Președintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a calificat, joi, drept „puerilă” motivarea Avocatului Poporului în cazul sesizării la Curtea Constituțională a Legii care interzice persoanelor condamnate penal să fie membri în Guvern. În opinia sa, Victor Ciorbea a rămas „același supus al PSD”, potrivit Agerpres.
Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat joi că motivarea Avocatului Poporului în cazul sesizării la CCR a legii care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului este puerilă, susținând că Victor Ciorbea a rămas ”același supus al PSD”.
„Am văzut parte din motivare. Motivarea este absolut puerilă pentru că uitați-vă în legislația care îi privește pe magistrați și ei au aceeași restricție, dacă au avut o condamnare nu mai pot fi magistrați. Sunt și alte categorii care au astfel de restricții. Este evident că Victor Ciorbea a rămas același supus al PSD-ului, probabil datoriile, ratele la bănci îl fac să fie foarte supus, însă a intrat în jocul perfect al lui Dragnea. Nu a făcut sesizarea înainte ca să poată instala un Guvern marionetă și o face acum în speranța că Valer Dorneanu va avea alt punct de vedere decât acela pe care l-a avut când a semnat legea în calitate de președinte al Camerei Deputaților în 2001. Este interesant de văzut și metamorfoza la Valer Dorneanu, dacă este ceva de văzut”, a declarat Traian Băsescu, la Parlament.
Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate.
Potrivit Avocatului Poporului, „prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerințele constituționale de previzibilitate și proporționalitate a legii și nu permit recunoașterea dreptului la diferență pentru ocuparea, în condiții de egalitate și fără restricții nerezonabile, a unei funcții ce implică exercițiul autorității de stat”.
Citiți mai multe detalii aici: Avocatul Poporului explică de ce a contestat, joi, la Curtea Constituțională, legea care îl împiedică pe Dragnea să fie premier. Răzvan Orașanu: Președintele CCR, pus să infirme un act normativ pe care chiar el l-a semnat
Avocatul Poporului a contestat, joi, la CCR Legea potrivit căreia pot fi membri ai Guvernului doar persoane care nu au suferit condamnări penale şi nu încalcă regimul incompatibilității. În efectuarea analizei de neconstituţionalitate s-a constatat „lipsa de coerenţă legislativă în stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective şi general valabile pentru ocuparea funcţiilor aparţinând celor trei puteri organizate în cadrul democraţiei constituţionale, aspect de natură să aducă atingere principiului echilibrului puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţie, precum şi prevederilor art. 16 alin. (3) din Constituţie referitoare la ocuparea funcţiilor şi demnităţilor publice <<în condiţiile legii>>”
Legea 90/2001 prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.
Articolul (2) din legea 90 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, în vigoare şi astăzi, are următoarea formă actualizată: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.”
De la ultimele modificări operate în 2004, legea nu a suferit alte modificări şi este în vigoare şi azi. Proiectul de lege care interzice unei persoane condamnate să fie membru al guvernului a fost depus în Parlament în 1998, că iniţiativa a guvernului Radu Vasile dar a fost votată abia în 2001, sub guvernarea Năstase.