Finala italiană dintre Pennetta și Vinci a pus capăt celei mai surprinzătoare, nu în ultimul rând ciudate, ediții din istoria US Open. Multe întrebări se pun după acest turneu, dar înainte de toate multe dintre evenimentele consemnate pe teren vor rămâne în istorie.
Flavia Pennetta și buna sa prietenă Roberta Vinci, prima în vârstă de 33 de ani, a doua cu un an mai tânără, au dat un spectacol mai de grabă emoționant decât spectaculos. O dramă italiană, în două acte, care oricum s-ar fi încheiat ar fi avut „happy-end”, finala de la US Open a arătat o frântura din ceea ce înseamnă tenis clasic, în care tactica e mai importantă decât forța, pe de altă parte un joc pe cât de elegant, pe atât de cuminte, iar pentru cei învățați cu Azarenka, Șarapova, chiar Halep, un tenis destul de anost (mai ales în primul set).
Pennetta a avut nevoie de doar două seturi pentru a o învinge pe „sora” sa din circuit, scorul final de 7-6(7/4), 6-2 încununând-o pe Flavia pentru prima și singura dată regină la Flushing Meadows. Imediat după meci, ea și-a anunțat retragerea din carieră, urmând să mai joace cel mult până la finalul anului. Vinci, de o vârstă apropiată, spre finalul unei cariere la fel de fructuoase ca a prietenei sale, probabil ar fi făcut același lucru dacă era ea câștigătoarea.
Citește și Flavia Pennetta a cucerit US Open, primul său Grand Slam! Când se RETRAGE
Foști lideri mondiali la dublu, Pennetta și Vinci, ajunse la US Open la performanțele carerei în tenisul la simplu, cele două au oferit o finală în stil italian pe cea mai mare arenă de tenis din lume. Într-o companie selectă, în tribune aflându-se inclusiv premierul Italiei, cele două făcut un tenis de anduranță în primul set, însă Pennetta a oferit cele mai spectaculoase faze, iar în partea a doua a fost invincibilă.
Adevăratul spectacol al acestei ediții de US Open nu a fost însă atât finala, cât mai ales deznodământul celorlalte faze ale turneului. Pentru prima dată în istorie, cele două favorite principale, Williams și Halep, au fost eliminate în semifinale de jucătoare mult mai slab clasate. Pentru prima dată finala US Open s-a disputat între două italience, iar lucrurile pe care istoria le va consemna ar putea continua.
Pentru fanii tenisului, dezamăgiți pentru că nu a avut loc mult așteptat finală Williams – Halep, o finală precum cea de la US Open nu va mai avea loc prea curând, cel puțin până când alte jucătoare vor ieși din negura timpurilor pentru a surprinde la vârste înaintate.
Pentru Halep eliminarea în semifinale a fost o dezamăgire, deoarece în ultimul act ar fi avut o șansă bună în fața Robertei Vinci. Pe de altă parte nu a mai fost o tragedie la fel de mare, după ce a părăsit turneul și Williams, ceea ce a făcut ca finala să fie o adevărată surpriză. Dacă Halep a ratat și ultima șansă de a câștiga un Grand Slam înainte de împlinirea vârstei de 24 de ani, pentru Williams drama a fost mult mai mare, ea pierzând poate ultima ocazie de a face Marele Șlem într-un an (câștigase toate cele trei Grand Slam-uri anterioare din 2015).
O Halep mai bună ca la Paris sau Wimbledon, dar imprevizibilă
Meciul cu Pennetta rămâne unul dintre acele accidente din cariera Simonei Halep, care nu pot fi decât ciudate, greu de cuprins cu mintea nu doar de către fani ci chiar și de către specialiști, precum fostul lider mondial Mats Wilander, care a spus că „Așa ceva nu poți face când ești numărul 2 mondial”, cu referire la Halep.
Învinsă în semifinale cu scorul de 6-1, 6-3, Halep nu a făcut un meci care să poată fi considerat bun sau rău, care să fie catalogat în vreun fel. Ea nu a jucat nimic, nu a părut să aibă nicio strategie, cedând într-un mod prea ușor, prea intrigant. Cel mult loviturile sale au fost ca de manual, de multe ori corecte, dar cuminți, fără a-i da emoții adversarei. Spre deosebire de alte partide, cum ar fi cea cu Bencici (finală Toronto, 2015, US Open Series), de asemenea pierdută, Simona nu a riscat nimic în fața Flaviei Pennetta.
Pe de altă parte, indiferent ce a făcut-o să cedeze atât de ușor în fața Pennettei, Halep a arătat câteva săptămâni foarte bune pe hard-ul american. A dovedit că a contat mult și suprafața pe care evoluează, după ce marile performanțe din acest an au venit tot pe hard, în prima parte a anului. Românca pare să fi trecut peste căderea din sezoanele de zgură și iarbă, iar până la Turneul Campioanelor are șanse mari să rămână pe locul 2 mondial, cea mai lungă perioadă din carieră în care va ocupa această poziție.
Halep își va relua antrenamentele cu Darren Cahill abia la turneul din Singapore și cel mai probabil va mai colabora cu alți antrenori, pe perioade scurte, cum a fost și cu Răzvan Sabău, al cărui contract a expirat după Grand Slam-ul american. Cu o nouă semifinală de Grand Slam în palmares, după Roland Garros și Wimbledon (2014), românca trebuie să își stabilească pe viitor cum va aborda următoarele astfel de turnee (Australian Open, ianuarie 2016), dar și să reflecte la ce putea face mai mult sau ce nu trebuia să facă la partida cu Pennetta.
Citește și Simona Halep, ELIMINATĂ, de la US Open, de Pennetta. Românca, lovită de fulgerul italian!