0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportUninominalul, scandal fara sfarsit

Uninominalul, scandal fara sfarsit

» Senatorii si deputatii s-au strans  pentru dezbaterea uninominalului dar sedinta s-a suspendat din lipsa de cvorum.
» Dezbaterile au reintrat in impas dupa ce reprezentantii PNL, PSD, UDMR si PD au prezentat viziuni diferite asupra proiectului.
» Dupa liberali si udemeristi, pesedistii au raspuns si ei scrisorii presedintelui Basescu, refuzand sa sustina uninominalul majoritar.


Unul din cele doua articole
gasite neconforme cu Legea fundamentala de catre judecatorii Curtii Constitutionale, in proiectul pentru care si-a asumat Guvernul raspunderea, se refera la o lista nationala de rezerva, creata pentru repartizarea mandatelor in cazul in care un partid ar castiga majoritatea portofoliilor din colegiile uninominale. Respectiva lista nu ar fi supusa votului, ci ar urma doar sa fie afisata la sectiile de votare. Partidele au dovedit insa, ieri, ca au viziuni total diferite in ceea ce priveste rezolvarea situatiei de neconstitutionalitate. Mai mult, subiectul uninominalului a ajuns sa-i "incaiere" nu doar pe parlamentarii apartinand unor partide "inamice", ci si pe membrii aceluiasi partid. PNL, in cazul de fata. Guvernul, prin intermediul ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, ar vrea sa fie rezolvata neconstitutionalitatea prin eliminarea listei de rezerva, argumentand ca o astfel de masura nu ar afecta principiile legii, deoarece sunt sanse mici, in situatia actuala, ca un partid sa obtina intr-un judet mai mult de jumatate din voturi. Propunerea lui Voicu a fost intampinata cu ostilitate chiar de un liberal, deputatul Ioan Ghise. Acesta a pledat, la randul sau, pentru introducerea sistemului german, potrivit caruia cetatenii trebuie sa dea doua voturi: unul candidatului dorit, al doilea listei nationale propuse de partide. Potrivit lui Ghise, aceasta varianta ar fi imbratisata de reprezentantii PSD si UDMR, dar are ca adversari PD-L si PRM. "Doresc sa adaugati la aceasta lista de oponenti si PNL. Pozitia dvs. nu reprezinta pozitia PNL", l-a pus la punct, cu promptitudine, Voicu pe Ghise. Impotriva eliminarii listei de rezerva s-au pronuntat vehement si social-democratii. Deputatul PSD Anghel Stanciu a avansat chiar doua variante: fie ca lista nationala sa fie votata la nivel judetean, fie sa se dubleze colegiile, astfel incat jumatate dintre candidati sa se aleaga uninominal, iar jumatate pe lista.
Democrat-liberalii au sustinut insa, prin intermediul deputatului Daniel Buda, utilitatea aplicarii votului in doua tururi de scrutin, asa cum a fost el propus la referendumul declansat de presedintele Traian Basescu.
La randul sau, deputatul UDMR Marton Arpad a militat pentru prezentarea si votarea listei la nivel national, astfel ca alegatorul ar primi patru buletine de vot (doua pentru colegiile uninominale, doua pentru lista).
Discutii aprinse au fost purtate in comisiile de specialitate si pe marginea modului in care sa fie delimitate colegiile uninominale. Potrivit variantei guvernamentale, acest lucru ar trebui sa se faca prin hotarare a Executivului, la propunerea unei comisii parlamentare speciale, dar social-democratii ar dori sa se realizeze printr-o lege organica.
Ananare
Dupa doua ore de discutii sterile, sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum. Lucrarile nu vor fi reluate astazi, ci au fost lasate pentru saptamana viitoare. Termenul de 31 ianuarie pana la care trebuia finalizat raportul de comisii poate fi consemnat, asadar, ca un nou esec al clasei politice.

Atentionare
Asociatia Pro Democratia avertizeaza asupra "relansarii tentativei de blocare a reformei electorale. "Unii parlamentari, in complicitate cu partidele din care fac parte, sunt tentati sa abuzeze de mijloacele procedurale pentru a impiedica adoptarea legii", considera reprezentantii APD.
PSD susTine proiectul Guvernului
Liderul PSD Mircea Geoana i-a trimis ieri presedintelui Traian Basescu o scrisoare de raspuns de pe tema uninominalului  in care  isi reitereaza sprijinul pentru proiectul Guvernului. "Dupa cum stiti foarte bine, singura solutie pentru a avea vot uninominal in 2008 este rezolvarea rapida a obiectiilor de neconstitutionalitate ridicate de catre Curtea Constitutionala ca urmare a solicitarii dumneavoastra. In acest sens, parlamentarii PSD vor actiona inca din aceste zile pentru gasirea unei solutii constitutionale, prin care toti membrii celor doua Camere ale Parlamentului sa fie alesi prin vot uninominal. Sunt convins ca aceasta solutie corespunde exigentelor pe care cetatenii Romaniei le-au exprimat in repetate randuri. si, prin urmare, in primele saptamani de activitate ale Parlamentului, sunt convins ca aceasta solutie va fi adoptata de catre cele doua Camere", a afirmat presedintele PSD. seful statului i-a raspuns imediat lui Geoana, pe care l-a acuzat de inconsecventa politica, amintindu-i ca PSD a sustinut initial varianta votului uninominal agreata de Cotroceni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă