29.8 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSportSenatorii se gandesc sa anihileze integritatea

Senatorii se gandesc sa anihileze integritatea

Dupa “masacrul” suferit cu prilejul dezbaterilor din Camera Deputatilor si dupa ce ministrul Justitiei, Monica Macovei, a anuntat ca nu mai retrage proiectul, Legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) are sanse minime, odata ajunsa in Senat, sa revina la forma guvernamentala. Si aceasta din cauza majoritatii deosebit de fragile pe care Coalitia o are. Nu in ultimul rand, sansele scad considerabil in conditiile in care UDMR si PC continua sa nu sustina Guvernul si pozitia PNL-PD.
Odata inregistrata la Senat, legea va lua drumul Comisiei juridice, formata din patru social-democrati (Doru Ioan Taracila, Antonie Iorgovan, Serban Nicolae si Ioan Chelaru), trei liberali (Teodor Melescanu, Norica Nicolai si Mario-Ovidiu Oprea), un democrat (Dorel Jurcan), un conservator (Gavrila Vasilescu), un udemerist (presedintele Peter Eckstein Kovacs) si un peremist (Valentin Dinescu).

Teoretic, raportul este de 7 la 4 impotriva

Tinand cont de modul in care s-au configurat, pe subiectul ANI, taberele la Camera Deputatilor, constatam ca raportul de forte in Comisia juridica este, teoretic, de 7 la 4, in favoarea celor care nu agreeaza legea in varianta propusa de ministrul Monica Macovei. Teoretic, deoarece si in tabara Aliantei nu este exclus sa se inregistreze din nou surprize. Senatorul PNL Norica Nicolai, de exemplu, nu sustine a priori varianta guvernamentala. “O sa vedem. Vreau sa citesc, sa vad ce contin si o varianta, si alta (cea a Executivului si cea modificata, adoptata de Camera Deputatilor – n.r.). Noi nu plecam cu prejudecati”, ne-a declarat Nicolai. Nu de aceeasi parere sunt insa colegii liberali ai acesteia. Senatorul PNL Teodor Melescanu se arata, inca de la inceput, dispus sa sustina ANI in forma Guvernului. “O sa incerc sa sprijin cat mai mult adoptarea legii intr-o forma cat mai apropiata de cea a Guvernului”, ne-a spus Melescanu. El s-a declarat insa deosebit de sceptic in ceea ce priveste sansele de a “intoarce” soarta legii in Comisia juridica, dar si in plenul Senatului. “Pentru ca majoritatea este, si in plen, si in comisie, foarte fragila si pentru ca nici macar in coalitie nu este o pozitie unitara”, si-a explicat Melescanu temerile.
O pozitie dificila are in Comisia juridica senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs. Prins la mijloc intre intentiile sefilor de partid si insistenta Ministerului Justitiei, acesta a abordat, cel putin la nivel declarativ, o pozitie concilianta, spunand ca va incerca sa medieze conflictul si sa convinga a fi adoptata o solutie care sa raspunda atat criticilor UDMR, cat si solicitarilor MJ.

… O solutie de mijloc

Cat despre pozitia reprezentantilor PSD si PRM, lucrurile sunt clare. “Forma Guvernului este profund deficitara, diletanta si propagandistica”, ne-a declarat social-democratul Serban Nicolae. Parlamentarul PSD sustine insa ca formatiunea sa nu agreeaza in mod deosebit nici varianta adoptata de Camera Deputatilor. “Noi suntem pentru infiintarea acestei agentii si vom cauta o solutie de mijloc, avand in vedere ca PSD este pentru controlul averilor si nu al declaratiilor de avere, dar nu in maniera propagandistica a doamnei Macovei”, a invocat senatorul. Reprezentantii PSD in Comisia juridica a Camerei Superioare vor sustine insa subordonarea agentiei Parlamentului, pe motiv ca s-ar asigura in acest fel un… echilibru intre putere si opozitie. Cat despre PRM, pozitia reprezentantilor formatiunii se poate exprima concis astfel: “Nici pomeneala sa mergem pe varianta doamnei Macovei!”. “Poate o sa amendam legea si mai drastic”, si-a dezvaluit intentiile senatorul PRM Valentin Dinescu.
Legea ANI, in forma adoptata de Camera Deputatilor, nu a ajuns inca la Senat, in ciuda promisiunilor reprezentantilor puterii ca vor avea grija sa urgenteze trimiterea proiectului. Cel mai probabil, legea va fi inregistrata la Biroul Permanent al Camerei Superioare la inceputul saptamanii viitoare.

Cele mai citite

FOTO. Accident cu cinci morți și un rănit, în județul Suceava

Un accident rutier soldat cu cinci morţi şi un rănit s-a produs, în această dimineaţă, pe raza localităţii Cumpărătura din judeţul Suceava, au informat...

Consultări privind calendarul alegerilor, la Guvern, astăzi și mâine

Guvernul anunţă consultări, astăzi și mâine, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an."Având în vedere intenţia...

De azi se scumpesc gazele

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă