5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportUn judet rosu, recolorat in galben

Un judet rosu, recolorat in galben

Giurgiu, un judet rosu politic timp de 15 ani, si-a schimbat culoarea in galbenul liberal. Insa nu cu oameni noi, ci cu aceiasi lideri care au trecut pe la PSD si PRM si s-au inrolat in PNL. In aceeasta situatie se afla primarul din Giurgiu, Lucian Iliescu, presedintele PNL Giurgiu. Fost lider de frunte al PSM, Iliescu a trecut la PNL in 2001, cand se afla la al doilea mandat de edil al acestui municipiu.  De atunci, Iliescu domina intregul judet, el reusind sa-i aduca pe liberali pe locul intai la alegerile locale. Presedintia consiliului judetean a fost adjudecata tot de un liberal, Dumitru Beianu. Guvernul a fost foarte darnic cu acest judet, acordand sume mari de bani consiliului judetean, dar si primariilor liberale, masura ce va facilita drumul candidatilor PNL pentru Parlament. PSD este in suferinta in Giurgiu, dupa rezultatele foarte slabe la alegerile locale.

 

Presedintele organizatiei, deputatul Nicolae Badalau, si-a dat demisia din functie, iar sefia interimara este asigurata de senatorul Ion Radoi. Insa filiala nu si-a revenit, candidaturile pentru parlamenatre fiind foarte "subtiri". Pentru a intari organizatia, la Giurgiu a fost trimis sa candideze si deputatul Madalin Voicu, el insa fiind total strain de acest judet,  cunoscut, mai ales in Bucuresti, drept un apropiat al lui Marian Vanghelie, seful organizatiei din Capitala. Nici PD-L nu sta prea bine in acest judet, rezultatele locale fiind sub asteptari. Deputatul Valentin Iliescu a fost insarcinat de conducerea partidului sa refaca organizatia, desi nu are nicio legatura cu acest judet. Interesant este faptul ca UDMR are candidati in toate colegiile din Giurgiu, un judet la granita de sud a Romaniei. Uniunea a trimis din Ardeal candidati maghiari special pentru a incerca sa obtina si voturile romanilor.

Cel mai disputat pare a fi primul colegiu pentru Camera Deputatilor, concentrat in municipiul Giurgiu. Aici se confrunta Madalin Voicu (PSD) si Dragos Ujeniuc ( PNL). PD-L propune in acest colegiu un necunoscut, Marius Cristian Iurascu. Madalin Voicu a fost trimis de partid in Giurgiu tinand cont de notorietatea sa. El a trecut de la Partida Romilor, la PSD, activand timp de patru ani in cadrul PSD Bucuresti, unde l-a sustinut pe Marian Vanghelie ca sa ajunga in fruntea filialei din Capitala. Ujeniuc are in spate sprijinul primarului Lucian Iliescu, cu mare influenta in acest colegiu. In schimb, imaginea deputatului PNL este serios sifonata din cauza unui dosar penal in care este acuzat de trafic de influneta. Insa Ujeniuc are imagine patata si in urma dezvaluirilor din dosarul sau de cadre, potrivit caruia, pe vremea comunista, cand era judecator la Tribunalul Giurgiu, a condamnat un om nevinovat.

 

In colegiul 3, deputatul PD-L, Valentin Iliescu are o competitie usoara, contracandidatii sai fiind persoane fara notorietate: Dan Pasat (PNL) si Dinu Ionel (PSD). Pasat nu s-a remarcat in aceasta campanie decat prin conflictul generat de oamenii sai din Bolintin Vale, unde acestia au fost implicati intr-un conflict, chiar armat, cu echipa de campanie a PD-L. Iliescu a ajuns la Giurgiu fara voia lui. Insa conducea partidului l-a numit aici presedinte interimar. Acordarea acestui post este si o forma de indepartare a lui Iliescu din conducerea PD-L Bistrita-Nasaud, unde a intrat in conflict cu liderii PLD, in urma fuziunii celor doua partide. La Senat, Ion Radoi (PSD) are cale libera pentru a ocupa un nou post de senator. Un membru al gastii lui Miron Mitrea, s-a remarcat ca lider al sindicatului Metrorex in perioada guvernarii Nastase (2001-2004).

