6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSportRecidivistul Tăriceanu. Președintele Senatului României ar vrea ca Parlamentul să blocheze activitatea...

Recidivistul Tăriceanu. Președintele Senatului României ar vrea ca Parlamentul să blocheze activitatea DNA. Există un scop ascuns, legat de alegeri

Călin Popescu Tăriceanu revine în atenția opiniei publice cu un atac  vehement la adresa DNA și a luptei anticorupție.

Duminică seară, președintele Senatului a adresat parlamentarilor un apel să nu mai voteze nicio solicitare venită de la procurori, indiferent dacă ea vizează reținerea, arestarea sau începerea urmăririi penale.

El a acuzat faptul că activitatea DNA este politică. Ieri, Tăriceanu a publicat acest apel pe site-ul Senatului, dându-i astfel greutate instituțională. Atitudinea sa a determinat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să sesizeze Inspecția Judiciară, pentru a verifica dacă declarațiile acestuia aduc atingere independenței Justiției. Deloc impresionat, președintele și-a întărit declarațiile inițiale, în loc să le atenueze.

”DNA, instrument pentru anihilarea adversarilor politici”

În opinia lui Călin Popescu Tăriceanu, ”DNA nu mai slujește de mult Justiția”.

”În spatele paravanului luptei necesare și legitime cu corupția, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții” a susținut el.

Președintele Senatului a invocat campania electorală de la alegerile locale, când ”DNA a scos în public, cu surle și trâmbițe mediatice, tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanțe, despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care și-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidați nedoriți și incomozi”.

”Acest scenariu se repetă acum,  înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare. Întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, coincidență, cu doar două luni înainte de alegeri. Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri (citat din Adrian Năstase referitor la dosarul Lele-Panait- n. red.), tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA”, a spus Tăriceanu.

În opinia sa, ”dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe”.

”Nu putem să mai acceptăm judecăți cu măsură dublă (…) Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-șef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei și codurilor de integritate s-au uitat în altă parte, și au uitat principiile valabile doar pentru ceilalți”, a adăugat Tăriceanu.

CSM vrea să știe dacă a fost afectată independența Justiției

Apelul lui Tăriceanu a generat reacția Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care, potrivit unui comunicat de presă, a sesizat Inspecția Judiciară,  ”pentru a stabili dacă, prin afirmațiile asumate instituțional de președintele Senatului României și dezbaterea mediatică subsecventă a acestora, a fost adusă atingere independenței justiției în ansamblul său."

Lucru care nu l-a sensibilizat prea tare pe președintele Senatului. În loc să-și atenueze atacul la adresa DNA, și-a întărit afirmațiile, insistând că apelul adresat parlamentarilor reprezintă pentru partide și o parte din media "un bun turnesol pentru a vedea cine are nevoie în campania electorală de ajutorul DNA". Tăriceanu a spus că Biroul Permanent al Senatului nu a discutat ieri despre demersul său.

"Este o chestiune care (sic!) sper că o vor discuta partidele care sunt reprezentate în Parlament. Nu aș mai face alt comentariu. Deja am răspuns unor întrebări pe acest subiect. (…) În ceea ce privește partidele și o parte din media, pot să vă spun un singur lucru: că este un bun turnesol pentru a vedea cine are nevoie în campania electorală de ajutorul DNA", a punctat Tăriceanu.

Fenechiu: ”E o instigare la obstrucționarea Justiției”

Deputatul Daniel Fenechiu, de profesie avocat, a comentat în termeni foarte duri apelul lui Tăriceanu.

”În opinia mea, este o instigare la adresa obstrucționării Justiției. Este o formă de manipulare și dezinformare a românilor. Nici procurorii, nici senatorii și nici deputații nu fac justiție în România. Justiția o face Înalta Curte de Casație și Justiție, împreună cu celelalte instanțe judecătorești. Este un atac direct la statul de drept”, consideră Fenechiu.

În opinia sa, demersul lui Tăriceanu poate fi explicat prin faptul că ”știe că are o serie de probleme, care se apropie”.

”Poate face asta pentru prieteni, pentru clientela politică, pentru a-i recupera pe cei pe care PSD îi respinge în baza criteriilor de integritate. Nu știu. Este inadmisibil și trebuie taxat ca atare”, a mai adăugat Fenechiu.

Deputatul- avocat a punctat însă că Tăriceanu nu poate fi tras la răspundere penală, deoarece a publicat apelul la rubrica ”Comunicate” de pe site-ul Senatului, și este protejat de imunitate parlamentară pentru declarațiile făcute. 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Klaus Iohannis a votat, dar a refuzat să facă declarații

Elena Lasconi a venit cu prăjituri „fără blat” la secția de votare Președintele Klaus Iohannis a votat la ora 10:00, la Liceul Jean Monnet din...

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă