Camera Deputaţilor şi Senatul au validat mandatele noilor parlamentari.
Plenul Camerei Deputaților a validat, miercuri, mandatele a 326 de deputați, 3 aleși urmând să fie validați după ce își vor completa actele. Raportul Comisiei de validare a mandatelor a fost aprobat cu 243 voturi ”pentru” și 30 ”împotrivă”.
Președintele Comisiei de validare, Florin Iordache, a precizat că toți cei 326 de deputați îndeplinesc condițiile de eligibilitate.
Potrivit lui Iordache, trei deputați — Andreea Cosma, Răzvan Ion Ursu, Furic Iarco — nu au avut actele complete, iar Comisia urmează să propună validarea mandatelor acestora în măsura în care vor depune documentele necesare.
Senatorii nou aleși au adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, raportul Comisiei de validare a mandatelor, luând apoi o pauză de consultări de 15 minute, solicitată de către social-democratul Șerban Nicolae.
„Grupul parlamentar PSD solicită o pauză de un sfert de oră pentru consultări și rezolvarea unor chestiuni administrative cu rugămintea de a relua, după această pauză, sesiunea solemnă de depunere a jurământului de către fiecare senator”, a spus acesta, de la Tribuna Senatului.
Raportul Comisiei de validare a fost prezentat plenului de către președintele acestui for, senatorul PSD Doina Federovici.
”Comisia de validare constată că alegerea fiecărui senator s-a făcut cu respectarea dispozițiilor legale și, în consecință, propune plenului validarea mandatelor de senatori”, a arătat aceasta.
La ședința plenului Camerei Superioare a Parlamentului sunt prezenți 96 de senatori din totalul celor 136.
–––––––
Parlamentarii aleşi la scrutinul din 11 decembrie depun miercuri jurământul. Senatorii nou aleşi se reunesc, la ora 9,00, în şedinţă de plen pentru a adopta raportul Comisiei de validare a mandatelor de parlamentar, după care vor depune jurământul, transmite Agerpres.
Ulterior, se vor constitui grupurile parlamentare, care vor prezenta plenului conducerea aleasă, şi vor fi aleşi preşedintele Senatului şi ceilalţi membri ai Biroului permanent.
Apartenenţa politică a membrilor Biroului permanent trebuie să reflecte configuraţia politică rezultată în urma alegerilor.
Potrivit regulamentului, preşedintele Senatului este ales cu votul majorităţii celor prezenţi pe întreaga durată a mandatului de patru ani, în timp ce ceilalţi membri ai Biroului permanent sunt validaţi la începutul fiecărei sesiuni ordinare.
Şi plenul Camerei Deputaţilor va vota miercuri raportul Comisiei de validare cu privire la noile mandate, după care noii parlamentari vor depune jurământul.
Tot miercuri se vor constitui grupurile parlamentare şi comisiile permanente, vor fi aleşi preşedintele Camerei Deputaţilor şi ceilalţi membri ai Biroului permanent.
Marţi, Comisia de specialitate a validat mandatele a 326 de deputaţi şi a amânat validarea în cazul a trei care nu au adus toate actele necesare.