In timp ce echipa de fotbal se zbate in mediocritate, atentia iubitorilor sportului din Constanta a fost indreptata spre echipa de handbal si spre cea de rugby. Gruparea de rugby, vicecampioana Masters la Toulouse in 1986, de sase ori campioana nationala, ultima data in anul 1997, Farul Constanta a intrat dupa acest ultim titlu
intr-un con de umbra, care a durat pana in 2005, an in care echipa a fost preluata de Consiliul Judetean si a devenit RCJ Farul. De aici au inceput mai multe investitii care au facut ca atat echipa, cat si arena unde joaca sa arate acum, dupa trei ani, cu totul altfel.
Primul pas a fost facut in infrastructura, asa ca a fost cosmetizata baza sportiva, astfel ca Stadionul Farul a fost luat in calcul pentru a gazdui anul viitor meciuri din cadrul IRB Nations Cup. Beth Coalter, managerul acestui important turneu, a vizitat frumosul stadion din Constanta si a constatat ca nu mai este nevoie decat de cateva investitii (in principal o instalatie de iluminat si inca un teren de antrenament) pentru ca orasul de la malul marii sa revina pe harta rugby-ului mondial si sa gazduiasca, la fel ca si Bucurestiul, o grupa a Nations Cup.
A urmat apoi intarirea lotului, primul pas fiind aducerea de jucatori de perspectiva din loturile nationale de tineret, ultimii, Bogdan Petreanu, Marian Parvu, Petre Zapan si Cristian Munteanu, membri ai lotului Under 19, care a evoluat la Campionatele Mondiale din Chile, fiind transferati de la concitadina RC Cleopatra. Pe parcurs au fost adusi jucatori straini de valoare, gruzinii Bidzina Samkharadze, Lasha Tavarkiladze, Georgi Koshitashvili si Kakhaber Uchava, moldoveanul Maxim Gargalic si namibienii Eugene Jantjies si Ryan Witbooi, ultimul, din pacate, dupa o opera-tie de menisc, plecand de la echipa dupa ce si-a reziliat contractul pe cale amiabila. Dar cele mai spectaculoase achizitii au fost facute in aceasta vara. La Farul au venit mijlocasul la deschidere Ben Aoina si flankerul Zane Winsdale, ambii din Noua Zeelanda, rugbysti care au jucat la o echipa bine cotata, Air New Zealand, si au avut evolutii chiar si in selectionata Wellington.
De asemenea, a fost adus si samoanul Jeff Lapana Makapelu, aripa care are si pasaport neozeelandez. Pana sa joace la Constanta, acesti trei foarte buni jucatori au facut parte din lotul national al Romaniei, care a intreprins turneul in Emisfera Sudica, si au fost selectionati in echipa Stejarii Bucuresti, care ne reprezinta in Challenge Cup. Aducerea in Romania a acestor jucatori a fost salutata de presedintele Federatiei Romane de Rugby, George Straton, care considera benefica aceasta politica de transferuri atat pentru cresterea nivelului competitiilor interne cat, mai ales, pentru posibilitatea de a intari lotul nostru national prin naturalizarea acestor rugbysti.
In aceasta editie de campionat, Farul a pornit ca din pusca si dupa cinci victorii in primele cinci etape s-a instalat in fruntea Seriei I cu 24 de puncte, cu trei mai mult decat Dinamo, echipa in fata careia, etapa trecuta, a castigat meritat cu 14-10 dupa un meci spectaculos. "Am jucat ca o echipa unita si nu puteam pierde acest meci. Pentru Farul incepe o noua era, echipa are un viitor luminos si vom lupta sa cucerim titlul", a declarat, plin de incredere dupa meciul cu Dinamo, Jeff Makapelu.
"Strainii pot arata, la un moment dat, drumul de urmat"
Cum un lot bun trebuie sa fie condus de un antrenor pe masura, conducerea clubului constantean s-a orientat si, la recomandarea directorului de rugby al nationalei Romaniei, Ellis Meachen, l-a instalat antrenor pe neozeelandezul Bruce Hodder. Tanarul tehnician de 43 de ani a fost impresionat de buna organizare si pasiunea care inconjoara clubul si a declarat ca sunt conditii ideale pentru castigarea celui de-al saptelea titlu de campioni.
Noul tehnician al echipei, Bruce Hodder, explica cum a ajuns in Romania. "Ellis Meachen mi-a spus despre oportunitatea de a antrena aici. Am urmarit meciurile Romaniei din turneul din Noua Zeelanda, stiam echipa Romaniei de la Cupa Mondiala, si am decis sa vin", spune tehnicianul care a semnat pentru un sezon, cu drept de prelungire pentru inca unul. "Vrem sa castigam meci de meci si, evident, sa ajungem in lupta pentru titlu", iar pentru acest obiectiv antrenorul are la dispozitie jucatori din Georgia, Namibia, Noua Zeelanda, Samoa si Romania.
"Incerc sa-i implic cat mai mult pe jucatori in luarea deciziilor si in dezvoltarea jocului. Putem fi o formatie de atleti, care sa joace rapid si sa-si surprinda adversarul. Avem jucatori buni in lot si cei trei rugbysti din Emisfera Sudica au un rol-cheie in viziunea de joc. Este greu sa schimbi brusc prea multe, eu incerc sa-i fac pe jucatori sa fie constienti de faptul ca trebuie sa-si doreasca sa progreseze. Trebuie sa invatam mereu de la cei mai buni decat noi. Eu il am secund pe Virgil Nastase si invat si eu de la el, ca si el de la mine. In Romania strainii pot fi cei care arata drumul la un moment dat. S-a intamplat asa si in alte tari atunci cand era nevoie."
» URMEAZA NATURALIZAREA?
Presedintele FR Rugby, George Straton, ar dori ca unii dintre jucatorii straini care joaca in Romania sa fie naturalizati. "Rugby-ul romanesc a intrat si el in era globalizarii. Am adus antrenori straini si poate a venit vremea sa aducem si jucatori straini. Noi am tot incurajat cluburile sa aduca jucatori straini, iar daca acestia se dovedesc a fi o solutie viabila si pentru echipa nationala, de ce sa nu ii folosim?", a spus Straton. "Ne bucura foarte mult initiativa Farului, mai ales ca au reusit o performanta notabila: din punct de vedere salarial nu sunt peste nivelul celor de la Steaua si Dinamo. Nu va inchipuiti ca sunt jucatori de Super 14, dar important este sa fie peste ceea ce avem noi aici, in Romania."