13.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSportVicepreședintele CJ Bihor, trimis în judecată pentru șapte infracțiuni. Kiss a cerut...

Vicepreședintele CJ Bihor, trimis în judecată pentru șapte infracțiuni. Kiss a cerut ȘPAGĂ de 3.000.000 de euro

Vicepreședintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost trimis în judecată, sub control judiciar pentru spălare a banilor în formă continuată (4 infracţiuni), abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, luare de mită şi trafic de influență, în formă continuată, potrivit unui comunicat DNA. 

De asemenea, în același dosar au mai fost trimiși în judecată, sub control judiciar, administratorul grupului de societăți SELINA Oradea, Beneamin Rus, pentru spălare de bani în formă continuată (2 infracţiuni) și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. 

Citește și: Vicepreşedintele CJ Bihor, REŢINUT pentru corupţie

Totodată, au fost trimiși în judecată în stare de libertate administratorul unei societăți comerciale, Vilmos Laszlo Bojtor, pentru spălare de bani, în formă continuată (4 infracţiuni), complicitate la luare de mită și trafic de influență, în formă continuată.

Mai mult, trei administratori au unei societăți comerciale,  Miklossy Ferenc Laszlo,  Miklossy Ferenc și Gheorghe Ioan Roatiș cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată. 

Mită pentru construirea gropii de gunoi ecologice din Oradea

În rechizitoriu procurorii arată că, în perioada octombrie 2003 – iunie 2004, Kiss, Bojtor , Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo și Roatiş au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (ECO BIHOR S.R.L. Oradea, EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, MARTEX TRANS S.R.L. Oradea), Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra) și Ungaria (KEVIEP Kft Debrețin), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro.

Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de Kiss Alexandru Iosif Francisc și Bojtor Vilmos Laszlo de la Miklossy Ferenc, pentru a-şi exercita influenţa în favoarea societăţii comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel încât aceasta să obţină de la Primăria Municipiului Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, având ca obiect construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.

Spălarea banilor a fost realizată sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care KEVIEP Kft Debrețin le-a făcut către firma sa din România EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, folosind ca intermediari societățile ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlată de Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, administrată de  Roatiș Gheorghe-Ioan.

În concret, KEVIEP Kft Debrețin a livrat către ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societății EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro. Diferenţa de bani, în sumă de 300.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, în numerar, de Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii lui Kiss Alexandru-Iosif-Francisc.

Cum erau spălați banii

În perioada octombrie 2003 – mai 2004, vicepreședintele Cj Bihor, Bojtor Vilmos Laszlo și Rus Beneamin au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societății ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlată de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra la prețuri cu circa 50% mai mari.

Diferenţa de bani, în sumă de 100.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, în numerar, de Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi i-a dat banii lui Kiss.

Cei 100.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care Rus Beneamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, le-a plătit lui Kiss Alexandru-Iosif-Francisc pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor implicați în derularea unor proceduri de achiziție publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul SELINA.

700.000 de euro pentru atribuirea unui contract

De asemenea, în perioada 2005 – iulie 2006, Kiss, Bojtor și Rus au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de aproximativ 702.375 euro.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlată de  Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la prețuri mult mai mari.

Diferenţa de bani, în sumă de 702.375 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii WASLEYS WORLDWIDE LLC, în numerar, şi apoi a fost remisă lui Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de Bojtor Vilmos-Laszlo.

Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) a fost mituit ca să favorizeze societatea SELINA S.R.L. în cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea. În același context, Rus Beneamin a depus diligențele necesare pe lângă Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, pentru ca acesta, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să întocmească documentațiile de urbanism caietele de sarcini pentru proiectele imobiliare ce urmau să fie realizate pe terenurile respective.

Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, a prejudiciat Consiliul Județean Bihor cu circa 6.126.219,4 euro.

Kiss și Bojtor, camarazi în infracțiuni

Totodată, în perioada 2004 – mai 2008,  Kiss Alexandru-Iosif-Francisc prevalându-se de influența avută asupra funcţionarilor din cadrul societății comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicaţi în procedurile de achiziţie publică, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, împreună cu Bojtor Vilmos Laszlo, în mod repetat, au pretins și primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 3.210.472.21 euro, promițând că-i vor determina pe funcționari să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic către societatea comercială administrată de acesta din urmă.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței banilor, în mod repetat, participanţii la comiterea infracţiunilor au încheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au încorporat foloasele necuvenite în prețul de achiziție al cărbunelui.

Sumele de bani reprezentând foloasele necuvenite au fost retrase, în numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan şi au fost remise lui Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de Bojtor Vilmos-Laszlo.

Procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin lui Kiss Alexandru Iosif Francisc, Rus Beneamin și Roatiș Gheorghe Ioan.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda.

 

 

Cele mai citite

Le e teamă să nu fie implicați în război. Separatiștii din Transnistria nu mai cer Rusiei “unire”, ci doar protecție

Liderii separatiști de la Tiraspol au organizat, în ziua de 28 februarie, un congres al așa-zișilor deputați ai Transnistriei iar aceștia au cerut Rusiei...

Seiful Arctic pentru Ziua Apocalipsei primește un lot record de semințe de recoltă

O boltă arctică înghețată, construită pentru a păstra culturile agricole globale de la dispariție, a primit semințe marți (27 februarie) de la cel mai...

Uniunea Europeană impune reguli pentru publicitatea politică online

Parlamentul European a adoptat marți noi reguli în domeniul publicității politice, într-un efort de a proteja cetățenii UE de interferențe străine și dezinformare....
Ultima oră
Pe aceeași temă