13.5 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSportUE latrฤƒ, CSM trece

UE latrฤƒ, CSM trece

Senatul României a validat prin vot lista membrilor viitorului Consiliu Superior al Magistraturii, cu toate cฤƒ trei dintre membri au fost invalidaลฃi de o primฤƒ instanลฃฤƒ de judecatฤƒ, deoarece legea le interzice mandate succesive. Urmeazฤƒ sancลฃiunile UE, care a cerut alegeri corecte pentru CSM.

Confirmarea tuturor membrilor viitorului CSM prin votul plenului Senatului României este un semnal politic care ar putea legitima cererile Franลฃei ลŸi Germaniei de amânare a intrฤƒrii în spaลฃiul Schengen, pe motiv cฤƒ nu existฤƒ voinลฃa politicฤƒ de a reforma justiลฃia. Trei dintre cei 11 magistraลฃi aleลŸi pentru componenลฃa viitorului CSM, respectiv Lidia Bฤƒrbulescu, Dan LupaลŸcu ลŸi Dan Chiujdea, au candidat pentru un nou mandat ลŸi au fost aleลŸi, deลŸi Legea CSM interzice mandatele succesive. În plus, în componenลฃa viitorului CSM au rฤƒmas alลฃi trei vechi membri pe motiv cฤƒ nu ลŸi-au epuizat un mandat întreg de ลŸase ani – au fost înlocuitori pentru magistraลฃii CSM care s-au pensionat -, deลŸi legea prevedea alegeri pentru toate cele 16 locuri eligibile din CSM. Nerespectarea legilor de cฤƒtre însฤƒลŸi instituลฃia care ar trebui sฤƒ vegheze la respectarea acestora ลŸi la înfฤƒptuirea corectฤƒ a justiลฃiei a atras criticile cancelariilor occidentale ลŸi chiar ameninลฃฤƒri cu sancลฃiuni, dar aceste semnale nu au contat pentru senatorii României, care au validat ieri practicile CSM acuzate ca fiind nelegale.

Cum au votat partidele

Ieri, coaliลฃia nu a funcลฃionat. Surse din PDL susลฃin cฤƒ toลฃi senatorii acestui partid au votat cu bile la vedere împotriva validฤƒrii listei membrilor CSM, în timp ce senatorii UDMR ลŸi UNPR au votat cu spatele la camerele de filmat ลŸi cu bilele „strânse în pumni” pentru a „ascunde trฤƒdarea”. Printre cei care ar fi votat alฤƒturi de PSD ลŸi PNL s-ar fi aflat ลžerban Mihฤƒilescu de la UNPR , care are un dosar penal blocat de patru ani la Înal¬ta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie, precum ลŸi udemeriลŸtii Verestoy Attila, Gyorgy Frunda ลŸi ministrul Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii, Cseke Attila. ลžerban Mihฤƒilescu nu a vrut sฤƒ ne explice votul, pe motiv cฤƒ este secret, iar cei trei udemeriลŸti nu au rฤƒspuns la telefon.

Senatorul PDL Iulian Urban susลฃine cฤƒ „o coaliลฃie trebuie sฤƒ funcลฃioneze ลŸi când e vorba de moralitate, principii, integritate, nu numai când e vorba de bugete ลŸi funcลฃii”.

Candidatul PSD pentru CSM susลฃinut de Elena Udrea?

Membrii CSM validaลฃi ieri de Senat sunt judecฤƒtorii Lidia Bฤƒrbulescu, Mircea Aron (de la Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie), Dan LupaลŸcu, Alexandru ลžerban, Nicolae Horaลฃius Dumbravฤƒ (de la curลฃile de apel), Adrian Toni NeacลŸu (de la tribunale), Marius Tudose Badea ลŸi Cristi Vasilicฤƒ Danileลฃ (de la judecฤƒtorii). De asemenea, din partea procurorilor sunt validaลฃi George Bฤƒlan, Oana Andrea Schmidt-Hฤƒinealฤƒ ลŸi Dan Nicolae Chiujdea. Sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ, Senatul i-a ales ca reprezen¬tanลฃi ai societฤƒลฃii civile pe Victor Alistar ลŸi Corina Dumitrescu, susลฃinuลฃi de PNL ลŸi PSD. Candidata Maria Cristina Ana, susลฃinutฤƒ declamativ de PDL, a fost votatฤƒ doar de 7 senatori din totalul de peste 100 prezenลฃi la vot. S-a speculat cฤƒ PDL a votatโ€‘o pe ascuns pe Corina Dumitrescu, rectorul Universitฤƒลฃii Dimitrie Cantemir ลŸi soลฃia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, la rugฤƒmintea Elenei Udrea, care a fost promovatฤƒ cadru universitar la instituลฃia de învฤƒลฃฤƒmânt condusฤƒ de candidata PSD. Înainte de vot, Elena Udrea a infirmat zvonurile, catalogându-le drept intoxicฤƒri ale PSD, asigurându-ne cฤƒ PDL o va vota pe Maria Cristina Ana. Asigurฤƒrile Elenei Udrea nu au fost însฤƒ confirmate de realitate.

Senatorii din coaliลฃia de guvernฤƒmânt se acuzฤƒ unii pe alลฃii cฤƒ au votat pentru lista cu magistraลฃii contestaลฃi.

Cele mai citite

Rodica Nassar รฎl apฤƒrฤƒ pe Ciolacu dupฤƒ gafa lui Ciucฤƒ

โ€žRฤƒspuns corect. Nota 10โ€, este reacศ›ia deputatului PSD Rodica Nassar dupฤƒ ce Nicolae Ciucฤƒ, รฎntrebat ce calitฤƒศ›i are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenลฃia naลฃionalฤƒ de presฤƒ a Libanului (ANI) a raportat marลฃi searฤƒ o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" รฎn suburbiile de sud...

Rodica Nassar รฎl apฤƒrฤƒ pe Ciolacu dupฤƒ gafa lui Ciucฤƒ

โ€žRฤƒspuns corect. Nota 10โ€, este reacศ›ia deputatului PSD Rodica Nassar dupฤƒ ce Nicolae Ciucฤƒ, รฎntrebat ce calitฤƒศ›i are Marcel Ciolacu, pe care el nu...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