1.8 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSportSângele cerut de PDL se cam face apă

Sângele cerut de PDL se cam face apă

Remanierile dorite de parlamentarii democrat-liberali ca monedă de schimb pentru susţinerea Guvernului la moţiune ar mai putea aştepta. Divizat în două tabere – a celor care vor „sânge” şi a celor care ar mai analiza situaţia -, PDL s-a reunit ieri la Snagov în formulă completă (Guvern, şefi de consilii judeţene şi parlamentari), pentru a decide dacă decapitările unor miniştri vor avea loc rapid sau dacă mai acordă Executivului o perioadă de graţie de câteva luni. Cum însă raportul de forţe este echilibrat, o decizie tranşantă nu este de aşteptat prea curând. „Este o întâlnire formală, ca toate întâlnirile în acest format”, prognostica vicepreşedintele PDL Cezar Preda, înainte de şedinţa la care a participat şi şeful statului.

Ministru PDL: „Mă duc la Snagov ca la plimbare”

Furia parlamentarilor partidului, care ameninţau că nu vor mai susţine Executivul, nu pare să-i fi intimidat pe membrii Cabinetului Boc, mulţi dintre ei vizaţi de remaniere. „Mă duc (n.r. – la Snagov) ca la plimbare”, declara pentru România Liberă, sub protecţia anonimatului, un ministru PDL. De altfel, şefa Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, considerată a fi şi portavocea Cotrocenilor, a dat de înţeles că orice înlocuire în echipa guvernamentală nu ar fi benefică momentan. „Remanierea ar putea avea consecinţe de prelungire a implementării măsurilor pe care le-am luat, pentru că, odată venit un alt ministru nou, îi trebuie ceva timp să înţeleagă funcţionarea ministerului, să se acomodeze cu ministerul şi probabil că ar prelungi puţin implementarea acestor măsuri, lucru de care nu avem nevoie”, a opinat Udrea într-o emisiune difuzată de Pro TV. Totuşi, ea nu exclude posibilitatea remanierilor, cu menţiunea ca acestea să se facă în urma unor „analize clare”. De aceeaşi părere sunt şi vicepreşedinţii PDL Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan, adepţii ideii de păstrare a componenţei actuale a Guvernului pentru a permite aplicarea măsurilor de austeritate. Stoica propune chiar o perioadă de graţie de şase luni pentru Executiv, timp în care miniştrii vor avea şansa să-şi demonstreze eficienţa. „În analiza făcută rezultă cerinţa de restructurare a agenţiilor, a ministerelor. Nu trebuie privită ideea că cuiva i-a căşunat să facă remaniere: «Hai să facem remaniere!». O remaniere şi o restructurare a Guvernului trebuie făcute numai în continuarea reformelor”, a explicat Stolojan.

Amânarea remanierii, „sinucidere” pentru PDL

Cu toate că ideea remanierii le stă tuturor pe buze, nu toţi parlamentarii PDL sunt convinşi că acesta este momentul potrivit. Cei mai mulţi însă sunt extrem de vehemenţi în acest sens. „Nu eşti credibil dacă remaniezi după ce ai trecut de moţiune, mai ales pe cel care a luat măsurile”, a spus Orest Onofrei, senator de Suceava, adăugând că astfel s-ar diminua tensiunea acumulată în această perioadă. La rândul său, senatorul de Bihor Petru Filip cere urgent schimbări la Palatul Victoria. „Guvernul trebuie să găsească soluţii imediate, nu să aştepte şase luni în care să se întâmple ceva. Nu mai este timp de aşteptat. Şase luni de aşteptare înseamnă sinucidere curată pentru PDL”, a subliniat Filip. Senatorii şi deputaţii din Moldova şi Ardeal vor decapitări imediate, dar premierul le-a promis la finele săptămânii trecute doar restructurări ale agenţiilor guvernamentale şi concedieri în rândul secretarilor de stat şi al consilierilor din ministere.  Cel mai probabil, preşedintele Traian Băsescu va avea un cuvânt greu de spus în privinţa remanierilor, la fel cum el i-a convins pe aleşii PDL să susţină Guvernul la moţiunea de cenzură.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă