5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialTenismeni romani "made in America"

Tenismeni romani „made in America”

» Tot mai multi tineri tenismeni prefera sa paraseasca Romania si sa se pregateasca in Statele Unite ale Americii, profitand de bursele pe care le primesc din partea universitatilor de peste Ocean. Sportivii nostri sunt astfel angrenati in competitiile din tara care i-a dat pe Andre Agassi sau Pete Sampras si, o parte dintre ei, au chiar rezultate foarte bune. Cel mai bine cotat roman la finalul anului trecut a fost Andrei Daescu, 21 de ani, student in ultimul an al University of Oklahoma, care a ajuns pe locul 22 printre cei peste 10.000 de participanti din campionatul universitar!

La aceeasi universitate se mai afla Ionut Beleleu si Ana Maria Constantinescu, iar antrenorul secund este si el roman, Silviu Tanasoiu, casatorit cu Anda Perianu, o alta tenismana din tara noastra care a ales America.
Tehnicianul este cel care l-a descoperit pe Andrei si i-a propus sa urmeze cursurile Universitatii din Oklahoma, beneficiind de o bursa intreaga de studii, a carei valoare se ridica la aproximativ 30.000 de dolari pe an.
"Andrei este numarul unu la noi. A castigat campionatul regional, iar de cand a venit in America s-a calificat in fiecare an la nationale", ne-a spus Silviu Tanasoiu.
Andrei a plecat din tara imediat dupa ce a absolvit Liceul Emil Racovita din Bucuresti, in vara anului 2006.

"Aici, traim pentru echipa"
» Andrei, cum ai ajuns in Statele Unite ale Americii?
Am primit o propunere cand eram in ultimul an de liceu din partea antrenorului secund de la University of Oklahoma, Silviu Tanasoiu, tot roman, care este un fel de scouter. Am jucat cateva turnee, am reusit sa adun 4 puncte ATP, dar, ca sa fiu sincer, nu m-am gandit ca o sa ajung la o universitate americana. Silviu Tanasoiu
m-a sunat intr-o zi si mi-a explicat ce inseamna sa joci in Statele Unite ale Americii. Mi-a spus ca pot sa-mi asigure o bursa de studii pentru a juca tenis pentru University of Oklahoma.

» Care a fost prima impresie pe care ti-ai facut-o cand ai ajuns acolo? Cum a fost adaptarea?
Bucurestiul este un oras agitat, o capitala. Aici, in Norman, viata este linistita. Adaptarea a fost usoara. Nu era prima data cand plecam de acasa. Diferentele
le-am simtit cu adevarat cand am facut cunostinta cu antrenorii si colegii de echipa. A fost nemaipomenit. Aici totul este incredibil. Nimic nu se face la intamplare. Cel mai mult m-a impresionat spiritul de echipa.
In Romania ma bucuram singur pentru victorii. Aici se bucura toata lumea. Traim pentru echipa si echipa face totul pentru noi. Trebuie sa recunosc insa ca au fost si momente cand ma gandeam sa renunt. Dar s-a intamplat doar la inceputul primului semestru. Antrenamentele dure si dorul de casa m-au facut sa ma gandesc la asta. M-au ajutat colegii si antrenorii si am reusit sa trec peste. Acum stau sa ma gandesc daca mai are rost sa revin in Romania.

Intre master si Masters
» Nu ti-e dor de familie?
Cum sa nu? Poate la inceput a fost putin mai greu. Acum m-am mai obisnuit. Vorbesc cu familia pe internet sau la telefon destul de des. Tinem legatura. si, bineinteles, ne vedem in vacante. Ultima intalnire a fost chiar de sarbatorile de iarna.

» Cum te intelegi cu colegii de echipa? stiu ca nici unul nu este american.
Asa este. Nici unul nu este american. Dar asta nu conteaza. Ne intelegem perfect. Poate la inceput as fi vrut sa am si colegi americani. M-ar fi ajutat la adaptarea la viata de aici.

» Ce asteptari ai de la viitor?
Vreau sa termin studiile aici. Sunt in ultimul an, apoi sa fac un master. Oklahoma University a facut foarte multe pentru mine si simt ca trebuie sa dau si eu ceva inapoi. Voi juca aici pana imi termin studiile. Am reusit o calificare la turneul All-America, unde joaca cei mai buni 32 de tenismeni din colegiile americane, o performanta care n-a mai fost realizata de foarte mult timp de catre un student de aici.

» Cand te vedem la un turneu Masters sau de Grand Slam?
Ar fi o performanta extraordinara pentru mine. Sper ca in doi ani sa pot intra in calificari la un astfel de turneu, iar in trei-patru ani sa fiu pe tabloul principal. Am fost la doua turnee individuale, unul in California si altul in Oklahoma, fiind sustinut financiar de catre universitate. Nu am voie, pentru ca sunt bursier, sa beneficiez de un sponsor individual.

"Ma tot gandesc la Cupa Davis"
» Dar Cupa Davis?
Tot timpul m-am gandit la Cupa Davis. Sper sa ajung la un nivel destul de mare. Situatia e de asa natura acum incat sa-mi permita sa ajung sa joc pentru Romania in Cupa Davis. Dar deocamdata trebuie sa ma pregatesc. sanse sunt, depinde doar de mine daca voi ajunge sa joc sau nu pentru Romania. Este visul oricarui sportiv sa evolueze pentru echipa nationala a tarii natale.

» Care sunt tenismenii favoriti din circuitul ATP?
Andy Murray este primul. Imi plac si Nadal si Federer, dar Murray e pe stilul meu.

» O intamplare amuzanta poti sa ne povestesti?
Intr-o zi am lipsit de la un curs. Era ultimul, iar eu eram foarte obosit si am chiulit. Am plecat acasa sa ma odihnesc. Apoi seara am iesit in oras cu colegii si cu alti sportivi ai universitatii. Atunci am primit un telefon de la antrenor care mi-a spus ca la ora 6 dimineata sa fiu echipat si sa-l astept in fata salii. stiam ce ma asteapta. 15 mile de alergat. Asta a fost doar incalzirea. Pentru ca atunci cand am terminat de alergat a trebuit sa ma prezint la antrenament alaturi de restul echipei. Acum rad, dar atunci numai de ras nu-mi ardea. Eu alergam pe sosea si altii trageau jaluzelele la geamuri sau ieseau sa-si ia ziarul de pe peluza din fata casei.

FAMILIE DE SPORTIVI
Andrei Daescu s-a nascut pe data de 2 februarie 1988 la Bucuresti. A inceput tenisul la varsta de 8 ani, a incercat  si fotbalul intre 10 si 12 ani, dar a ales pana la urma sportul alb. Provine
dintr-o familie de sportivi. Tatal, Nicolae, a jucat baschet la Rapid Bucuresti in perioada 1979-1989, iar Alexandru, 18 ani, fratele mai mic al lui Andrei, este component al formatiei secunde de fotbal a gruparii giulestene. In Romania, Andrei a cucerit un titlu de campion national la juniori simplu, a fost de doua ori finalist, doua trofee la turneele futures simplu si de trei ori finalist la juniori dublu. In SUA, in 2007 si 2008, a fost prezent la campionatele nationale, cei mai buni 32 de tenismeni din colegiile americane, iar in 2009 s-a calificat pentru campionatele nationale indoor ale SUA.

UN CAMPION
Ionut Beleleu, un alt component al echipei din Oklahoma, s-a nascut la Zalau pe 10 mai 1987. A ajuns la University of Oklahoma in 2007, dupa ce a absolvit Colegiul Zalau. Pana sa ajunga la Oklahoma a fost de doua ori castigator al campionatului national de juniori la simplu, castigator al campionatului national pe echipe, de doua ori finalist la campionatele nationale (simplu si dublu), locul trei la campionatele europene si locul trei la Orange Bowl (dublu). A fost locul 220 ATP, a intrat in Top 100 ITF si Top 5 in clasamentul european. Primul an la University of Oklahoma a fost unul de adaptare, obtinand 7 victorii din 13 jocuri. In sezonul 2008-2009 detine recordul de meciuri consecutive fara infrangere, in perioada 12 septembrie-7 octombrie 2008 reusind sa castige 7 partide la rand.

