Indian Wells 2015. Simona Halep, cap de serie numărul 3 și liderul mondial Serena Williams se vor duela în cel mai așteptat meci al turneului de categorie Premier Mandatory de la Indian Wells. Această semfinală este considerată de fapt adevărata finală a turneului.
Simona Halep și Serena Williams vor disputa cea de a doua semifinală a turneului, pe o arenă centrală care va geme de fani, atât cu steaguri românești, cât și cu drapelul american. Meciul, programat sâmbătă, la ora 5.00 (ora României), are loc după prima semifinală, cea dintre Jelena Jankovic (cap de serie 18) și Sabine Lisicki (24), o partidă care însă nu va beneficia de aceeași atenție, cele două fiind considerate victime sigure în finală.
Cum toată suflarea tenisului mondial să așteaptă ca viitoarea campioană de la Indian Wells să fie dată de meciul Halep – Williams, partida ar putea depăși în audiență chiar și finala în sine.
Premisele unei victorii uriașe a Simonei
Rivalitate: Simona și Serena au început o frumoasă rivalitate la Turneul Campioanelor, atunci când s-a putut vorbi pentru prima dată de un derby al tenisului între cele două jucătoare. Românca s-a impus în faza grupelor cu 6-0, 6-2, iar Williams i-a smuls finala cu scorul de 6-3, 6-0. După aceste partide cele două au ajuns la un record de 4-1, în întâlnirile direct, cu americanca în avantaj. Acele două meciuri au fost însă altceva, lucru confirmat inclusiv de Serena, care declara după meciul din sferturile Indian Wells că de această dată va fi cu adevărat pregătită pentru Simona. Mai exact, Williams a spus un lucru măgulitor pentru româncă: „Sunt pregătită pentru marea jucătoare, care Simona Halep a demonstrat că poate fi.”
Citește și Williams: „Sunt pregătită pentru o mare jucătoare.” Cuvinte mari pentru Simona Halep
Meci total diferit: Dincolo de aceste declarații, chiar și de cele ale româncei, care spunea foarte curajos că o așteaptă pe Serna în semifinale, această partidă are toate fundamentele unui meci extrem de echilibrat. Meciul va fi unul diferit față de ceea ce au văzut fanii până acum în confruntările Williams – Halep. Serena, chiar dacă nu este în cea mai mare formă a sa, întotdeauna a dat totul împotriva unei rivale directe, fie ea Șarapova sau mai nou Halep. Iar de această dată, chiar și de ar fi să joace într-un picior, americanca va încerca să pună presiune pe româncă, mai ales că știe că nu poate fi favorită clară în fața Simonei. De partea celaltă, Halep trece printr-o formă foarte bună și a uimit prin condiția sa fizică, prin faptul că, spre deosebire de alte turnee, a dus trei seturi fără a arăta nici cea mai mică urmă de oboseală. Aici este desigur și mâna echipei impresionante din spatele său, impresionantă nu ca număr, ci din punct de vedere calitativ.
Punctul forte al Simonei: Echipa Simonei este una construită parcă pentru titlul mondial. Este clar că obiectivele pentru acest turneu sunt câștigarea titlului, iar mai întâi eliminarea Serenei. La Indian Wells a putut fi văzut în tribune unul dintre mentorii și poate chiar patronul spiritual al Simonei, Ion Țiriac. Fostul tenismen are nu doar un rol simbolic în parcursul româncei, el implicându-se cu adevărat în echipă, profitând de vastele sale conexiuni pe care le are cu spuma tenisului mondial. Dincolo de echipa pe care a anunțat-o la începutul anului (cu excepția lui Thomas Hogstedt, la care a renunțat), Simona a avut alături, la Indian Wells, o echipă specializată pe acest turneu. Daren Cahill, antrenor cu un palmares bogat, în care figurează înclusiv fostul lider ATP Andre Agassi, o pregătește de două săptămâni pe româncă, în cadrul unui proiect al Adidas, sponsorul tehnic al Simonei. Conform presei portugheze, se pare că la pachet cu Cahill, sau poate pe altă filieră (Țiriac), a apărut și un al doilea fizioterapeut în echipă, Carlos Miguel Sales, care pregătește tenismeni în cadrul turneelor din SUA. În plus, înainte de toate, românca a luat poate cea mai firească decizie, înlocuirea, la finalul lui 2014, lui Wim Fissette, cu Victor Ioniță. Românul, chiar dacă nu are experiența belgianului, are un rol mult mai important, la nivelul confortului psihic, acolo unde trebuie lucrat enorm cu orice sportiv. Deseori, Simona a spus că lucrează mai bine cu românii, astfel că străinii din echipa sa vor fi, de acum înaintea, cel mai probabil aleși pentru scurte perioade de timp și în vederea unor obiective clar definite.
Dincolo de aceste aspecte, statisticile arată un început de an formidabil pentru româncă. Simona are un recod al victoriilor de 19-2, cele din urmă fiind înfrângeri (inclusiv evoluțiile de la Indian Wells, dar și Fed Cup). Serena are un record al victoriilor, în acest an, de 14-0. Românca are deja două titluri, inclusiv unul de categorie Premier 5 (Dubai), celălalt fiind la Shenzhen, în timp ce Williams are unul singur, ce e drept foarte important (Australian Open).
Parcursul Simonei la Indian Wells 2015: turul 2 – 2-6, 6-1, 6-2 (Daria Gavrilova, 106 WTA, 21 ani); turul 3 – 6-1, 3-6, 6-1 (Varvara Lepchenko, 31 WTA, 28 ani); optimi – 6-4, 6-4 (Karolina Pliskova, 15 WTA, 23 ani); sferturi – 5-7, 6-1, 6-1 (Carla Suarez Navarro, 13 WTA, 26 ani).
Parcursul Serenei: turul 2 – 7-5, 7-5 (Monica Niculescu, 68 WTA, 27 ani); turul 3 – 6-2, 6-0 (Zarina Dyias, 32 WTA, 21 ani); optimi – 6-7(3/7), 6-2, 6-2 (Sloane Stephens, 42 WTA, 22 ani); sferturi – 7-5, 6-3 (Timea Bacsinszky, 26 WTA, 25 ani).