7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportTraian Băsescu nu aproba unirea judeţelor Harghita şi Covasna. Regele Mihai, atacat...

Traian Băsescu nu aproba unirea judeţelor Harghita şi Covasna. Regele Mihai, atacat dur de preşedinte

„Văzându-i cât sunt de copii şi de imaturi (Victor Ponta şi Crin Antonescu), le-am spus că vor să rămână în opoziţie până în 2016”, a spus preşedintele Trian Băsescu astăzi, în emisiunea lui Robert Turcescu de la B1 TV.

Traian Băsescu a mai spus că în ceea ce priveşte tacticile opoziţiei este în primul rând de „soluţii alternative credibile”, nu de sloganuri.

„Dacă aş fi în opoziţie, aş avea o altă tactică, nu aş spune Jos Băsescu. Este nevoie de soluţii alternative credibile. Europa este fragilă şi în jurul nostru se petrec multe derapaje. Gândiţi-vă ce se întâmplă în Grecia, ce se poate întâmpla în Spania, Irlanda sau Portugalia. Exporturile şi importurile noastre sunt numai în euro, deşi noi nu folosim această monedă”, a spus Traian Băsescu.

Mircea Geoană, Ion Iliescu şi Adrian Năstase sunt oameni politici cu care se poate sta de vorbă, dar ce te faci cu juniorii aştia care joacă în liga a doua?”, s-a întrebat retoric Traian Băsescu într-o declaraţie surprinzătoare în timpul emisiunii. „Năstase poate fi acid, însă poţi purta o discuţie serioasă cu el”, a mai spus Băsescu.

Preşedintele este de părere că reorganizarea administrativă este necesară, datorită sistemului „ineficient şi corupt”.

„Actualul sistem de organizare teritorială este extrem de ineficient, corupt şi incapabil să absoarbă fonduri, iar reorganizarea administrativă este necesară. Principalul motiv este legat de costuri şi de eficienţă, fie că vorbim de judeţele româneşti şi maghiare”, a explicat Traian Băsescu. „Relaţiile amicale, tradiţionale de la noi, în Europa se numesc corupţie.”

Şeful statului a susţinut că varianta vehiculată cu opt judeţe plus unu „este minciună”.

„Nu a existat o asemenea discuţie că le-am promis Ţinutul Secuiesc. Se crează o confuzie. Unde spune Marko Bela de opt plus unul? Este o minciună. Varianta 8 plus unul e o minciună. Ţinutul Covasna-Harghita nu există. Am avut o înţelegere. Le-am spus: ‘Consultaţi-vă şi discutăm'”

În ceea ce priveşte varianta 8+2, preşedintele a declarat că judeţele Harghita şi Covasna ar putea rămâne separate, dar niciodată unite.

În ceea ce priveşte plăcuţele bilingve şi celelalte măsuri de care beneficiază minorităţile din România, drepturi vor trebui păstrate dacă va avea loc reorganizarea teritorială a României, iar pentru asta ne trebuie soluţii, explică Traian Băsescu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat, pentru Mediafax, că în cadrul consultărilor de la Cotroceni s-a discutat despre o variantă de reorganizare administrativ-teritorială a ţării cu opt judeţe, plus Harghita şi Covasna, acestea rămânând separat, în actuala formulă.

Traian Băsescu a mai declarat că dacă UDMR refuză ofertă legată de reorganizare, atunci nu se va mai face acest proces, ci se va trece la reforma instituţiilor deconcentrate, care se diminuează ca densitate şi personal.

Preşedintele a mai spus că Sorin Oprescu nu este un primar bun, pentru că „nu are viziune”  şi că „majoritatea sunt începute de Videanu sau de mine.

„El doar ştie să valorifice ceea ce termină. Nu pot să-i reproşez, ca politician, acest lucru. Ce nu am văzut la el a fost iniţiativa”. Băsescu a mai spus că „Elena Udrea are dreptate”, în ceea ce priveşte ilegalitatea podului Basarab, specificând că „există nişte documente care dovedesc asta.”

Întrebat dacă Sorin Oprescu ar putea fi un bun candidat la preşedinţie, Traian Băsescu a spus că nu.

„Sorin Oprescu intră în aceeaşi ligă cu alţi candidaţi de tip Crin Antonescu. El joacă la pasul următor, nu dă dovadă de iniţiativă”, crede preşedintele.

În ceea ce priveşte Parlamentul unicameral, preşedintele a declarat că nu are susţinere pentru o astfel de iniţiativă, dar că este nevoie de un compromis pentru a se ajunge la 300 de parlamentari.

În ceea ce priveşte colaborarea cu UNPR, Traian Băsescu a declarat că acest partid are potenţialul de a intra în Parlament, care vor putea face faţă în bătălia politică.

Preşedintele a început să râdă când a fost întrebat de faptul că Dan Diaconescu  vrea să-şi facă partid, spunând că acesta este „este o caricatură, ca politician”.

Traian Băsescu a mai declarat că abdicarea Regelui Mihai este un act de mare trădare şi că „dacă a vândut ţara ruşilor nu i se iartă toate păcatele”.

„Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Antonescu era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război – şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?” a comentat Băsescu.

„Abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere”În ceea ce priveşte aderarea la Schengen, preşedintele a spus că este posibil să „intrăm parţial, anul acesta, dacă ne chinuim”, a mai spus preşedintele despre Regele Mihai.

Băsescu a fost întrebat despre implicaţiile crizei din Grecia, în condiţiile în care peste 20% din piaţa bancară românească o reprezintă băncile cu capitale grecesc.

„Cel puţin deocamdată, nu avem motive să ne temem. Vă pot spune că toate fluxurile de capital sunt supravegheate de Banca Naţională, e datoria ei. Şi ultima informaţie pe care o am de la Mugur Isărescu, de ieri, înainte de a pleca la Frankfurt, a fost că nicio bancă, chiar în state aflate în dificultate, nu a scos capital din România. Ceea ce înseamnă că este un comportament corect al băncilor faţă de statul român”, a spus preşedintele.

Traian Băsescu a declarat că ar renunţa la un an din mandat pentru a asigura trecerea noii Constituţii.

Cele mai citite

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Cererea ridicată și oferta limitată alimentează scumpirile locuințelor. Cât ar putea ajunge să coste un metru pătrat

Prețurile medii ale apartamentelor, atât vechi, cât și noi, au crescut semnificativ în septembrie, marcând o majorare de 15% față de aceeași perioadă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă