Excludere sau suspendare. Asta îi paşte pe democrat-liberalii parlamentari care au trădat Guvernul la moţiunea de cenzură. Aleşii PDL i-au dat şi lui Emil Boc un ultimatum: remaniază sau pierde susţinerea în Legislativ.
Cei patru deputaţi PDL care s-au pronunţat la votul de marţi împotriva măsurilor de austeritate ale Executivului ar putea fi daţi afară din partid sau măcar suspendaţi pentru o perioadă determinată de timp. Decizia finală va fi luată într-o şedinţă programată pentru luni.
Doamna Teo şi gestul obscen
Dacă cei mai mulţi pedelişti sunt tranşanţi şi doresc eliminarea din partid a trădătorilor Teo Trandafir, Mircia Giurgiu, Clement Negruţ şi Daniel Oajdea, toţi deputaţi, vicele Cezar Preda priveşte problema la rece şi ţine cont de aritmetica parlamentară. „Avem nevoie de fiecare om. Cred că vor conta şi discuţiile cu colegii noştri. Depinde şi ce vor ei. (…) Dar eu nu aş renunţa la nici unul dintre ei”, a declarat ieri Preda. Totuşi, aleşii portocalii ar putea fi nemiloşi cu proaspăta lor colegă, Teo Trandafir, care i-a deranjat nu atât pentru votul contra, ci pentru atitudinea ostentativă afişată după introducerea bilelor în urnă. Inclusiv premierul a criticat gestul vedetei TV (pumnii strânşi şi ridicaţi înspre sala de plen în semn de victorie), pe care unii pedelişti l-au interpretat drept obscen. „M-am uitat la gestul doamnei Teo Trandafir şi nu cred că a fost un gest care să facă onoare PDL. Poate a fost un gest care pentru doamna Trandafir i-a mai adus un punct de imagine pe termen scurt, dar adevăratele resurse ale PDL se văd la greu”, a afirmat premierul. Dezamăgit de atitudinea şi votul starului TV s-a declarat şi europarlamentarul Cristian Preda, care i-a fost purtător de cuvânt în campania electorală. „După ce am scris că am câştigat un pariu – cu Prigoană Sr-, mă văd obligat să recunosc că am pierdut un altul: cel cu Teo Trandafir”, scrie Preda pe blogul său. Într-o intervenţie la HotNews, europarlamentarul a afirmat că, personal, ar exclude-o din partid pe fosta sa protejată. Între timp, deputata PDL aşteaptă cuminte decizia colegilor săi. Ea nu intenţionează să demisioneze. În privinţa celorlalţi răzvrătiţi, pedeliştii ar putea da dovadă de mai mare indulgenţă. Oricum, mustrările vor fi aplicate individual, spune Mircea Toader, şeful deputaţilor PDL: „ Sunt colegi care au răspuns unui impuls personal, alţii unei măsuri colective, iau cazul celor care sunt şi lideri de sindicat. Nu trebuie luat totul global”.
„Poporul vrea circ şi sânge”
După ce şi-au salvat Guvernul de cădere, deputaţii PDL îi cer premierului fapte. La întâlnirea de ieri cu Emil Boc, cel mai vocal a fost vicepreşedintele Ioan Oltean, altminteri un susţinător al primului-ministru. Oltean şi-a avertizat şeful că, dacă nu va face remanierile promise, deputaţii nu vor mai susţine Guvernul la o nouă moţiune de cenzură. Surse din PDL au declarat pentru România Liberă că intervenţia vicelui a fost primită cu aplauze. Cu o zi înainte, aceeaşi teză ar fi fost susţinută şi de senatori. „Poporul vrea circ şi sânge. Circ le dăm la moţiune, aşteaptă sângele”, ar fi spus senatorul Mihail Hărdău, adresându-i-se lui Emil Boc. Întrebat dacă va face schimbări în echipa guvernamentală, premierul a ezitat să răspundă: „Remanierile se fac, nu se discută”. Asta, după ce ieri au circulat o serie de zvonuri potrivit cărora mai mulţi miniştri vizaţi de remaniere şi-ar fi dat demisia sau că Emil Boc ar fi urmat să anunţe după şedinţa de guvern primele înlocuiri de miniştri. Surse parlamentare susţin însă că premierul le-ar fi transmis că remanierile nu se vor face imediat, pentru că ar pune în dificultate respectarea calendarului aplicării măsurilor din acordul cu FMI. Şedinţa esenţială are loc la Washington, pe 28 iunie. Apele ar trebui să se limpezească duminică, la întâlnirea de la Snagov cu parlamentarii, la care este aşteptat şi Traian Băsescu, care nu a confirmat încă prezenţa. La şedinţă, Boc ar trebui să prezinte evaluări ale miniştrilor şi schemele restructurate ale ministerelor – câţi consilieri şi secretari de stat vor fi concediaţi, câte agenţii guvernamentale mai rămân etc.