partid. Asa se face ca senatorii si deputatii au scornit tot felul de artificii de procedura, in ciuda faptului ca ei insisi nu doreau prelungirea dezbaterilor. "Facem opozitie ca sa ne aflam in treaba", spunea un deputat PSD, plictisit de discutiile interminabile din plen. Alti pesedisti erau de parere ca unele amendamente nu au justificare economica, iar colegi de-ai lor, mai harnici, erau mahniti ca nu sunt destui parlamentari prezenti pentru a le sustine amendamentele. Spre seara, supararea opozitiei s-a intensificat, intrucat sceretarul de stat din Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina a cerut respingerea tuturor amendamentelor de la articolul 5. si amendamentele liberalilor cu privire la alocarile din PIB marite pentru Sanatate, Aparare si Justitie au fost respinse, la cel cu privire la Educatie renuntandu-se, in urma asigurarilor ministrului de Finante ca 6% din PIB vor fi directionate catre acest domeniu.