3.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSportRomânii refuză ca preoţii să intre în politică

Românii refuză ca preoţii să intre în politică

Întrebaţi dacă sunt de acord ca Biserica să se amestece în politică, 81% dintre români refuză ca preoţii să le dea sfaturi electorale. Asta rezultă din ultimul studiu făcut de Fundaţia Soros România.

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române nu au declarat că ar lansa o astfel de iniţiativă. Studiul a fost făcut doar pentru a afla părerea românilor în cazul în care BOR ar hotărî să se implice în adoptarea legilor noastre în viitor.

„Religie şi comportament religios”, noua cercetare Soros realizat în cadrul programului Studii Electorale Româneşti, arată că românii au foarte multă încredere în Biserică, dar nu sunt de acord să-i sfătuiască cu cine să voteze.

În plus, 90% dintre români mai spun că ajung la slujele religioase cel puţin de Paşte, Crăciun şi alte sărbători importante în calendarul creştin-ortodox. Mulţi dintre ei ajută Biserica cu bani, iar peste jumătate dintre participanţii la studiu au declarat că rostesc o rugăciune zilnic.

Mai mult, Fundaţia Soros a scos la iveală profilul conservatorului-religios român. Astfel, doar 3% dintre cetăţeni cred că este bine ca Biserica să primească bani din fondul statului, susţin construcţia Catedralei Neamului Românesc şi predarea religiei în şcoli. Tot în acelaşi procent, oamenii vor legi care să interzică avortul şi care să accentueze influenţa religiei în politică.

„Cercetarea ‘Religie şi comportament religios’ este prima analiză completă a fenomenului religios la nivelul populaţiei României, care pune sub lupă valorile, comportamentele şi raportarea la politici şi viaţa politică la nivelul celor mai importante confesiuni întâlnite în România”, scrie în comunicatul publicat de fundaţie.

Studiul a bifat părerile a 1.204 persoane, peste 18 ani, dar cei mai mulţi respondeţi predomină între 30 şi 60 ani, în iunie 2011.

 

Cele mai citite

Românii vor călători fără buletin în Bulgaria după aderarea la Schengen terestru, dar controalele vor continua cel puțin șase luni

Românii vor putea călători în Bulgaria fără a fi necesar să prezinte buletinul imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră...

Alegerile prezidențiale 2024: Categoriile de români care nu pot vota

Românii sunt așteptați la urne în data de 24 noiembrie 2024, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, și pe 8 decembrie, pentru turul al...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă