7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSportSenator PNL: Economia din concediul maternal înseamnă asfaltarea a 40 de kilometri...

Senator PNL: Economia din concediul maternal înseamnă asfaltarea a 40 de kilometri de drum

Senatorul PNL de Sibiu Minerva Boitan a declarat, vineri, că economia pe care încearcă să o facă Guvernul prin reducerea duratei concediului maternal nu este decât „praf în ochi” pentru că banii ajung doar pentru „asfaltarea a 40 de kilometri de drum”, potrivit Mediafax.

 

Senatorul PNL de Sibiu Minerva Boitan a declarat, într-o conferinţă de presă, că economiile pe care Guvernul încearcă să le facă prin reducerea concediului maternal de la doi ani la un an sunt „praf în ochi”.

„Acest Guvern Boc, de un an de zile, nu foloseşte decât procedura chirurgicală a lui Ciomu – taie prin amputare tot ce poate şi acum a ajuns şi la bebeluşi şi la copiii nenăscuţi. Este un atac împotriva celor care nu se pot apăra. Economia pe care vrea să o facă este o farsă. 200 – 250 de milioane de euro, economia preconizată prin reducerea concediului maternal înseamnă, la costurile asfaltării drumurilor comunale de către doamna Elena Udrea, 40 de kilometri. Este praf în ochi. Se bulversează liniştea a 180.000 de familii din ţară, atâtea mame sunt în concediu maternal acum”, a spus Boitan.

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PNL Sibiu, Valeria Isaicu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că, în ultimele zile, a primit mailuri, telefoane şi a vorbit cu 22 de femei care urmează să nască şi 13 care au născut deja şi toate s-au declarat nemulţumite de reducerea concediului de maternitate şi a indemnizaţiilor.

„Aceasta pentru că nu au ce să facă cu copiii. Nu avem creşe suficiente. Presupunem că se duc la serviciu, dar unde, că majoritatea nu mai sunt primite înapoi, decât cele care lucrează la stat, restul sunt puse pe liber şi ajung şomere”, a spus Isaicu.

Aceasta a explicat că a făcut un calcul şi, imediat după naşterea unui copil, familiile sunt nevoite să cheltuiască cel puţin 1.000 – 1.500 de lei pe lună.

„În fiecare lună, scutecele costă aproximativ 250 de lei, laptele 200 de lei, dar trebuie şi hăinuţe, şampon, creme, jucării, cărucior şi pătuţ. Avem două cazuri de fete tinere, care au lucrat în învăţământ, de abia au terminat facultatea şi au fost suplinitoare. Contractul de muncă, în aceste cazuri, este de nouă luni. Cum se descurcă cu 200 de lei alocaţie pentru copil, pe timpul verii, cât este vacanţă, până în toamnă când pot reveni la muncă? Considerăm că ceea ce face Guvernul Boc este un atac la dezvoltarea ţării, la creşterea copiilor”, a afirmat Isaicu.

Senatorul Minerva Boitan a anunţat că femeile nemulţumite de proiectul reducerii concediului maternal pot să îşi exprime în continuare părerile la sediul PNL Sibiu, iar opiniile vor fi centralizate şi le va transmite Guvernului.

Aproape 100.000 de mame aflate în concediu maternal nu vor mai primi anul viitor indemnizaţia pentru creşterea copilului, dacă Guvernul va aproba măsura propusă de FMI de a reduce durata concediului maternal la un an, au declarat, joi, pentru Mediafax surse oficiale.

Potrivit aceloraşi surse, 60% dintre mame primesc indemnizaţia minimă, de 600 de lei lunar, în timp ce restul încasează în medie aproximativ 1.300 de lei lunar.

În varianta propusă de ministrul Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu şi apoi să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni, economia realizată la buget s-ar ridica la 465 milioane de lei, au menţionat sursele.

Surse politice au declarat anterior pentru Mediafax că FMI a solicitat Guvernului ca durata concediului maternal să fie redusă la un an, iar indemnizaţia lunară să fie cuprinsă între 600 şi 1.000 lei.

Potrivit liderului deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, coaliţia se va reuni din nou, duminică, pentru discuţii tehnice privind sistemul concediului maternal, urmând ca o decizie finală să fie luată luni.

Curtea Consituţională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an.

Cele mai citite

Activitatea stațiilor ITP continuă manual, fără eliberarea imediată a documentelor, anunță RAR

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că, din cauza unei defecțiuni tehnice survenite joi în camera serverelor, stațiile ITP autorizate pot efectua inspecții tehnice...

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă