19.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialStranieri second hand in Liga 1

Stranieri second hand in Liga 1

• Prima divizie atrage doar fotbalisti din nationale exotice.

• Internationalii straini din Liga I sunt putini si modesti.

• In acest moment, in Liga 1 activeaza 82 de fotbalisti straini, dar numai 20 sunt fosti sau actuali internationali.

Liga 1 a fost invadata in ultimele sezoane de multi jucatori straini, majoritatea fiind in imposibilitatea de a se lauda cu cine stie ce performante. In prezent, in primul esalon fotbalistic din Romania, activeaza 82 de fotbalisti de peste hotare, insa dintre acestia numai 20 au trecut in cariera lor cel putin o data pe la nationalele de seniori sau de juniori ale tarilor lor.
Presedintele Ligii Profesioniste, Dumitru Dragomir, considera ca prea multe cluburi aduc jucatori straini de valoare indoielnica: "Eu nu sunt impotriva strainilor, dar prea multe ciurucuri au aterizat in campionatul romanesc." In Liga 1 joaca fotbalisti din 28 de tari, podiumul fiind format din Serbia cu 14 reprezentanti, Portugalia cu 9 jucatori si Brazilia cu 7 fotbalisti.
Nici unul dintre jucatorii proveniti din tarile ce alcatuiesc acest top nu a jucat un singur minut pentru primele reprezentative sau pentru selectionatele de tineret ori juniori. Au aparut, in schimb, reprezentanti ai fotbalului din tari precum Congo, Burkina Faso, Liberia sau Sierra Leone.

Reguli noi privind strainii
In tentativa de a limita importurile unor fotbalisti care nu numai ca nu ridica nivelul calitativ al intrecerii, dar ar putea bloca si ascensiunea tinerilor de perspectiva, Federatia Romana de Fotbal, obligata si de reglementarile privind extracomunitarii, cauta solutii prin care sa asigure o anumita selectivitate. Una dintre propuneri, facuta de directorul FRF, Ionut Lupescu, se referea la varianta ca jucatorii straini sa aiba cel putin o selectie la una dintre echipele nationale pentru a putea fi transferati de cluburile din prima divizie. O astfel de masura se inspira din regulamentul existent in Anglia, unde un fotbalist poate evolua in Premier League doar daca a jucat in trei sferturi din meciurile disputate de prima reprezentativa intr-o anumita perioada de timp.
In orice caz, daca obligativitatea unei minime selectii la nationala ar fi pusa in aplicare, aria de selectie a gruparilor din Liga 1 s-ar ingusta foarte mult, multe dintre ele fiind constranse financiar sa recurga la transferuri facute fie dupa unul, doua meciuri de verificare, fie urmarind DVD-uri de multe ori irelevante. Tocmai astfel de transferuri l-au nemultumit pe selectionerul Victor Piturca: "In Romania au sosit, in general, straini second hand". Desi are sub comanda la FC National cinci jucatori straini, dintre care doi adusi sub comanda sa, unul dintre cei mai experimentati antrenori din prima divizie, cu peste 19 ani de antrenorat, Sorin Cartu, spune ca e nevoie de prudenta cand vine vorba despre aducerea unui stranier: "Un jucator de afara trebuie sa fie de doua ori mai bun decat unul roman pentru a avea pretentii de titular".

Zece internationali in acest week-end
Pentru meciurile intertari programate la sfarsitul saptamanii, zece jucatori care activeaza in Liga 1 au fost convocati la primele reprezentative: Ben Teekloh (Liberia) si Gaston Armel Disney (Congo), ambii de la Farul Constanta, Adnan Guso (Bosnia-Hertegovina) de la Pandurii Tg. Jiu, Paulius Grybauskas (Lituania) de la Otelul Galati, Viorel Frunza (Moldova) de la CFR Cluj, Julius Woobay (Sierra Leone) de la U Craiova, Romik Haciatrian (Armenia) de la Unirea Urziceni, Artiom Karamyan (Armenia) de la Poli Timisoara, Maris Smirnovs (Letonia) si Ze Kalanga (Angola), ambii de la Dinamo. Din pacate, nici acesti jucatori nu sunt chemati cu regularitate, nefiind oameni de baza pentru aceste selectionate.
Internationalii cu cele mai titrate carti de vizita din Liga 1 sunt angolezul lui Dinamo, Ze Kalanga, participant la turneul final al CM 2006 si ghanezul Ibrahim Dossey de la Pandurii, care a castigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992) cu nationala sub 20 de ani a tarii sale. Pe de alta parte, prezenta la echipa nationala nu este o garantie a locului de titular la zechipele de club, doar 10 dintre strainii din campionatul romanesc selectionati cel putin o data in prima reprezentativa jucand de obicei titulari la club. In cazul adoptarii masurii ce prevede cel putin o selectie la nationala, ramane de clarificat aspectul prezentei la nationala de seniori ori la una de tineret sau de juniori, pentru ca exista o diferenta intre situatia ca un jucator sa fi trecut, candva, in tinerete pe la o reprezentativa de tineret si situatia in care el ar fi convocat in prezent la prima reprezentativa.

 

 

STRANIERII NU AU INFLUENTAT INCA JOCURILE DIN FOTBALUL ROMÂNESC

 

HACIATRIAN
Jucatorul strain din Liga 1 cu cele mai multe selectii la echipa nationala este armeanul Romik Haciatrian. Mijlocasul de 28 de ani al Unirii Urziceni a strans 46 de selectii in nationala Armeniei, fara insa a marca vreun gol.

MONDIALE
Ze Kalanga este singurul international strain din Liga 1 care a evoluat la Mondiale, jucand in toate cele trei meciuri ale Angolei din faza grupelor CM 2006. Ze Kalanga este si stranierul cu cele mai multe goluri pentru nationala: 4.

ELTON
Este ultimul strain ajuns in Liga 1, la Steaua, despre el spunandu-se ca are sanse sa devina cel mai bun jucator de peste hotare care va juca in Romania. Pe langa Elton, Steaua il are si pe conationalul acestuia, Andrey.

"Nu stiu cat de buni sunt acesti jucatori straini, dar, din cate stiu, nu este nici unul liderul vreunei echipe din Romania. Doar ca, se pare, sunt mai ieftini."
Ionut Lupescu

"Strainii din campionatul romanesc sunt jucatori de mana a doua. Sunt luati de pe DVD-uri sau din recomandarile unor impresari."
Victor Piturca

Cele mai citite

Zeci de persoane, care încercau să ajungă în Piaţa Taksim pentru o manifestaţie de 1 Mai, reţinute de poliţie

Zeci de manifestanţi adunaţi la Istanbul pentru a sărbători 1 Mai au fost reţinuţi miercuri de forţele de ordine.Primele altercaţii au apărut în timp...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă