Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Alexandru Iosif Francisc Kiss, liderul UDMR Bihor și, în prezent, vicepreședinte al CJ Bihor, pentru luare de mită, spălare de bani și abuz în serviciu. Baronul se laudă cu o avere impresionantă, iar numele său a mai fost legat, în trecut, de un dosar de spălare de bani.
Alături de vicele CJ Bihor, sunt urmărite penal alte șase persoane, cu cetățenie română și maghiară: Alexandru Mudura (administrator al grupului de societăți Lotus Market Oradea, spălare de bani), Vilmos Laszlo Bojtor (complicitate la luare de mită şi spălare de bani), Gheorghe Ioan Roatiş (administrator Martex Trans SRL Oradea, spălare de bani), Beneamin Rus (administrator al grupului de societăți Selina Oradea, spălare de bani), Ferenc Miklossy (cetățean maghiar, administrator Keviep Kft Debrețin, Ungaria, spălare de bani), Ferenc Laszlo Miklossy (cetățean maghiar, administrator East Bau Construct SRL Oradea, spălare de bani).
Potrivit presei locale, Alexandru Kiss ar mai fi fost cercetat și în 2006, de DIICOT Oradea, într-un dosar privind spălarea de bani, dar ar fi fost decisă neînceperea urmăririi penale. În dosarul respectiv ar mai fi fost cercetați și Alexandru Mudura și Biro Rozalia (actualmente senator UDMR).
Cum se plimbau banii
Din ordonanța de începere a urmăririi penale se creionează două mecanisme în care erau implicate firme din România, dar și din Ungaria, Marea Britanie și SUA. Un prim mecanism: Grupul Selina SRL negocia direct cu firme din Germania și Olanda prețul unor utilaje, Trameco SA importa utilajele – prin intermediul altor societăți –, dar achiziția era făcută la prețuri mult mai mari decât cele negociate de Selina. Astfel erau disimulate sume de bani sub masca plății. Este vorba de 600.000 de euro în perioada 2005-2006 și de 100.000 de euro în perioada 2003-2004. Banii luau mai departe o destinație precisă: Alexandru Iosif Kiss, care era pe atunci președintele CJ Bihor, pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina. În primul caz, era vorba de procedurile derulate de CJ Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea. Potrivit procurorilor DNA, prejudiciul produs Consiliului Județean de Kiss, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, s-ar ridica la circa 8,6 milioane euro. În al doilea caz, perioada 2003-2004, era vorba de proceduri de achiziție publică.
Al doilea mecanism: Keviep Kft Debrețin livra către o firmă din Londra utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro, pe care le recumpăra, după câteva zile, prin intermediul East Bau Construct SRL Oradea cu peste 500.000 euro. „Cei 300.000 euro reprezintă foloase necuvenite pe care Ferenc Miklossy, în calitate de asociat majoritar şi administrator al societății Keviep Kft Debrețin, le-a plătit suspecților Kiss şi Mudura, pentru a-şi exercita influența asupra membrilor comisiei de negociere din Primăria Oradea, pentru încheierea contractului de parteneriat public-privat având ca obiect execuția şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea“, susțin procurorii.
Averea baronului UDMR de Bihor
Potrivit declarației de avere depuse în iunie 2013, liderul UDMR Bihor deține, împreună cu soția, 12 terenuri intravilane, extravilane și agricole, cu dimensiuni cuprinse între 152 și 234.667 mp. De asemenea, Kiss are trei case de locuit (două în Oradea, a treia în Uileacu de Beiuș), de 614 mp, 106 mp și, respectiv, 370 mp. Liderul UDMR Bihor deține părți sociale la 11 firme și a împrumutat diferite societăți comerciale și persoane fizice cu nu mai puțin de 8,68 milioane lei și 352.467 euro. Kiss are însă și 15 împrumuturi luate de la bănci, în special în franci elvețieni (cel mai mare este de 500.000 de euro și a fost luat în 2008, cu scadență în 2016).