25.3 C
București
joi, 11 aprilie 2024
AcasăSportTAS, verdict final în cazul suspendării primite de Comitetul Olimpic Rus

TAS, verdict final în cazul suspendării primite de Comitetul Olimpic Rus

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a menținut suspendarea dictată Comitetului Olimpic Rus (ROC) de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), argumentând că aceasta „nu a încălcat principiile legalităţii, egalităţii, predictibilităţii şi proporţionalităţii”.

Cea mai înaltă instanţă de arbitraj sportiv a informat, vineri, despre respingerea contestaţiei depuse de Comitetului Olimpic Rus, după decizia de suspendare luată de Comitetul Executiv al CIO pe 12 octombrie 2023.

CIO a luat această decizie de sancţionare după ce Comitetul Olimpic Rus a inclus printre membrii săi câteva organizaţii sportive din regiunile ocupate de Rusia din Ucraina – Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporoje, dar care care se aflau sub autoritatea Comitetului Olimpic din Ucraina.

CIO a precizat la momentul respectiv că aceasta constituie o încălcare a Cartei Olimpice de către Rusia, prin violarea integrităţii teritoriale a Comitetului olimpic din Ucraina.

Rusia, care invadat Ucraina în februarie 2022, a denunţat măsura ca fiind motivată politic.

În apelul către TAS, Comitetul Olimpic Rus a cerut revocarea interdicţiei şi recunoaşterea sa drept Comitet Olimpic Naţional cu drepturi depline, cu toate prerogativele pe care le presupune acest statut.

Într-o decizie separată adoptată în decembrie, CIO a precizat că ruşii şi belaruşii care se califică la Jocurile Olimpice de la Paris, din vara acestui an, vor putea participa ca sportivi neutri, fără drapele, embleme sau imnuri naţionale.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

AUR cere PSD și PNL să retragă candidatura lui Cîrstoiu întrucât este acuzat de fapte penale

Mihai Enache, președintele filialei AUR București, le cere partidelor PSD și PNL să retragă candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu pentru funcția de primar general al...

Jidvei alături de 2800 de vizitatori la vernisajul Brâncuși de la Paris. O premieră absolută

Pe 26 martie 2024 Jidvei, susținător al proiectelor culturale, a fost desemnat, în premieră, vinul oficial al vernisajului celei mai mari expoziții Constantin Brâncuși...

Rusia – Ucraina, ziua 757: Zelenski spune că țara sa face progrese în producția de rachete și drone

Ucraina face progrese în producţia de rachete pentru a se apăra de Rusia, a declarat seara trecută preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă