14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialChiorii din fotbalul românesc

Chiorii din fotbalul românesc

Mihai Răduţ a ajuns să fie convocat la echipa naţională condusă de Răzvan Lucescu, iar Vlad Chiricheş la cea de tineret a lui Emil Săndoi. Cu doi ani în urmă, ei aleseseră Portugalia pentru că în România nimeni nu îi băga în seamă.

Mihai Răduţ şi Vlad Chi­richeş aveau doar 17-18 ani când au plecat în Portugalia, primul la echipa de juniori a lui Sporting Lisabona, al doilea la Benfica Lisabona. Juniori la şcoala de fotbal „Ardealul” din Cluj, care în ultimii ani a produs fotbalişti pe bandă rulantă, din păcate, numai pentru „export”, cei doi ar fi acceptat, probabil, o ofertă de la CFR Cluj, FC Vaslui, FC Timişoara, Steaua sau Dinamo, însă ea nu a venit pentru că „granzii” noştri nu au ochi pentru puşti, ci pentru stranieri expiraţi sau „repatriaţi” reveniţi acasă cu coada între picioare după câte vreun eşec în străinătate.

Cum să dai de zece ori mai mult

Coincidenţă sau nu, Răduţ şi Chiricheş au  fost transferaţi în România în această iarnă de Internaţional Curtea de Argeş, o echipă aflată într-o zonă, Argeş, din care provine antrenorul celor doi, Mihai Georgescu (cel care i-a descoperit, printre alţii, şi pe Mutu, Jean Barbu, Gâlcă, Raţ sau Neaga), un tehnician pentru care „Ardealul” a fost a doua casă. S-au impus imediat în echipa lui „Mourinho” Stoica, cel care pregătea pe atunci echipa argeşeană. Şi au atras atenţia asupra lor. Au jucat, au marcat, au dovedit că sunt fotbalişti în adevăratul sens al cuvântului, iar „granzii” au început să se agite. „Cine or fi ăştia doi?”

Ăştia doi sunt fotbalişti pe care i-aţi avut sub nas, care v-ar fi costat acum un an sau doi vreo 30-40.000 de euro, iar acum de zece ori mai mult! „CFR Cluj nu s-a interesat niciodată de noi, iar U Cluj l-a vrut pe Răduţ, dar ne-a oferit o sumă care nu acoperea nici măcar cheltuielile noastre cu creşterea copilului”, spunea, la vremea respectivă, antrenorul Mihai Georgescu.

Necunoscut şi pentru Lucescu jr.

Nici măcar Răzvan Lucescu nu ştia nimic de Răduţ, deşi acesta a beneficiat de atenţie din partea presei – ziarul nostru a scris de cel puţin trei ori de cei doi pe când erau în Portugalia, unde şi presa lusitană le-a acordat spaţii importante, mai ales după ce Chiricheş fusese convocat de antrenorul Jose Antonio Camacho să se pregătească cu prima echipă a Benficăi! – şi a mai apărut şi pe la acţiunile unor loturi de juniori. „De Răduţ nu ştia nimeni în toamnă, iar în primăvară, la 20 de ani, a arătat un joc îmbucurător”, spune Lucescu jr. despre fotbalistul de la Curtea de Argeş pe care l-a convocat, în premieră, la naţională pentru amicalele cu Ucraina (29 mai, Lvov), Macedonia (2 iunie, Villach/Austria) şi Honduras (5 iunie, Sankt Veit an der Glan/Austria).

Îndrumaţi de Marinescu

Lucian Marinescu, fostul jucător al Rapidului, ajuns acum impresar, este cel care s-a ocupat de plecarea celor doi fotbalişti în Portugalia. I-a dus să dea probe de joc la Sporting şi Benfica, iar cei doi au confirmat. Momentul de vârf al prezenţei lui Chiricheş la Benfica a fost acela când a fost convocat de Camacho la prima echipă, la 19 ani. „Am simţit că-mi fuge pământul de sub picioare, îi aveam în faţă pe Rui Costa, Petit, Nuno Gomez şi alţii, fotbalişti pe care îi văzusem numai la televizor”, spunea, la vremea respectivă, tânărul fundaş central. Din păcate pentru el, o serie de accidentări, care au culminat cu o leziune de menisc, l-au făcut să stea mai mult în tribună decât pe teren.

Acum însă, ambii jucători sunt „la modă”, iar Steaua, se spune, este interesată de Răduţ. Măcar acum, dacă în urmă cu 2-3 ani nu l-a văzut…

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Am început aplicarea legii privind interzicerea păcănelelor

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, în şedinţa Executivului, că Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin...

Staycation: 5 idei pentru o minivacanță în propriul oraș

Staycation este un concept nou din industria turistică, dar care capătă din ce în ce mai multă popularitate. Rezultatul a două cuvinte din limba...
Ultima oră
Pe aceeași temă