20 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSportUPDATE. Tăriceanu are susţinerea USD şi UDMR pentru şefia Senatului. Tăriceanu: "Am...

UPDATE. Tăriceanu are susţinerea USD şi UDMR pentru şefia Senatului. Tăriceanu: „Am acceptat propunerea”

UPDATE Senatorii au început procedura de vot. Votul este secret.

UPDATE Şedinţa Senatului dedicată alegerii noului preşedinte a început. În cursa pentru şefia Senatului au intrat Călin Popescu Tăriceanu, susţinut de USD şi UDMR, Marius Obreja, susţinut de PNL şi Dumitru Oprea, susţinut de PDL.

UPDATE Senatorul PNL Marius Obreja este propunerea  PNL pentru şefia Senatului, el fiind votat de 30 de senatori PNL. Contracandidatul său, Teodor Atanasiu, a obţinut 15 voturi.

UPDATE Preşedintele PNL, Crin Antonescu, l-a atacat dur pe Tăriceanu pentru acceptarea nominalizării din partea USD. „Este probabil cea mai ruşinoasă atitudine a unui fost presedinte a PNL. PNL a avut mulţi preşedinţi, unii dintre ei au murit in închisorile comuniste, alţii dintre ei, chiar dacă au părăsit partidul – vezi Stoica, Stolojan – parcă totuşi nu au fost in situaţia atât de jenantă incat să ajungă la mana şi la usa PSD”, a declarat preşedintele PNL.

 

UPDATE BPN al PDL a decis, luni, să îl propună pe senatorul Dumitru Oprea candidat la preşedinţia Senatului, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu.

UPDATE Premierul Victor Ponta a explicat susţinerea pentru Călin Popescu Tăriceanu la şefia Senatului prin existenţa unui acrod în fostul USL; privind preluarea postului de către ACD, alianţa dintre PNL şi PC. Întrebat dacă se aşteaptă la mai multe voturi decât cele ale USD, respectiv la ale liberalilor, Ponta spus că ” orice liberal adevărat trece peste nemulţumiri personale” ţinând cont că Tăriceanu este candidatul pentru funcţia de preşedinte al Senatului. 

UPDATE „Domnul Tăriceanu e propunerea oficială pentru şefia Senatului. Domnia sa vrea să candideze şi are sprijinul grupurilor parlamentare PSD-UNPR, PC şi UDMR”, a spus premierul Victor Ponta.

UPDATE Liberalii s-au reunit şi ei în şedinţă pentru a desemna un candidat la şefia Senatului, numele vehiculate fiind Teodor Atanasiu şi Puiu Haşotti.

UPDATE Liderul UDMR Kelemen Hunor a confirmat că Uniunea îl va susţine pe Tăriceanu la şefia Senatului.

UPDATE Tăriceanu a spus că se aşteaptă la un vot de susţine din partea unora dintre senatorii PNL, chiar dacă el a demisionat din acest partid.

UPDATE: Senatorul independent Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că este susţinut de USD la preşedinţia Senatului.

”Am acceptat această propunere care ma onoreaza si care ne da posibilitatea să continuăm proiectul USL. Voi fi bucuros dacă unii din foştii colegi vor avea posbilitatea să îmi dea votul lor. Nu fac comentarii în legătură cu comentariile colegilor din PSD”, a declarat Tăriceanu, după discuţia cu Victor Ponta şi liderii USD.

Premierul Victor Ponta discută, luni, cu fostul liberal Călin Popescu Tăriceanu, la sediul Senatului.

La discuţie participă liderii PC, UDMR şi UNPR – Daniel Constantin, Gabriel Oprea, Kelemen Hunor, Ilie Sârbu, Liviu Dragnea şi Varujan Pambuccian.

PSD îl va susţine, probabil, pe Călin Popescu Tăriceanu pentru a ocupa postul de preşedinte al Senatului, dacă acesta va decide să candideze, deoarece este recomandat pentru o astfel de funcţie din punct de vedere al prestanţei şi experienţei, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta. În schimb, vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că o asemenea mişcare nu ar fi corectă, pledând pentru un candidat din partea PSD.

Luni, senatorii îşi aleg un nou preşedinte, după ce, marţea trecută, liberalul Crin Antonescu şi-a dat demisia. Fostul liberal Călin Popescu Tăriceanu are şanse mari să ocupe această funcţie, fiind susţinut de PSD, susţin surse social-democrate.

Oponentul lui Tăriceanu ar putea fi fostul său coleg de partid şi de Guvern, liberalul Teodor Atanasiu.

Citeşte şi: Pe ce funcţii a mai pus ochii USD

Cursa pentru şefia Senatului a început imediat după ce Crin Antonescu şi-a anunţat demisia din funcţie. Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit atunci cu Victor Ponta, iar surse politice confirmă că el va fi susţinut de PSD pentru a deveni al doilea om în stat. De altfel, liderul social-democrat a precizat că funcţia ar trebui să revină unui liberal: „Preşedinţia Senatului trebuie să revină unui candidat pe listele Uniunii Social Liberale, din zona liberală. Aşa cred eu că e bine”, a apreciat sâmbătă Victor Ponta.

Citeşte şi: Ponta şi Dragnea se contrazic pe tema susţinerii lui Tăriceanu la şefia Senatului

Intrat în politică în 1990, când s-a înscris în PNL, Călin Popescu Tăriceanu a condus Guvernul României, dar şi Partidul Naţional Liberal. În urmă cu două săptămâni, el a părăsit PNL, nemulţumit de decizia conducerii de a scoate partidul de la guvernare.

Citeşte şi: Antonescu, despre demisia de la Senat: Nu a fost din orgoliu sau la nervi

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...

Emisiune de titluri de stat Fidelis cu dobânzi atractive pentru investitori, din 2 octombrie

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată investitorilor persoane fizice, care se desfășoară între 2 și 11 octombrie....

Verdict dur pentru Rodri! Cât va lipsi mijlocașul lui City

Pep Guardiola a confirmat absența lui Rodri pentru tot restul sezonului, după o accidentare gravă suferită în derby-ul cu Arsenal. Rodri, mijlocașul central al echipei...
Ultima oră
Pe aceeași temă