Ministerul Dezvoltării Regionale susţine, într-o documentaţie trimisă Ministerului Justiţiei, că a identificat baza legală care le permite primarilor şi şefilor de Consilii Judeţene să facă parte din CA şi AGA ale societăţilor comerciale din subordine.
Ministerul condus de Liviu Dragnea invocă o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din noiembrie 2012. Aceasta se referă la situaţiile în care mai multe autorităţi publice „constituie în comun o entitate însărcinată cu îndeplinirea misiunii lor de serviciu public”. Potrivit deciziei respective, „condiţia stabilită în jurisprudenţa Curţii potrivit căreia autorităţile respective trebuie să exercite împreună asupra acestei entităţi un control analog celui pe care îl exercită asupra propriilor servicii, este îndeplinită dacă fiecare dintre aceste autorităţi participă atât la capitalul entităţii respective, cât şi în organele de conducere ale acesteia”.
Recomandarea Curţii nu precizează, însă, cum sunt reprezentate autorităţile respective.
De aici începe interpretarea autorităţilor de la Bucureşti. „Acest control nu poate fi considerat analog celui exercitat asupra propriilor servicii decât în cazul în care este realizat de către primar; situaţia primarului este similară şi în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean.”
În viziunea Ministerul Dezvoltării această interpetare ar fi cea pe baza căreia s-ar „arbitra” între Legea 161/2003, care introduce incompatibilităţile pentru aleşii locali şi legea 51/2006 care stabileşte că autorităţile locale pot constitui operatori regionali. Practic, în acest fel, Ministerul Dezvoltării nu mai cere Ministerului Justiţiei modificarea legii ANI, ca în prima fază, ci o confirmare a faptului că aleşii locali nu au încălcat legea.
Mazăre vrea aministie
Ideea a fost preluată din zbor de preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu: „Dacă dacă o lege naţională contravine unei legi europene, primează legea europeană. În cazul de faţă, vizavi de speţa cu ANI, legea ANI contrazice legea europeană.”
Salvarea retroactivă a fost invocată, în manieră proprie, şi de primarul Constanţei, Radu Mazăre (PSD). Acesta a declarat că va propune în cadrul Comitetului Executiv al PSD, anularea din Legea 161/2003 a punctelor privind incompatibilităţile şi o amnistie pentru aleşii locali aflaţi deja în stare de incompatibilitate.
Mazăre susţine că a fost „lămurit de premier”, înţelegând că modificarea propusă de Ministerul Dezvoltării nu se putea aplica şi retroactiv.
„M-a lămurit. M-am gândit după ce mi-a spus el care e motivul, o să le-o propun: daţi o amnistie pentru ce a fost până acum. Ca urmare, când o să avem întâlnirea PSD, peste două săptămâni, am să le propun să facă o lege care să anuleze acest punct al incompatibilităţilor unde sunt primarii, preşedinţi ai Consiliilor Judeţene, reprezentanţii în Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară şi să amnistieze ce s-a întâmplat până acum”, a spus pentru gandul.info Radu Mazăre.