In schimbul unui post de candidat in Parlament, Radoi a asigurat linistea sindicala pe aceasta perioada. In schimb, in ultimii ani ai guvernarii Tariceanu, senatorul, dar si liderul de sindicat, i-a instigat de mai multe ori pe muncitorii de la metrou sa organizeze greve. Ion Radoi a fost trimis la Giurgiu pentru a-l inlocui  din functia de sef al organizatiei pe deputatul Nicolae Badalau, care a demisionat in urma rezultatului alegerilor locale.

Ion Radoi: Sindicatul, o trambulina politica
Presedintele interimar al PSD Giurgiu, un apropiat a lui Miron Mitrea, cei doi fiind veniti din mediul sindical. Radoi a fost promovat de Mitrea, in calitate de ministru al Transpoturilor, in timpul guvernarii Nastase. El a ajuns lider al sindicalistilor de la Metrorex, apoi a intrat in politica, ajungand senator PSD. Insa Ion Radoi a ramas si lider de sindicat, fiind in stare de incompatibilitate. El a ajuns seful filialei Giurgiu, dupa demisia din aceasta functie, in primavara, a deputatului Nicolae Badalau.

Valentin Iliescu: Mazilit la Giurgiu
Presedintele filialei PD-L a ajuns la Giurgiu dupa ce a fost debarcat din fruntea organizatiei Bistrita – Nasaud. Un traseist politic, a plecat de la PSD la PD, dupa conflictul cu baronul local Viorel Pupeza. Presedinte al organizatiei PD Bistrita timp de trei ani, Iliescu s-a opus fuziunii cu PLD, neacceptand sa-i includa pe liderii peledisti in conducerea filialei. Drept consecinta, Valentin Iliescu a fost dat jos din acest post, fiind trimis sa reorganizeze PD-L Giurgiu.

Dragos Ujeniuc: Un judecator patat
Deputat PNL, de profesie judecator, a ocupat si functia de presedinte al Tribunalului Giurgiu pe vremea lui Ceausescu. Deconspirarea dosarului sau de cadre a scos la iveala unele erori profesionale savarsite de Ujeniuc, in calitate de judecator. Intr-un referat intocmit de puterea comunista se arata ca Dragos Ujeniuc a dat o sentinta gresita, trimitand dupa gratii un om nevinovat. Deputatul liberal are probleme sI cu justitia, fiind cercetat penal pentru trafic de influenta. Este cunoscut sI ca un trasesit politic, plecand de la PD la PNL.

SENAT
Colegiul 1
Ion Radoi (PSD); Cezar Magureanu (PNL); Mocanescu Dan (PD-L); Petre Neacsu (PRM); Sofcea Gheorghe (PNG); Fodre Gabriela (UDMR)

Colegiul 2
Morciu Ovidiu Cristian (PSD); Mustetea Vasile (PNL); Toader Gabriel (PD-L); Vasiliu Ioan Emil (PRM); Gebaila Remus ( PNG); Nagy Ghizela (UDMR)

CAMERA DEPUTATILOR
Colegiul 1
Madalin Voicu (PSD), Dragos Ujeniuc (PNL), Marius Cristian Iurascu (PD-L), Danila Viorel Sorin (PRM), Pencea Leonard Gigel (PNG), Stiebli Arnold Tibor (UDMR)

Colegiul 2
Opre Ancuta Gianina(PSD), Adrian Ciocanea (PNL), Victor Boiangiu (PD-L), Neagu Nicusor (PRM), Florea Felix (PNG), Stibor Peter Gabriel (UDMR)

Colegiul 3
Dinu Ionel (PSD), Dan Pasat (PNL), Valentin Iliescu (PD-L), Ion Ionascu (PRM), Costea Mihaela (PNG), Szasz Endre Carol (UDMR)

Colegiul 4
Tone Tudorel (PSD), Chitoiu Daniel (PNL), Mihail Iosut (PD-L), Poenaru Mihai (PRM)
Popa Viorica (PNG), Szacs Peter Levente (UDMR)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă