7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportRomania, in fata unei decizii esentiale: Basescu sau Geoana?

Romania, in fata unei decizii esentiale: Basescu sau Geoana?

Prima si singura dezbatere dintre traian Basescu si Mircea Geoana inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale s-a desfasurat in forta, cu momente in care rolul dominant s-a mutat, pe rand, de la unul la celalalt. Fie ca a fost vorba de alcatuirea Guvernului, fie ca a fost vorba de mesajele catre mediul economic sau reformele justitiei, sagetile au curs de ambele parti. "Pe Vanghelie l-ati intrebat?", a intervenit Traian Basescu atunci cand Mircea Geoana vorbea despre dreptul de veto al lui Klaus Iohannis in guvernul PSD/PNL. "Ati putea sa o puneti pe Elena Udrea prim-ministru!", a venit replica. "Ati vorbit despre mafia din Est si mafia din Vest, care nu trebuie sa-si dea mana peste Romania. Ce facem cu mafia din Romania?", a reluat Traian Basescu tema mogulilor Vantu, Voiculescu si Patriciu. "I-ati facut mafioti pe acesti oameni? De ce nu i-ati arestat pana acum? In cinci ani", a punctat si Mircea Geoana.

Unul dintre momentele cele mai fierbinti s-a concentrat pe intalnirile candidatului PSD cu Sorin Ovidiu Vantu, prilej ca Traian Basescu sa-i ceara lui Mircea Geoana sa-si ceara scuze pentru ca negase ca a fost chemat de Vantu in Delta. "Azi-noapte nu v-a placut, azi-noapte cand a aflat (Vantu – n.r.) ca a fost arestat domnul Popa Nicolae si v-a chemat de urgenta, nu v-a placut?", l-a intrebat apoi Basescu pe Geoana. "Am avut aseara o intalnire cu Sorin Ovidiu Vantu, asa cum ati avut dvs. zeci de intalniri cu acest domn in anii in care erati apropiati", a replicat Geoana. "Niciodata", a venit raspunsul lui Basescu.
Dincolo insa de tensiunea acestei dezbateri aprinse, Romania libera va prezinta o analiza a pozitiei celor doi candidati asupra principalelor domenii de interes public.

 

 

Geoana: "O singura Romanie"
Prezentandu-se ca politician conciliant, Mircea Geoana declara ca este omul care poate face echipa in  jurul unor principii folositoare tuturor intr-o "singura Romanie". Ajutat in campanie de PNL si primarul Sibiului, Mircea Geoana vrea sa intruchipeze o Romanie sociala in care cei cu venituri mici sa fie ajutati, iar reformele sa fie aplicate dupa negocieri indelungi cu cei afectati.

Justitia
Tema anticoruptie nu face parte dintre armele cu care Mircea Geoana si-a propus sa cucereasca Palatul Cotroceni. Subiectul nu este nici in atentia PSD, unde Comisia de arbitraj si integritate a fost uitata complet, desi venirea lui Mircea Geoana in fruntea partidului in 2005 ii prevestea o mare importanta. Pe de alta parte, confruntat cu acuzatiile lui Traian Basescu, Mircea Geoana a declarat "Gazetei Sporturilor" ca s-a intalnit de cateva ori cu Sorin Ovidiu Vantu, cu care a vorbit despre "sistemul financiar-bancar" si despre "capitalizarea economiei romanesti". El a adaugat ca a avut discutii similare si cu Dinu Patriciu, dar si cu George Paunescu, "prin care B1 TV il sprijina pe domnul Basescu". Mircea Geoana nu intentioneaza sa-l schimbe pe Daniel Morar de la sefia DNA, dar afirma ca cel de-a doilea mandat al Laurei Codruta Kovesi a inceput fara avizul CSM, deci "prin fortarea regulilor de desemnare a unui demnitar". Reprezentantii PSD vorbesc, in principal, despre problemele de management ale instantelor de judecata, de accesul general la Justitie al cetatenilor obisnuiti. "Nu este jobul meu sa urgentez dosarele", spune Mircea Geoana.

Economia
Candidatul PSD insista asupra unei Romanii sociale in care inegalitatile sa fie atenuate, iar "categoriile sociale vulnerabile" sa fie sprijinite baneste de stat. Mai prudent decat la alte alegeri, staff-ul PSD a renuntat la cifre fantasmagorice in programul "O singura Romanie", Mircea Geoana insistand asupra masurilor proaste ale Guvernului Boc: "Avem astazi un somaj de 650.000 de oameni, 100.000 de firme din Romania si-au inchis portile, astazi suntem intr-un moment economic si social extrem de complicat".
Alianta semnata cu PNL a adus promisiunea verbala de mentinere a cotei unice si de desfiintare a impozitului forfetar.  In scris, au fost mentionate "reducerea fiscalitatii ca motor al dezvoltarii economiei", precum si "o guvernare in folosul tuturor romanilor printr-o distribuire echitabila a resurselor rezultate pe baza dezvoltarii economice". Cele doua masuri exprima in mod general doua directii contradictorii: politica liberala de reducere a impozitarii, chiar si a cotei unice, asa cum propunea PNL, iar pe de alta parte, revenirea la impozitul progresiv de dinainte de 2004. Mircea Geoana nu agreeaza concedierile de la stat.

Educatia
In calitate de social-democrat, deci de "om de stanga", Mircea Geoana insista asupra inegalitatii din scoala romaneasca. "Adevarata problema este ca Romania este o tara inegala ca sansa de acces la sistemul de educatie. Doar 5% din copiii din mediul rural ajung la facultate astazi, doar 25% din copiii din mediul rural merg la liceu", declara Mircea Geoana la una dintre dezbaterile din campanie. Liderul  PSD a sustinut demersurile fostului ministru PSD din Guvernul Boc, Ecaterina Andronescu, de a intocmi un pachet de legi complet diferit de proiectele Miclea si de a purta dezbateri publice selective. Ingrijorarea publica legata de politizarea excesiva a reformei invatamantului a determinat insa,  pana la urma, alcatuirea unei sinteze intre cele doua tipuri de legi, sinteza asupra careia Guvernul Boc si-a asumat raspunderea in Parlament la inceputul lunii octombrie. Recent, legea a fost declarata neconstitutionala.  Intre timp insa, Mircea Geoana a reafirmat sprijinul partidului sau pentru principiile propuse de Comisia Miclea: "Trebuie sa plecam de la faptul ca am reusit sa ajungem la un consens numit Pactul pe Educatie".

Sanatatea
Candidatul PSD a remarcat ca Romania se afla pe penultimul loc in clasamentul sistemelor sanitare din Europa si ca diferentele urban/rural sunt ingrijoratoare. In programul sau politic candidatul PSD vorbeste despre necesitatea de a avea "spitale moderne, medicamente ieftine pentru persoanele vulnerabile, cat mai multe dispensare in mediul rural si salarii adecvate pentru personalul medical". Solutiile sunt: "finantare adecvata, management performant si profesionisti". Geoana mai spune ca va sustine infiintarea unui Pact National pentru Sanatate si a unei companii farmaceutice nationale, "pentru incurajarea producatorilor romani si reducerea costurilor in farmacii". In turneul electoral intreprins, candidatul PSD s-a angajat insa, in fata reprezentantilor pensionarilor, ca va realiza, "impreuna cu domnul ministru Bazac", un proiect prin care varstnicii sa primeasca "acasa, prin Posta Romana", medicamentele compensate si gratuite de care ar avea nevoie. In conditiile in care doar pentru expedierea medicamentelor ar trebui, potrivit estimarilor presei, aproape 5 milioane euro pe luna.

Agricultura
Una dintre cele mai cunoscute fraze ale candidatului PSD in privinta agriculturii este ca "Romania poate produce  alimente pentru a hrani 80 de milioane de oameni, dar importa", si ca, intr-o perioada scurta de timp, cu o buna organizare a Ministerului Agricol, va fi posibil ca in cativa ani produsele romanesti sa fie suficient de competitive pentru a invada "supermarketurile din Germania". Mircea Geoana spune ca prima prioritate a autoritatilor trebuie sa constituie "asigurarea la timp a subventiilor", dar si incurajarea creditului agricol.  El constata ca in acest moment agricultorii primesc "un pret de nimic", in timp ce consumatorii platesc prea mult pentru alimente produse la ei in tara, cu alte cuvinte, marile lanturi de magazine obtin profituri uriase. Liderul PSD promite ca va sustine celebrul cod de bune practici intre toate partile implicate, dar cum discutii pe aceasta tema se poarta de cel putin doi ani, este putin probabil ca un asemenea acord sa fie semnat. Ca si partidul sau, Geoana vorbeste despre investitii masive in agricultura si despre punerea in functiune a unui sistem modern de irigatii, fara sa fie clar cand si cu ce bani vor fi posibile acestea.

Serviciile secrete si siguranta nationala
Intrat in campanie cu aura de fost ambasador al Romaniei la Washington, fost ministru de Externe si presedinte al OSCE in 2001, Mircea Geoana a fost atacat initial masiv pe tema celor doua vizite facute la Moscova, una dintre ele facuta in aprilie, cand el era inca vicepresedinte al CSAT, in calitate de presedinte al Senatului. Acuzat de Traian Basescu ca ar juca in favoarea Rusiei asa-numita "carte ruseasca", Mircea Geoana a respins toate acuzatiile si a spus ca nu este unealta nimanui. In privinta serviciilor secrete candidatul PSD nu a facut declaratii clare, desi partidul sau a schimbat nu mai putin de trei ministrii de interne, in 2009, dupa cat se pare decizii legate de functionarea controversatului serviciu de informatii DGIPI. Cat despre Armata aceasta trebuie "sa continue procesul de modernizare si sa poata dispune de o structura de forte moderna, flexibila, dislocabila, sustenabila, capabila sa indeplineasca intreaga gama de misiuni". Totusi, trebuie reamintita o serie intreaga de scandaluri legate de domeniul securitatii in vremea guvernarii PSD, de la fregatele britanice la contractul EADS, renegociat ulterior.

Politica externa
Plecand de la premisa ca, in urmatorii 20 de ani, Romania trebuie sa devina o tara influenta, prospera, sigura pe sine si "increzatoare in destinul sau", candidatul PSD vorbeste de stabilirea "unor aliante cu geometrii variabile", iar ca prioritate, la nivel regional, avanseaza "relansarea relatiilor cu vecinii nostri". "Am crezut ca dupa intrarea in UE si NATO – spune Mircea Geoana – lucrurile vor evolua in bine, dar tara noastra pare mai vulnerabila decat in urma cu cinci ani." In privinta Republicii Moldova, Geoana spune ca Romania va trebui sa insiste ca UE sa se implice mai mult, inclusiv prin acordarea de asistenta financiara. Subiectul relatiei cu Rusia nu este detaliat in programul politic al candidatului PSD. Mircea Geoana a suplinit insa acest fapt prin vizi-tele sale la Moscova, vizite pe care le numeste "particulare", dar nu a oferit raspunsuri clare despre continutul lor. El a spus ca s-ar fi dus la Moscova pentru a "normaliza" relatiile Romaniei cu Rusia, dar a refuzat sa spuna cu cine s-a intalnit pe motiv ca ar fi fost vorba de "contacte neoficiale". El a admis ca a fost insotit de un SPP-ist si ca a avut dosar de informare pregatit de MAE.

MEDIEREA INSTITUAIILOR
Candidatul PSD se vrea intruchiparea unui presedinte care discuta, negociaza si unifica. Programul sau politic se numeste "O singura Romanie", iar protocolul semnat recent cu PNL evidentiaza riscurile de a avea "un presedinte jucator" care "provoaca numai scandaluri". Prudent, Mircea Geoana se abtine sa comenteze trecutul, fie el si foarte recent. Nu s-a aratat interesat nici de filmuletul de 18 secunde in care Traian Basescu loveste un copil, nici de acuzatia ca Adrian Nastase si Ludovic Orban i-ar fi cerut actualului presedinte sa-i sprijine in conflictele lor cu justitia. "Daca dezgropam mortii de acum cinci ani, nu cred ca intereseaza pe cineva. Lumea vrea sa vada ce se va intampla in urmatori cinci ani, ce a fost in trecut este important, dar nu relevant", spune Mircea Geoana, insistand pe subiecte economice pe care le leaga de incurajarea managerilor de firme mici si mijlocii ca modele sociale. "Trebuie sa recladim simtul civic si sa sprijinim voluntariatul", pentru ca "Romania si-a piedut busola morala". Mai frecvent decat contracandidatul sau, Mircea Geoana transmite semnale prietenoase Bisericii Ortodoxe, folosind constant formula: "Asa sa ne ajute Dumnezeu".

 

Basescu: "Romania romanilor"
Traian Basescu cere  alegatorilor un nou mandat pentru a continua reformele incepute, chiar daca admite ca in ultimii cinci ani a inregistrat si esecuri. El atrage atentia ca votul de la 6 decembrie reprezinta "sau o optiune puternica inspre o societate moderna, sau optiunea intoarcerii in timp prin revenirea la Cotroceni a PSD". El spune ca Romania sa este Romania in care stapani trebuie sa fie romanii.

Justitia

Una dintre cele mai grave probleme ale Romaniei, atunci cand Traian Basescu a devenit presedinte in 2004, era cea a coruptiei la nivel inalt, dar si cea a lipsei de independenta a Justitiei fata de politicieni. Avand suficient sprijin  in Parlament, Alianta D.A. a reusit in 2005 sa confere stabilitate Directiei Nationale Anticoruptie, confruntata cu o decizie defavorabila a Curtii Constitutionale, iar de atunci numarul rechizitoriilor pe an a crescut de la 111 in 2005 la 163 in 2008. Potrivit datelor DNA, intre 2005 si 2009 au fost trimisi in judecata 21 de actuali si fosti ministri si parlamentari. Este vorba de Adrian Nastase, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Gheorghe Copos, Paul Pacuraru etc. In nici unul dintre aceste cazuri importante nu s-a pronuntat insa vreo  sentinta, iar dintre cazurile de coruptie la nivel inalt, 16 apartin unor demnitari PSD, 3 – Partidului Conservator, 3 – PNL, 2 – PRM, iar unul priveste un fost membru PD (unii politicieni au mai multe dosare). O astfel de constatare i-a incurajat pe criticii presedintelui sa ridice un mare semn de intrebare in legatura cu gradul de independenta de care se bucura procurorii in raport cu Traian Basescu.

Economia
Lovita puternic de criza economica, Romania nu are in acest moment o directie limpede. Acordul cu FMI presupune reducerea cheltuielilor drastice in domeniul bugetar, iar in cazul in care situatia devine dramatica, ar putea fi posibila si o crestere a TVA. Traian Basescu a sustinut categoric Guvernul Boc, care si-a asumat raspunderea asupra legilor de reducere a agentiilor guvernamentale si  a salarizarii unice. In acelasi timp, Traian Basescu se declara un aparator fervent al cotei unice. El se arata insa mai putin sigur in ceea ce priveste mentinerea TVA la valoarea actuala de 19%. Decontand electoral erorile Guvernului Boc, Traian Basescu a insistat in ultimele saptamani asupra unei posibile redresari economice in trimestrul 2 al anului 2010. FMI a modificat prognozele legate de scaderea economiei romanesti de la -4% initial la -8%. Pe de alta parte, Traian Basescu l-a acuzat pe candidatul PSD ca ar fi incercat "sa-si cumpere prin angajamente viitoare sustinerea factorilor de influenta rusesti". In replica, Mircea Geoana a dat asigurari ca "vom pastra in maini romanesti, in mainile statului, Romgazul si Transgazul".

Educatia
Traian Basescu este initiatorul "Pactului pentru Educatie" semnat in martie 2008 de toate partidele politice, dar refuzat de trei dintre cele patru confederatii sindicale. Bazat pe studiul Comisiei prezidentiale pentru educatie si cercetare (Comisia Miclea), el prevede alocarea a minimum 6% din PIB anual pentru educatie si a minimum 1% din PIB pentru cercetare, invatamant obligatoriu de 10 ani, descentralizare financiara, aplicarea principiului "finantarea urmeaza elevul", educatie permanenta. Solutiile legislative propuse ulterior de Comisia Miclea nu s-au bucurat de acelasi sprijin politic, faptul generand mari tensiuni in interiorul coalitiei PDL-PSD. Insistand in diverse forme asupra ideii ca "trebuie sa trecem de la sistemul de educatie bazat pe memorare pe cel bazat pe competente", Traian Basescu a provocat insa si controverse aprinse prin afirmatii de tipul "scoala romaneasca scoate tampiti", "nu mai avem mecanici auto, tinichigii auto, noi facem filozofi". O chestiune care i se reproseaza frecvent este promulgarea Legii pentru majorarea cu 50% a salariilor profesorilor in 2008, majorare neacordata ulterior.

Sanatatea
Dintre toate domeniile sociale, sanatatea pare sa-l fi preocupat mai putin pe Traian Basescu. Potrivit declaratiilor din campanie, actualul presedinte crede ca sunt necesare profesionalizarea managementului spitalelor si transferul lor "din autoritatea statului la autoritarile locale", cu exceptia celor universitare. Aflat la Institutul Oncologic de la Cluj, Traian Basescu declara in octombrie ca "situatiile in care auzeam strigate de disperare despre situatia sanatatii romanesti sunt, de fapt, strigate de incompetenta" si ca problemele nu sunt generate de lipsa banilor, ci de lipsa managementului profesionist. "Cu aceiasi bani pe care ii primesc toti, la Cluj se face performanta!", spunea el, adaugand ca "se vorbeste prea putin de vietile salvate de profesionalismul medicilor si prea mult despre subfinantarea sistemului si coruptie". Din decembrie 2007, la Cotroceni functioneaza si Comisia prezidentiala pentru analiza si elaborarea politicilor in domeniul sanatatii publice. Ea nu si-a finalizat inca raportul. seful Comisiei, Cristian Vladescu, a facut parte din echipa premierului desemnat Lucian Croitoru, respinsa de Parlament.

Agricultura
Traian Basescu a descoperit agricultura romaneasca pe masura ce Bruxelles-ul a presat autoritatile de la Bucuresti sa puna pe picioare agentiile pentru impartirea banilor UE. Agentia de Plati si Interventie in Agricultura si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit au fost acreditate de Comisia Europeana abia in decembrie 2007, cand ministru a devenit Dacian Ciolos. Cum taranii au inceput sa fie o categorie interesata baneste de actiunile ministerului, iar marile exploatatii agricole si-au extins interesele, mesajele electorale pentru mediul rural au devenit din ce in ce mai pragmatice. Traian Basescu a reusit sa trimita acasa in urma cu o luna cateva sute de fermieri revoltati numai promitandu-le ca statul le va plati in decembrie o transa din restante. In campania electorala, actualul presedinte a vorbit despre nevoia unui sistem de valorificare a produselor agricole, despre reducerea fortei de munca din agricultura si translatia ei catre intreprinderi mici si mijlocii amplasate la sate. Traian Basescu a pledat si pentru infiintarea de depozite regionale "pentru ca micii fermieri sa nu mai ramana cu productia pe marginea drumului".

Serviciile secrete si siguranta nationala
La capatul unui mandat presarat de scandaluri legate de implicarea serviciilor secrete in batalia politica, Traian Basescu a declarat recent ca prezidentialele din 2009 sunt singurele in care serviciile de informatii nu s-au implicat. Aceasta, desi DGIPI s-a aflat in centrul unor dispute in legatura cu scurgerile de informatii care ar fi folosite in campania electorala, iar in ultimii cinci ani scena politica a trecut prin scandalul fugii lui Omar Hayssam si al schimbarii sefilor de la SRI, SIE, DGIPI si a procurorului general de atunci, Ilie Botos, prin scandalul  biletului lui Coldea vizand unii membri CSM, ulterior prin scandalul demisiei lui Claudiu Saftoiu de la sefia SRI si, nu in ultimul rand, prin concluziile Comisiei prezidentiale Diaconescu, care a constatat ca nu mai putin de zece institutii ar putea fi in postura de a asculta telefoanele in Romania. Pachetul de legi privind siguranta nationala este blocat in continuare in Parlament, dupa ce presedintele Basescu a propus varianteagreate de serviciile secrete, iar parlamentarii liberali au depus propriile proiecte care au intrat in cursul legislativ obisnuit.

Politica externa
Traian Basescu considera ca una dintre cele mai mari realizari ale mandatului sau o reprezinta organizarea Summitului NATO de la Bucuresti, in aprilie 2008. In programul sau politic apar consolidarea parteneriatelor cu SUA si Franta si rolul activ al Romaniei in zona Marii Negre. In fata criticilor ca Romania este izolata extern, candidatul PDL invoca propunerea lui Dacian Ciolos pentru un portofoliu atat de important precum cel al Agriculturii UE. Traian Basescu crede ca exista "probleme" in relatia cu Rusia. Pe langa "traditionala suspiciune",  el spune ca "Romania are nevoie de o relatie pragmatica cu Federatia Rusa, insa nu mai trebuie sa fie niciodata influentata de decizii politice de la Moscova". Traian Basescu l-a acuzat pe contracandidatul sau ca "joaca partida ruseasca" si a declarat inclusiv ca ar exista riscul ca SUA sa-si retraga bazele din Romania in cazul in care tara noastra "aluneca spre Moscova". In privinta Republicii Moldova, Traian Basescu spune ca Romania nu ar trebui sa semneze un nou tratat de frontiera cu autoritatile de la Chisinau: "Nu vrem sa mai punem o semnatura. Frontiera e mostenita de la URSS si «buna ziua»".

MEDIEREA INSTITUAIILOR
Confruntat cu reprosul ca nu a reusit sa duca la capat nici un acord politic, Traian Basescu prefera sa discute direct cu "romanii", fara intermedierea partidelor politice sau a institutiilor. Cea mai recenta consecinta practica este insa ca, de aproape doua luni, Romania nu are un guvern cu puteri depline. PDL detine numai 36% din Parlament,  iar Traian Basescu a refuzat de doua ori sa accepte propunerea PSD/PNL/UDMR, Klaus Iohannis. In ultimele zile, el pare sa-si fi schimbat parerea: vrea un guvern PDL/PNL, iar Klaus Iohannis ar putea fi premier. Mesajele morale ale lui Traian Basescu sunt legate de victimele Revolutiei si ale mineriadei din iunie ’90. Omitand ca a incurajat formarea coalitiei PDL-PSD pe 22 decembrie 2008, Traian Basescu acuza PNL ca il sprijina pe contracandidatul sau. In acelasi timp, el pune semnul egal intre Mircea Geoana si Ion Iliescu: "Lipsa de liberalism este si sa devii suporterul unuia care are de raspuns pentru mortii de la Revolutie, pentru 13-15 iunie". Pe 18 decembrie 2006, Traian Basescu a condamnat comunismul ca "regim ilegitim si criminal", iar din ordinul sau  doua milioane de dosare au ajuns de la serviciile secrete la CNSAS.

Cele mai citite

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Situație grea în Kursk pentru armata ucraineană. A pierdut 40% din teritoriul pe care-l controla din vară

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...
Ultima oră
Pe aceeași temă