Nicolae Vacaroiu a fost ales presedinte al Curtii de Conturi ieri, in plenul celor doua Camere ale Parlamentului, cu 305 voturi "pentru" si doua "impotriva".
Mai intai s-au depus cele 18 candidaturi. Initial, votul in plen se anuntase pentru astazi. Ieri insa a fost apasata pedala de acceleratie, toti cei 18 fiind votati in plenul Camerelor reunite, in frunte cu seful Vacaroiu, pe baza reglementarilor vechii legi. Sferele de influenta din cadrul Curtii de Conturi au fost delimitate in cadrul negocierilor ce au avut loc luni seara si ieri dimineata intre grupurile parlamentare din cele doua Camere. Conform algoritmului politic, cele 18 mandate de consilieri sunt impartite astfel: PSD – sase mandate, liberalii – patru, PD-L – trei, PRM – trei, PC si UDMR, cate unul. Dupa audierea in comisiile de buget-finante, de unde Vacaroiu a iesit cu recomandarea votata in unanimitate pentru presedintia Curtii de Conturi, consilierii au fost votati pe lista de plenul celor doua Camere reunite.
Cei sase consilieri social-democrati sunt: Gheorghe Oana (mandat de noua ani), Marius Voinicescu si Anca Donovici (mandat de sase ani), Ioan Anton si Gheorghe Neicutescu (mandat de trei ani). Din partea PNL au fost desemnati Doina Dascalu si Aron Popa (mandat de noua ani), Cristian Stoina si Sandu Capra (mandat de trei ani), in timp ce PD-L si-a pastrat actualii consilieri: Dumitru Alamaie, Mircea Popescu si Domnica Baghina. PRM i-a propus pe deputatul Petre Popeanga, senatorul Virginia Vedinas si Sabina Funar (sotia lui Gheorghe Funar). UDMR l-a nominalizat pe senatorul Pete stefan, iar PC pe Mihai Hura. PSD si PNL au cazut la intelegere sa-si imparta functiile de presedinte al Curtii si sef al Autoritatii de Audit. Astfel, Nicolae Vacaroiu a fost sustinut de cele doua partide pentru functia de presedinte al Curtii de Conturi, la schimb cu sprijinul acordat liberalului Ioan Aron Popa pentru conducerea auditului.
PSD si-a reactivat o parte din "dinozauri". Gheorghe Oana, de pilda, este fost secretar de stat in Ministerul Finantelor in guvernarea Nastase. A fost acuzat ca l-a "spalat" de rambursari ilegale de TVA pe baronul de Constanta Petre Stanca, actualmente vicepresedinte PSD al consiliului judetean. De asemenea, Oana se afla pe lista Bancorex a creditelor preferentiale primite in perioada 1992-1996. Un alt finantist al guvernarii PSD ales consilier la Curtea de Conturi este Marius Vorniceanu. Alt personaj reactivat – Gheorghe Neicutescu, fost director al Curtii de Conturi Bacau, tinut in brate de Viorel Hrebenciuc, desi a fost suspectat de complicitate la dosirea unor concluzii ale unor controale la rafinariile Rafo si Darmanesti. PNL vine cu propuneri din actuala structura a Parlamentului si a Guvernului. Presedintele Comisiei de buget-finante, Aron Popa, a fost sprijinit pentru postul de sef al Autoritatii de Audit.
De asemenea, a fost numit consilier al Curtii si deputatul Sandu Capra. In schimb, deputatul Dan Radu Rusanu a impus-o pe fina sa, Doina Dascalu, secretar de stat in Ministerul Finantelor. Aceasta se afla in topul celor mai bine platiti bugetari, cu peste 200.000 lei pe luna, fiind prezenta in mai multe consilii de administratie.
Dupa votul dat in Parlament, consilierii Curtii de Conturi proaspat alesi in functie s-au grabit sa depuna juramantul nu intr-o sedinta solemna in fata plenului celor doua Camere, ci pe holul Camerei Deputatilor. Curtea Constitutionala se va pronunta insa abia astazi in cazul unei sesizari de neconstitutionalitate asupra noii legi a Curtii de Conturi, inaintata de presedintele tarii.
PD-L a contestat votul dat in plen, considerandu-l o frauda deoarece, desi nu si-au exprimat dreptul de vot, parlamentarii sai apar cu buletinul introdus in urna. "Ma surprinde neplacut acest lucru. Noi, in marea majoritate, in semn de protest fata de acest aranjament politic si fortarea votului, n-am introdus in urna buletinul de vot", sustine Gheorghe Constantin, liderul senatorilor democrat-liberalilor. Alesii PD-L au acuzat votul dat "pe picior" si "aranjamentul politic la nivel inalt" intre PNL si PSD. In schimb, Vacaroiu sustine ca parlamentarii PD-L nu au introdus bila in urna, acuzandu-i de "balciul" facut in plen.