Simona Halep, numărul 3 mondial, va începe turneul de la Wimbledon, al treilea grand slam al anului, alături de un nou antrenor. Ea l-a demis pe Victor Ioniță, după ce a eșuat într-un nou turneu, Premier-ul de la Birmingham.
Turneul de categorie Premier de la Birmingham, Marea Britanie, încheiat duminică, a continuat seria slabă pentru Simona Halep. Ajunsă în sferturi, Halep a fost învinsă de Kristina Mladenovic, 43 WTA, cu scorul de 2-6, 6-0, 7-6(7/4). Însă problemele au putut fi văzute în jocul româncei încă de după Miami, motiv pentru care schimbarea lui Victor Ioniță cu un nou antrenor, respectiv Daniel Dobre, 45 ani, nu mai poate fi considerată surprinzătoare.
După ce i-a luat locul mult mai tânărului Victor Ioniță, Daniel Dobre va avea o sarcină dificilă în staful Simonei Halep. El va prelua o jucătoare cu probleme mari nu atât în ceea ce privește jocul, ci mai ales legat de mental. Cu toate că a pornit la drum, în 2013, atunci când cariera sa a luat-o pe o nouă cale, cu un psihic foarte puternic, o dată ajunsă în top românca întâmpină unele probleme de altfel normale pentru o jucătoare cu un parcurs ca al său.
Simona Halep nu mai este adolescenta care practica tenisul cu multă pasiune, dezinteresată de implicațiile pe care le aduce cu sine ascensiunea în circuitul WTA. Ea a trecut printr-un proces puternic de maturizare o dată ce a ajuns la vârful tenisului mondial și mai ales o dată ce s-a menținut acolo deja de mai bine de un an de zile. Presiunile sunt mari, fiecare turneu trebuie ales cu multă grijă deoarece o accidentare la o competiție cu puține puncte poate ruina munca pentru o jumătate de sezon și nu în ultimul rând Halep a ajuns în fața unei experiențe noi și anume trecerea de la statutul de jucătoare de tenis, care trebuie doar să-și facă treaba bine pe teren, la cel de vedetă, care automat este inclusă în industria divertismentului. Este un pas mult prea mic pentru a fi sesizat în fața televizorului, dar unul uriaș pentru cel care ține racheta în mână și încearcă să găsească punctul câștigător într-un meci cu miză, cum ar fi la Roland Garros sau Wimbledon.
Relația dintre Halep și Ioniță a avut probleme încă din prima parte a anului, românca fiind surprinsă certându-și antrenorul sau reproșându-i că nu o susține suficient în timpul meciurilor. Victor Ioniță a fost prins într-o bătălie mult prea mare pentru ceea ce a fost el capabil să-i ofere în momentul de față unei jucătoare de nivelul Simonei. Iar un lucru găritor este faptul că toate cele 4 înfrângeri suferite de româncă la ultimele 4 turnee au avut loc în fața unor jucătoare cu care Halep poate că s-ar fi distrat în urmă cu un an.
Un altfel de start alături de Dobre
O dată cu angajarea lui Dobre, tenisul româncei ar trebui să treacă prin schimbări în bine, având în vedere că noul său antrenor are o experiență și mai bogată dar și mai dierită față de cea a lui Victor Ioniță. Mai bine pregătit, cu atuul vârstei de partea sa, Dobre ar trebui să aibă un cuvânt de spus, care să cântărească mai greu în fața româncei.
Daniel Dobre s-a „școlit” timp de 7 ani la academia de tenis a lui Ghunter Bosch, antrenor de tenis originar din România, în vârstă de 78 ani, care a devenit celebru după ce l-a antrenat pe fostul lider mondial Boris Becker. De asemenea Bosch i-a fost manager și lui Ion Țiriac și astfel, prin intermediul omului de afaceri român, s-a făcut legătura între Dobre și Halep. De altfel, Dobre a făcut parte din staff-ul extins al Simonei Halep de la Turneul Campioanelor 2014, acolo unde românca, sub îndrumarea lui Wim Fissette, a avut un parcurs extraordinar.
Însă vând în vedere toate aceste provocări pe care le întâmpină, este de așteptat ca Halep să facă în continuare greșeli, nu atât pe teren, cât poate în relațiile sale cu oamenii din staff. Spre exemplu relația cu Wim Fissette, una fructoasă pentru jocul său și cu rezultate concrete, a eșuat mult prea ușor.
Românca este o tenismană cu un talent uriaș, capabilă să joace foarte diferit de la un meci la altul, astfel că va depinde foarte mult de înțelepciunea lui Dobre și de cât de bun pedagog este pentru ca jocul Simonei să se schimbe. Iar la prima lor provocare vor avea de escaladat un adevărat munte, turneul de la Wimbledon, acolo unde Halep are de apărat semifinala disputată anul trecut.