Remarcile preşedintelui Traian Băsescu despre „ţiganii care cerşesc” şi „moştenitorii cu handicap ai monarhiei” au ajuns subiect în Washington Post.
Jurnaliştii scriu în ediţia electronică a cotidianului despre avertismentul primit, ieri, de şeful statului din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a catalogat drept nepotrivite două declaraţii ale lui Traian Băsescu la adresa ţiganilor şi monarhiei.
În cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele a comentat poziţia Finlandei în legătură cu aderarea României la Schengen, referindu-se la romii care cerşesc la Helsinki. „Nu poţi să îi spui finlandezului, ţiganii nu au fost la Helsinki şi nu au cerşit. Ce poate să facă diplomaţia când Guvernul constată că ţiganii cerşesc agresiv, au început să fure prin autobuze, ce poate să facă diplomaţia, pentru că acolo e reacţia opiniei publice?”, a spus şeful statului.
Membrii CNCD au considerat că declaraţia lui Băsescu este discriminatorie. „Băsescu a mai fost criticat în trecut pentru că i-a spus unei jurnalişte ţigancă împuţită”, scrie Washington Post, care relatează apoi că „în România ar trăi aproximativ 1,5 milioane de ţigani, dar numărul acestora este mai mare întrucât mulţi dintre ei nu îşi declaraă etnia din cauza acestei minorităţii”.
Washington Posta aminteşte şi de declaraţia preşedintelui care s-a arătat convins că „80% din români vor să îşi aleagă şeful de stat”. „Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?”, a comentat preşedintele, citat acum de presa americană.
În urma acestor declaraţii, membrii Consiliului au calificat cuvintele folosite ca fiind „discriminatorii” şi au decis sanţionarea preşedintelui cu un avertisment. Măsura a fost aplicată în urma supunerii la vot, rezultatul fiind de 5 voturi „pentru” şi 2 „împotrivă”.
Aceasta este cea de-a treia sancţiune de acest tip primită de şeful statului de la CNCD, după cazul „ţigăncii împuţite” din 2007. Traian Băsescu a contestat atunci decizia. După un eşec la Curtea de Apel Bucureşti, şeful statului a obţinut anularea hotărârii la Înalta Curte.