13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportTAS, verdict final în cazul suspendării primite de Comitetul Olimpic Rus

TAS, verdict final în cazul suspendării primite de Comitetul Olimpic Rus

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a menținut suspendarea dictată Comitetului Olimpic Rus (ROC) de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), argumentând că aceasta „nu a încălcat principiile legalităţii, egalităţii, predictibilităţii şi proporţionalităţii”.

Cea mai înaltă instanţă de arbitraj sportiv a informat, vineri, despre respingerea contestaţiei depuse de Comitetului Olimpic Rus, după decizia de suspendare luată de Comitetul Executiv al CIO pe 12 octombrie 2023.

CIO a luat această decizie de sancţionare după ce Comitetul Olimpic Rus a inclus printre membrii săi câteva organizaţii sportive din regiunile ocupate de Rusia din Ucraina – Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporoje, dar care care se aflau sub autoritatea Comitetului Olimpic din Ucraina.

CIO a precizat la momentul respectiv că aceasta constituie o încălcare a Cartei Olimpice de către Rusia, prin violarea integrităţii teritoriale a Comitetului olimpic din Ucraina.

Rusia, care invadat Ucraina în februarie 2022, a denunţat măsura ca fiind motivată politic.

În apelul către TAS, Comitetul Olimpic Rus a cerut revocarea interdicţiei şi recunoaşterea sa drept Comitet Olimpic Naţional cu drepturi depline, cu toate prerogativele pe care le presupune acest statut.

Într-o decizie separată adoptată în decembrie, CIO a precizat că ruşii şi belaruşii care se califică la Jocurile Olimpice de la Paris, din vara acestui an, vor putea participa ca sportivi neutri, fără drapele, embleme sau imnuri naţionale.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Nașterile și căsătoriile în Germania au ajuns la cele mai scăzute niveluri în 2023 din ultimul deceniu

Naşterile şi căsătoriile în Germania au atins în 2023 cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu, conform rezultatelor preliminare date publicităţii de Biroul Federal...

Înregistrare uluitoare care aruncă în aer gașca generalilor

O înregistrare cutremurătoare, publicată în cadrul emisiunii „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea PLUS, dezvăluie o discuție tensionată între doi protagoniști cheie, Tocaci...
Ultima oră
Pe aceeași temă