1.8 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSportRomânia are două parlamente. cine face, de fapt, legea?

România are două parlamente. cine face, de fapt, legea?

Opoziţia continuă războiul nervilor în Camera Deputaţilor, încercând să înlocuiască deciziile conducerii oficiale cu cele luate într-un for paralel, dar teoretic statutar.

Dacă în mod obişnuit evenimentele din Parlament făceau trimitere la operele lui Caragiale, ultimele decizii ale deputaţilor sunt parcă rupte din piesele lui Eugen Ionescu. Încă supărată foc pe Roberta Anastase şi revoltată de schimbarea regulamentului Camerei, opoziţia a decis să se întâlnească într-un Birou Permanent separat de cel oficial. Astfel, şefa deputaţilor şi reprezentanţii puterii s-au întâlnit ieri într-o şedinţă, iar liderii PSD şi PNL vor face acelaşi lucru astăzi, ignorând practic deciziile luate de ceilalţi. „Vom avea în legalitate două Birouri Permanente, care vor lua decizii”, a afirmat ieri Adrian Năstase (PSD), vicepreşedintele Camerei. La rândul lui, liderul grupului PSD, Mircea Duşa, explică pentru RL raţionamentul acestei măsuri: „În regulament scrie că preşedintele Camerei sau patru membri au dreptul să convoace Biroul. Deci noi funcţionăm regulamentar, mai ales că vom fi şi în cvorum, fiind şapte. Ei (n.red. – PDL, UDMR, UNPR) sunt şase, deci nu sunt în cvorum, aşa că deciziile lor nu au valoare”. Totuşi, regulamentul precizează că patru membri ai BP pot convoca forul dacă nu o face sau lipseşte preşedintele Camerei, ceea ce nu este cazul acum. „Există un singur Birou Permanent, acela condus de preşedintele Camerei sau de un vicepreşedinte desemnat de preşedinte. Nu există nici un birou mai mic şi unul mai mare, nici un birou din umbră şi unul legal”, susţine Roberta Anastase.

Paradoxul noului regulament

Oricât de absurd ar suna, conducerea „mică” a Camerei ar putea lua decizii cu majoritatea celor prezenţi, aşa cum prevede regulamentul, modificat chiar de putere pentru a debloca activitatea. Întrebat care dintre deciziile celor două foruri va fi aplicată, Mircea Duşa spune tranşant: „A noastră, pentru că lucrăm în cvorum şi pentru că avem mai multe voturi”. Într-adevăr, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale valabile însă pentru Senat, orice şedinţă a Biroului Permanent trebuie să se desfăşoare în cvorum. Or, majoritatea a schimbat la regulament doar numărul de voturi necesar pentru a lua decizii (adică jumătate plus unu din cei prezenţi), nu şi cvorumul (jumătate plus unu din totalul membrilor). Lucrările Camerei sunt boicotate de opoziţie de mai bine de două luni, respectiv de la votul pentru adoptarea Legii pensiilor, pentru care o acuză pe Roberta Anastase de fraudă. PSD şi PNL cer schimbarea preşedintei Camerei sau măcar delegarea unui vice să conducă şedinţele de plen. Din acest motiv, Anastase a promis ieri opoziţiei, evident ironic, că-l va desemna pe Adrian Năstase să conducă mai des şedinţele de declaraţii politice.

Nemulţumiri la PSD şi PNL

Mai mulţi parlamentari social-democraţi şi liberali resping tot mai puternic protestele cerute de şefii lor şi solicită în şedinţele grupurilor reintrarea în normal. Unii susţin că boicotul le-ar afecta imaginea în faţa electoratului, iar alţii se tem de tăierea diurnei, sancţiune cu care ameninţă Roberta Anastase pentru absentarea din plen. „Nu cred că un război al orgoliilor îşi are rostul acum. Cred că în această etapă PSD ar trebui să susţină proiectele importante pentru România, inclusiv în plen”, ne-a declarat deputatul PSD Marian Săniuţă, unul dintre contestatarii boicotului. Acesta a menţionat însă că e firească reacţia opoziţiei faţă de atitudinea Robertei Anastase şi că el se supune deciziei partidului. Şi printre liberali există voci care cer revenirea la lucru. Cristian Adomniţei, spre exemplu, spune că aprobă protestul colegilor săi, dar nu şi forma. „Eu am fost de la început împotriva grevei parlamentare, dar partidul decide ce vom face mai departe”, a adăugat deputatul PNL. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă