13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialDuminica sângeroasă din 1989 când au murit 96 de oameni

Duminica sângeroasă din 1989 când au murit 96 de oameni

96 de oameni au murit cu 22 de ani în urmă pe un stadion din Anglia în cel mai sângeros incident din istoria fotbalului britanic, dar nici până în prezent circumstanţele aşa-numitei “Duminici sângeroase” nu au fost clarificate pe deplin. Însă la începutul acestei săptămâni, factorii de decizie de la Westminster s-au pus de acord că Guvernul ar trebui să facă publice toate documentele pe care le deţine despre dezastrul din 15 aprilie 1989, de la meciul de cupă Liverpool – Nottingham Forest, desfăşurat pe stadionul Hillsborough din Sheffield, informează BBC.

În urma unei dezbateri în Camera Comunelor pe acest subiect, parlamentarul Steve Rotheram, din a cărui circumscripţie face parte şi casa lui Liverpool – Anfield, i-a cerut premierului David Cameron să transmită scuze publice pentru că, multă vreme, autorităţile i-au scos vinovaţi chiar pe cei morţi sau accidentaţi atunci, sute de fani ai lui Liverpool.

Acum, ministrul de Interne britanic, Theresa May, a răspuns apelului parlamentarilor spunând că susţine eliberarea tuturor documentelor despre Hillsborough prin intermendiul unor actori independenţi. 

Ce pot face 140.000 de voci

Toate aceste discuţii şi promisiuni sunt rezultatul unei petiţii online semnate de 140.000 de persoane care doresc clarificarea celor întâmplate pe arena din Sheffield.

Chiar dacă David Cameron şi-a cerut deja scuze victimelor “Duminicii sângeroase”, Steve Rotheram vrea ca premierul să-şi exprime regretul şi în numele Guvernului de atunci, care “a făcut din fanii lui Liverpool ţapi ispăşitori”. “Guvernanţii au lansat piste greşite, au creat intenţionat confuzie şi au lansat minciuni sfruntate pentru a devia atenţia de la adevăraţii vinovaţi”, a insistat Rotheram.

Acesta spune că adevărul despre incident este redat de aşa-numitul Raport Taylor, care arată că poliţia a pierdut controlul situaţiei şi nu a demonstrat autoritatea pe care forţele de ordine trebuie să o imprime. Steve Rotheram a criticat şi ziarul The Sun, care a scris la acea vreme că suporterii lui Liverpool prezenţi la meci erau băuţi şi aveau un comportament agresiv. Observatorul jocului Liverpool – Nottingham notase şi el că  fanii “cormoranilor” se înghesuiseră pe o singură cale de acces, provocând îmbulzeala care a dus la dezastrul ulterior, când 96 de oameni şi-au pierdut viaţa striviţi de gardul de protecţie al stadionului sau calcaţi în picioare în nebunia generală. “Aruncarea vinei asupra fanilor a fost o minciună ruşioansă”, a conchis Rotheram. 

Anfield Road aşteaptă

Totuşi, o solicitare în baza legii informaţiilor publice făcută de BBC pe acest subiect a fost repsinsă de Guvern. Dar Theresa May a ţinut să ridice orice suspiciune precizând că vrea ca familiile victimelor să afle primele afle ce şi cum s-a întâmplat pe 15 aprilie 1989.

Aşadar, evenimentul catalogat drept “una dintre cele mai mari nedreptăţi din secolul al 20-lea” este pe punctul de a fi clarificat. Anfield Road, care suspină de 22 de ani încoace pe fiecare 15 aprilie, ar fi puţin mai liniştit.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

pe Ponta, nu pe poante, ca să defileze frumos pe podiumul electoral

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca Gabriela Firea, candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la Primăria Capitalei, să nu mai creadă că nu o susține în...
Ultima oră
Pe aceeași temă