University of Oklahoma, o industrie sportiva
» 75 milioane de dolari, buget anual pentru sport!
University of Oklahoma are nu mai putin de 14 ramuri sportive, din care nu lipsesc, bineinteles, fotbalul american, baseball-ul, baschetul si tenisul. Institutia de invatamant este numarul 1 in Statele Unite ale Americii, combinand clasamentele la toate disciplinele sportive. Intregul departament dispune de un buget de 75 milioane de dolari, din care 400.000 de dolari sunt pentru tenis.
De curand, Universitatea a reusit sa finalizeze constructia unei impresionante sali destinate exclusiv tenisului. Pentru realizarea ei s-au strans 8,4 milioane de dolari din donatii. Sala cuprinde sase terenuri, dotate cu cate sase camere video, antrenamentele si jocurile oficiale fiind inregistrate in totalitate. "Sunt ferm convins ca nici un jucator profesionist roman nu dispune de conditiile pe care le avem aici.

 

Depinde in mare parte de universitate si programul atletic. University of Oklahoma este numarul 1 in America pentru rezultate (combinand clasamentele actuale la toate sporturile). Intregul departament dispune de un buget de 75 milioane de dolari care sunt impartiti intre sporturi. Departamentul sportiv este condus asemanator cu al unui club profesionist", ne-a spus antrenorul secund Silviu Tanasoiu.
Fotbalul american este sportul cel mai mediatizat al Universitatii Oklahoma. Echipa beneficiaza de un stadion de 85.000 de locuri, care se dovedeste a fi neincapator la cele sase meciuri pe care le disputa pe teren propriu in sezonul regulat. Pretul unui bilet este in medie de aproximativ 70 de dolari. Un calcul simplu ne arata ca intr-un sezon University of Oklahoma strange doar din vanzarea biletelor aproape 36 milioane de dolari. La aceasta suma se mai adauga bani proveniti din drepturile de televizare si din merchandising.

» 31 DE TENISMENI ROMANI ASTEAPTA UN SEMN
Tenismeni romani la colegiile americane: Lenore Lazaroiu, Vlad Marinescu (ambii la Wichita State University), Adrian Simon, Radu Barbu, Emanuel Brighiu, Andrei Mlendea (toti la Texas Christian University), Alexandra Ilie (Weber State University), Ana Maria Constantinescu (foto), Andrei Daescu, Ionut Beleleu (toti la University of Oklahoma), Anca Dumitrescu, Mihaela Moldovan (ambele la Florida State University), Niculescu Gabriela (University of Southern California), Radu Mira (University of Mississippi), Raluca Ciulei, Alice Parsu, Raluca Ciochina (toate la University of Pennsylvania), Simona Petrutiu, Ioana Paun, Romana Bucur, Axente Marian, Axente Razvan (toti la University of Chatanooga), Alexandru Gasca Silav, Vlad Popa, Iustina Gasca Silav, Radu Ionescu (toti la Nicholls State), Gabriela Natasa (Oklahoma Christian University), Simona Arghire (University of Arkansas), Bogdan Borta (Manhattan College), Ramona Husaru (University of Hawaii), Georgiana Marta (Southern Methodist University).

Cele mai citite

Rețea de trafic de migranți, arme și documente falsificate, destructurată într-o amplă operațiune europeană condusă de Germania

Acțiunea a fost rezultatul cooperării între mai multe țări europene, fiind sprijinită de Europol și Eurojust O operațiune amplă desfășurată la nivelul Uniunii Europene, coordonată...

Numărul virozelor, în creștere. INSP anunță peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în săptămâna 11-17 noiembrie

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în perioada 11-17 noiembrie, înregistrând o creştere semnificativă de...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...
Ultima oră
Pe aceeași temă